null Beeld

Tussen Hemel & Hel: Anemone Valcke 'Ik móét om de zoveel weken een baby vasthouden of een katje aaien, anders voel ik me niet op mijn gemak'

De naakte feiten: Anemone Valcke is een 24-jarige actrice uit Gent, bekend van de film ‘Offline’ en van de Eén-reeksen ‘Vriendinnen’ en ‘Loslopend wild’, bij een minder groot publiek van het Gentse theatergezelschap Ontroerend Goed.

Redactie

HUMO Hoe ziet jouw hemel op aarde eruit?

Anemone Valcke «De hemel op aarde, voor mij is dat een gemeend applaus krijgen. In mei hebben we met Ontroerend Goed het theaterstuk ‘Wijven’ opgevoerd in Bern – in het Engels heet het ‘Sirens’ – en op het einde zijn we vier keer opnieuw het podium opgeroepen, omdat het applaus maar bleef duren. Niet dat er gefloten en gejoeld werd: er werd enkel geklapt. Een mooi, vól applaus, waaruit sprak: ‘Wij hebben echt begrepen wat jullie hebben gedaan’. Dat deed ongelooflijk veel deugd.»


Lees ook 'Jonge Leeuwen Anemone Valcke (22), actrice in 'Offline'' uit 2012

HUMO En wat is voor jou de hel op aarde?

Valcke «Stel dat ik een kind had, en dat het eerder dood zou gaan dan ik: ik denk dat dat één van de heftigste dingen is die een mens kan meemaken.

»Een paar maanden geleden is een vriend van me overleden, en sindsdien heb ik me al vaak verplaatst in het hoofd van zijn ouders: ‘Fuck, hoe erg moet het zijn om je zoon van 27 te verliezen?’ Eerlijk gezegd kan ik me daar simpelweg geen voorstelling bij maken, waarschijnlijk omdat ik zelf geen moeder ben.

»Enkele van mijn vriendinnen die ouder zijn dan ik hebben kindjes. Aan de ene kant is er niks zaligers dan bij hen op babybezoek te gaan – ik móét om de zoveel weken een baby vasthouden of een katje aaien, anders voel ik me niet op mijn gemak – maar aan de andere kant overvalt me soms ook een lichte paniek: ‘Wat als ik het laat vallen?’»

HUMO Heb jij een kinderwens?

Valcke «Ja. Maar ik wil er nu nog niet aan beginnen. Ik besef heel goed dat een kind niet voor even is, maar voor altijd. Echt altijd, hè. Toch een licht beangstigende gedachte.»

HUMO Waaraan kun jij je zoal ergeren in het leven?

Valcke «Aan al die grondspots hier in het centrum van Gent (lacht). Ze zijn bedoeld om mooie gebouwen te verlichten, en dat snap ik ook wel, maar wanneer je eroverheen wandelt, schijnen ze heel fel in je ogen. En verder erger ik me ook aan films die te hard op emoties spelen. Nu ja, ik moet zelf ook altijd wenen op de momenten waarop de strijkers aanzwellen, maar tegelijk denk ik: ‘Allee, dit is erover.’ Neem nu ‘La vita è bella’: op zich vind ik dat wel een mooie film, maar zo ongelooflijk stroperig! En ik vond het ook niet echt kloppen dat ik achteraf dacht: ‘Hmm, al bij al misschien toch wel leuk om in zo’n kamp te zitten.’»

HUMO Welke films vind je wél helemaal goed?

Valcke «Ik ben vree into Godard sinds ik op het filmfestival van Gent zijn laatste film gezien heb, ‘Adieu au langage’. En ‘Mister Lonely’ van Harmony Korine, ken je die film? O, zo goed! ’t Gaat over een man die op straat in Parijs Michael Jackson nadoet om de toeristen te vermaken. Op een gegeven moment komt hij een Marilyn Monroe-imitatrice tegen, die hem zegt: ‘Ik ken een plek waar er nog mensen zijn zoals wij. Heb je zin om mee te gaan?’ Ze varen weg in een bootje en komen aan op een eiland met een groot huis, waar allemaal imitatoren wonen: je hebt er een John F. Kennedy, een Charlie Chaplin, een Madonna... ’t Gaat in die film natuurlijk over identiteit, over de vraag: ‘Wie ben ik?’ Zó mooi uitgewerkt, met zulke geweldige beelden en dialogen – echt een aanrader.»

HUMO Kun je ook genieten van een eenvoudige romcom?

Valcke «Maar ja, gij! Ik kijk dat soort films altijd samen met mijn zus. De beste girls movie aller tijden is ‘Clueless’.»

undefined

null Beeld

HUMO Wat bezorgt je geestelijk genot?

Valcke «Lezen. Ik hou heel erg van de boeken van Paul Auster, en laatst heb ik ‘De vreemdeling’ van Albert Camus gelezen: echt de moeite. Tijdschriften lees ik ook weleens: mijn guilty pleasure is Blik, voor op het toilet (lacht). Soms moet ik ook boeken lezen voor een theaterstuk, ter inspiratie. Zo heb ik een tijdje geleden ‘Fifty Shades of Grey’ gekocht als voorbereiding op ‘Wijven’. Maar ik ben er echt niet doorheen geraakt: zo slecht geschreven! Wat ik wel heel goed vond, was ‘The Tao of Pooh’ (uit 1982, van Benjamin Hoff, red.), een boek over het taoïsme aan de hand van Winnie de Poeh. Superleuk! ’t Komt er eigenlijk op neer dat Winnie de Poeh een pure taoïst is: hij leeft heel hard in het nu, en hij gelooft in het toeval. En het enige wat hij wil, is zijn honing.»


Mango’s plukken

HUMO Hou je van Black Box Revelation, het groepje van je vriend Jan?

Valcke «Jazeker. Maar tot voor kort kende ik hun muziek eerlijk gezegd niet zo goed (lacht).

»Een jaar of vijf geleden heb ik The Black Keys ontdekt, en wat ik altijd doe wanneer ik een groepje ontdek: ik fiets naar de Fnac en ik koop al hun cd’s. Per ongeluk stak er toen een cd van The Black Box Revelation bij, omdat die ook met ‘Black’ begon. Ik heb dat cd’tje toen ook eens opgezet: cool, maar ik had op dat moment toch meer zin in The Black Keys. Maar binnenkort komt het nieuwe album van Black Box Revelation uit en echt waar: ’t is een supergrave plaat.»

HUMO Het Nieuwsblad wist in januari te melden dat jij en Jan getrouwd waren.

Valcke «Ja, hoe zot was dat? Jan en ik waren naar de première van ‘Trouw met mij!’ gegaan, de film van Kadir Balci. Er was daar zo’n geïmproviseerd kapelletje met een bloemenboog, en omdat we in een jolige bui waren, zeiden we: ‘Kom, laten we hier trouwen’. We hebben iemand een foto laten maken, en die heb ik ’s anderendaags op mijn Instagram-account gezet. Een journalist van Het Nieuwsblad heeft dat gezien, en zonder ons eerst even te bellen heeft-ie er een artikel rond geschreven – qua gedegen onderzoeksjournalistiek kon dat wel tellen. Nu, Jan en ik hebben er eigenlijk niet veel last mee gehad, maar mijn ouders en mijn zus kregen constant telefoontjes van kwade vrienden en familieleden: ‘Zeg, Anemone is getrouwd en wij mochten niet komen, of wat?’ Jan heeft dat artikeltje trouwens uitgeknipt en ingekaderd, en boven zijn toilet gehangen. En om de grap nog wat verder te rekken, is-ie van die fakehuwelijksringen gaan kopen in een Chinese supermarkt. We zijn dan bij hem thuis in Brussel ‘getrouwd’ in de aanwezigheid van vrienden, en in april zijn we naar Costa Rica gegaan, op ‘huwelijksreis’.»

HUMO Hoe was dat?

Valcke «Ja, superleuk, hè. Costa Rica is een heel mooi land, met veel natuur en wilde dieren. Je wordt wakker met het geluid van brulapen: echt bizar. En als je honger hebt, pluk je daar gewoon een mango uit de boom, of een papaja. En de ananassen smaken er zoals ze moeten smaken.»

HUMO Ben jij iemand die graag eet?

Valcke «O ja, ik eet echt supergraag. En koken vind ik ook zalig. Mijn huisgenote heeft dat boek van Yotam Ottolenghi liggen: ‘Plenty’. Daar ben ik nu heel veel uit aan het koken, soms ook voor Jan.»

HUMO Wat is voor jou het culinaire summum?

Valcke «Het absolute summum blijft voor mij toch de macaroni met hesp en kaas van mijn mama. Heel veel kaassaus zit daar altijd op: mmmm.»

HUMO En het hoogste lichamelijke genot, wat is dat voor jou?

Valcke «Net gesport hebben, en dan je hele lijf voelen: heerlijk is dat. Tijdens de yoga zit je soms heel lang in dezelfde positie, en dat kan na een tijdje best pijn doen. Het moment waarop je terug ‘in rust’ mag, dat is altijd genieten. Maar qua lichamelijk genot gaat er toch niks boven klaarkomen, natuurlijk.»

HUMO Tijd voor je favoriete onenightstand, Anemone: met welke bekende medemens – Jan Paternoster uitgezonderd – zou je graag eens de lakens willen delen?

Valcke «Een onenightstand, is dat puur poepen? Of mag er de volgende ochtend ook wat nagepraat worden bij een ontbijtje?»

HUMO Het draait om de seks natuurlijk.

Valcke «Euh... Goh... (Denkt na) Ja, ik zou wel D’Angelo willen zeggen, maar die is toch niet meer zo knap als vroeger. (Denkt verder na) Help me eens.»

HUMO Brad Pitt? George Clooney? Javier Bardem?

Valcke «Nee, niks voor mij. Javier Bardem ziet er wat opgeblazen uit, de laatste tijd. En Brad Pitt stinkt, vermoed ik: volgens mij heeft hij een penetrante zweetgeur, vermengd met sandalwood, zo’n hippiereukje. En George Clooney, ik denk dat die naar zichzelf kijkt als hij aan het poepen is. Net zoals dansers: ik heb gehoord dat die naar hun eigen spieren kijken tijdens de seks. Nee, weet je welke acteur ik nog wel zou zien zitten voor een nachtje dinges? Maar dan wel met een ontbijtje en babbelen erbij? Steve Buscemi. Ik weet dat dat geen typische hunk is, maar ik vind hem echt mega-aantrekkelijk, met die mooie blauwe ogen van ’m.»

HUMO Wie weet speel je ooit nog eens naast hem in een film.

Valcke «Dát zou pas de hemel op aarde zijn!»


Bekijk een fragment van Anemone Valcke in 'De slimste mens'

undefined

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234