null Beeld

Tussen Hemel & Hel: Adil el Arbi 'Mijn vriendin is véél mooier dan Kirsten Dunst'

Regisseur Adil El Arbi, bij benadering de Slimste Mens Ter Wereld, wérkt tijdens de zomermaanden.

Noud Jansen

Adil El Arbi (27) «Deze zomer ga ik niet op vakantie, want ik heb een shitload te doen: tegen september moet mijn film ‘Black’ af zijn, en samen met Bilall (Fallah, red.) moet ik de ideeën die we bij Woestijnvis hebben gepitcht omtoveren tot treatments, tien pagina’s waarin heel het verhaal wordt uitgeschreven. ’t Is zoals vroeger op school: op 1 september begint het hele spel terug. Ik moet dus de hele zomer blijven peren, maar ik vind dat niet erg: bij goed weer heb ik veel meer zin om te werken dan bij slecht weer.»

HUMO Bij de meeste mensen is het precies andersom.

El Arbi «Ik weet het, maar bij mij werkt het nu eenmaal zo. Goed weer stimuleert me; van voos weer word ik depri en lusteloos. De hel op aarde, voor mij is dat een plek waar het altijd slecht weer is, en waar er overal hondenkak op het trottoir ligt en een geur hangt van roest en vervuiling. Nu ik erover nadenk: een tamelijk goeie omschrijving van waar ik woon, Sint-Joost.»

HUMO Waarom woon je er dan?

El Arbi «Omdat ik het ook wel weer cool vind dat het er een beetje rough is. Een plek die volledig veilig en clean is, dat vind ik nog veel erger. Soms kom ik in zo’n Vlaams dorpje waar alles perfect is: ’t is er netjes en proper, en iedereen heeft het er helemaal naar zijn zin. Putain, hoe voos is dat (lacht). Ik krijg dan altijd zin om een papiertje op straat te gooien, of iets in de fik te steken. Misschien komt dat omdat ik filmmaker ben, en omdat ik weet dat conflict de basis is van alle drama. Perfectie is boring.»

HUMO Waar heb je nog meer een hekel aan in het leven?

El Arbi «Oef, aan zo veel. Aan tiepen die arrogant doen, bijvoorbeeld: dat vind ik fucked up. Uiteindelijk zijn we toch allemaal maar mensen? Dus als je arrogant gaat doen: fuck you.»

HUMO Kom je veel arrogante mensen tegen?

El Arbi «Veel minder dan vóór ‘De slimste mens’, alleszins. Nu ben ik zo’n beetje ‘bekend’ en is iedereen chill met mij, maar dat was heel anders toen ik pas in de filmwereld terechtkwam. Want ja, wie waren Bilall en ik eigenlijk? Twee lummels die gebuisd waren op Sint-Lukas, en die niks afwisten van de Vlaamse filmwereld. Serieus, wij kénden die gasten niet eens die van zichzelf dachten dat ze the man waren, en zich daarom arrogant meenden te mogen gedragen tegen ons. Weet je, er zijn zo veel mensen die écht beroemd zijn, wereldberoemd bedoel ik, en die toch niet arrogant doen. Waarom zou jij als Vlaams acteurtje of regisseurtje het dan wel doen?»

HUMO Ergert je naaste omgeving zich ook weleens aan jou?

El Arbi «O ja. Vooral Bilall wordt weleens crazy van mij, omdat ik zo nerveus en ongeduldig ben. Ik heb bijvoorbeeld echt geen geduld met acteurs of mensen van de techniek die tijdens de opnames moeilijk doen, of ongevraagd hun mening geven. Ik ben dan meteen pissed off: ‘Ik ben hier de chef!’ Je moet aan het einde van de dag wel je scènes gefilmd hebben, hè? En als je blijft discussiëren, en geduldig naar de mening van iedereen luistert, dan gaat dat gewoon niet. Wel een geluk dat ik wat dat betreft altijd kan rekenen op Bilall, want die is veel diplomatischer ingesteld; een echte smooth operator. Ik zou daar eigenlijk eens een voorbeeld aan moeten nemen, en proberen mezelf wat minder op te naaien. Maar té chill is ook weer niet goed: dan denken ze dat je geen ballen hebt, en maken ze de stoof met je aan. Je moet tonen dat je ass kunt kicken als het nodig is.»


Vietnam op je smoel

HUMO Wanneer in je leven was je het gelukkigst?

El Arbi «Putain, wat een vraag! (Denkt na) Ik weet nog dat ik op mijn 8ste een keer met mijn ouders naar Disneyland ben gegaan, en dat ik dat de shit vond. Toen was ik alleszins heel gelukkig. En het was ook op mijn 8ste dat ik zeker wist dat ik filmmaker wilde worden. Veel van de films die ik toen voor het eerst heb gezien, inspireren me nu nog.»

HUMO Welke films waren dat?

El Arbi «Vooral de back catalogue van Steven Spielberg: ‘Jurassic Park’, ‘Indiana Jones’, ‘E.T.’, ‘Close Encounters of the Third Kind’… En ook films als ‘Star Wars’, en ‘The Terminator’ met Arnold Schwarzenegger, mijn lievelingsacteur. Grote films met veel special effects: ik heb het daar altijd wel voor gehad.»

HUMO Hou je naast film nog van meer kunstvormen?

El Arbi «Ja, maar ik ben zo’n ongelooflijke vakidioot dat ik alles altijd in functie van mijn films zie. Ik lees bijvoorbeeld niet veel, maar als ik iets lees, is het praktisch altijd vanuit de overweging: zou dit een goeie basis voor een film of een serie kunnen zijn? Hetzelfde met muziek: wanneer ik iets goed vind, vraag ik me automatisch af of ik het zou kunnen gebruiken. Oscar And The Wolf, bijvoorbeeld: supergoeie muziek, en ik stond serieus versteld toen ik er een tijdje geleden achter kwam dat die Max (Colombie, red.) een Belg is. Holy shit! Ik heb inmiddels al een paar keer met hem afgesproken, omdat we sowieso ooit muziek van Oscar And The Wolf willen gebruiken in één van onze films.»

undefined

'Ik ben een tijdlang keiongelukkig geweest in mijn puberteit. Ik was een nerd, een dikke seut, en ik werd zwaar gepest op school'

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

El Arbi «Behalve bangen? Eten. Eten is de shit. Ik vraag me weleens af hoe fokking rijk ik wel niet zou zijn als ik niet zou eten. Niet te doen, hoeveel geld ik daaraan verspil.»

HUMO Wat is je lievelingskost?

El Arbi «Marokkaans. Uiteraard: de Marokkaanse keuken behoort tot de beste ter wereld. Ik ben vooral verzot op tajines. Of linzen op z’n Marokkaans, da’s de shit. Heel simpel, en heel gezond. Toegegeven: sushi is voor mij pas echt de shit van de eeuw.»

HUMO Drink je weleens?

El Arbi «Nee.»

HUMO Om religieuze redenen?

El Arbi «Ja, ten dele. Maar ook omdat ik het niet lekker vind. Ik moet nog maar ruiken aan iets dat alcohol bevat, of ik trek al een vies gezicht.»

HUMO Heb je dan nooit in je leven een pintje gedronken?

El Arbi «Jawel, op mijn 15de. Dat ging zo: ‘Bweuh, ik vind het niet lekker. Maar ik ben fucked up in mijn hoofd: jeej!’ (lacht) Maar sindsdien doe ik het niet meer, want ik heb er geen nood aan. ’t Zijn wat mij betreft allemaal loze calorieën.»

HUMO Wanneer in je leven was je het ongelukkigst?

El Arbi «Ik ben een tijdlang keiongelukkig geweest in mijn puberteit. Ik was een nerd, een dikke seut, en ik werd zwaar gepest op school. Pubers zijn assholes, hè? Maar ik denk dat als ik nu terug in de tijd zou kunnen gaan, ik mezelf ook zou pesten.»

HUMO (lacht)

El Arbi «Serieus, ik zag er keimager en sticky uit, en vol met puisten. Dat is fucked up, hoor! Iedere ochtend voordat ik in de spiegel keek, vroeg ik me af welke Vietnamoorlog er nu weer te bewonderen zou zijn op mijn smoel. Na school ging ik dus altijd direct naar huis, om te gamen of films te kijken, en me af te vragen hoe al die coole gasten dat toch deden, meisjes fiksen. Eigenlijk voos: toen ik nog een nerd was, was geen enkel meisje in mij geïnteresseerd. Nu kan ik fiksen wat ik wil, maar heb ik een vaste relatie (lacht).»

HUMO Hoog tijd om me op te biechten wie je favoriete onenightstand is.

El Arbi «Hmm, da’s een lastige vraag. Ik ben eigenlijk niet zo voor onenightstands; ik vind dat iets zieligs. Zo’n intens, intiem moment deel je toch niet zomaar met iedereen?»

HUMO Ik moet aandringen.

El Arbi (zucht) «Oké dan. Weet je, veel mensen zeggen dat mijn vriendin op Kirsten Dunst lijkt. Vooral dan de Kirsten Dunst uit haar ‘Spider-Man’-periode: toen had ze rood haar, net als mijn vriendin. Laat ik dus diplomatisch blijven en kiezen voor Kirsten Dunst. Ook al omdat ik haar in mijn kindertijd de mooiste actrice ter wereld vond. Maar ik wil er wel aan toevoegen dat ik mijn vriendin mooier vind dan Kirsten Dunst. Véél mooier, om precies te zijn. Shit gast, serieus: ik wil geen ruzie krijgen, hè?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234