null Beeld

Tussen Hemel & Hel: Liesbeth Homans'Er zijn weinig zaken die ik liever doe dan een pittig debat voeren'

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Wonen, Steden, Gelijke Kansen en wat niet al Liesbeth Homans slaakt een korte, maar opgemerkte zucht. ‘U zult me niet horen klagen, maar er zijn van die weken dat mijn agenda gewoon niet menselijk meer is.’ Geen nood: er gloort hoop aan de einder, in de vorm van een tweeweekse vakantie in de zon.

Noud Jansen

Geen nood: er gloort hoop aan de einder, in de gedaante van een tweeweekse vakantie in de zon.

Liesbeth Homans «De eerste helft van augustus zit ik samen met een vriendin in Zuid-Frankrijk, in Cassis aan de Middellandse Zee – we hebben daar een huis gehuurd. Dat wordt veertien dagen lezen, zwemmen en muziek beluisteren op de iPod, en vooral veel uitrusten en nietsdoen – we hebben ons voorgenomen om niet te koken, maar uit te gaan eten.»

HUMO Wat eet u het liefst?

Homans «Italiaans en oosters, Thaise curry’s in het bijzonder. Eigenlijk raar: om er op reis te gaan trekt Azië me niet zo aan, maar het eten vind ik geweldig. Ik ben vooral verslaafd aan gebakken rijst met stukjes gember. Maakt me niet uit of ik rundvlees, kip of scampi’s voorgeschoteld krijg, zolang het maar met gebakken rijst en gember is.»

HUMO Welke boeken neemt u mee op reis?

Homans «Alleszins al deze twee (legt ‘Tot ziens daarboven’ van Pierre Lemaître en ‘Rode liefde’ van Jennie Rooney op tafel). Maar daar moeten er nog zeker twee of drie bij komen, want ik lees altijd vier à vijf boeken per vakantie. Ieder jaar volg ik een vaste routine: ik ga naar de boekhandel, wandel straal voorbij het standje met de bestsellers en begin te speuren in de rekken met literatuur. Ik ben vooral ook een fan van Khaled Hosseini; onlangs nog heb ik ‘En uit de bergen kwam de echo’ gelezen. Maar ik mag ook graag biografieën van politici lezen – die van Gaston Eyskens, bijvoorbeeld, vond ik heel goed. Met al die voetnoten was het niet altijd even ontspannende lectuur, maar ik heb er wel veel van bijgeleerd. Bijvoorbeeld hoe oude taalwetten, waar we nu nog altijd mee geconfronteerd worden, tot stand zijn gekomen.»

undefined

'Ik wil met een man kunnen discussiëren van hier tot in Tokio, om vervolgens af te sluiten met, nu ja, van alles en nog wat'

HUMO Hebt u Boris Johnsons recente biografie van Churchill gelezen?

Homans «Nee. Ik heb Boris Johnson nochtans al ontmoet: vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar zijn we met enkele Antwerpse N-VA-mensen naar Londen gegaan om te kijken hoe ze daar een aantal stedelijke zaken aanpakken.

»Mijn zoontjes van 8 en 11 zijn bijna maniakaal gefascineerd door Londen, dus toen ik hen vertelde dat mama de burgemeester van die stad ging ontmoeten, waren ze zwaar onder de indruk. Ze hebben toen allebei een tekening gemaakt – de ene van de Big Ben, de andere van de Tower Bridge – en die heb ik aan Johnson overhandigd. Hij heeft er toen spontaan mee geposeerd voor de foto. Toch charmant, vond ik.»

HUMO Houdt u naast literatuur ook van kunst?

Homans (knikt) «Ik heb geschiedenis gestudeerd, en voor het vak kunstgeschiedenis kreeg ik les van professor Katlijne Van der Stighelen. Zij heeft mijn interesse voor de Vlaamse primitieven aangewakkerd, en die is sindsdien altijd gebleven. Maar ik kan bijvoorbeeld ook genieten van een werk van Borremans.

»De laatste keer dat ik in New York was, drie maanden geleden, zei ik tegen de mensen met wie ik daar was: ‘Doe wat je wilt, maar ik ga nog even naar The Met (Metropolitan Museum of Art, red.). Eigenlijk nog een geluk dat niemand met me is meegegaan, want ik hou niet zo van museumbezoek in groep: een museum wil ik alleen kunnen bezoeken. Je ziet in musea weleens koppels hand in hand van zaal tot zaal gaan: ik vind dat onbegrijpelijk. Je kunt toch niet altijd hetzelfde over alles denken?

»Enfin, ik ben recht naar de zalen van de Vlaamse primitieven gewandeld en heb een quizje met mezelf gedaan. Ik heb van op een afstand naar de schilderijen gekeken en in mezelf gezegd: ‘Dat is van die schilder, en dat is van die schilder.’ En vervolgens ben ik gaan kijken of ik juist zat.»

HUMO En?

Homans «Ik heb mezelf toch een compliment moeten geven (lacht).»


Hoorndolle Homans

HUMO Wat is voor u de hemel op aarde?

Homans «Een tijdje terug kwam ik thuis na een zware, lange dag van politieke debatten over serieuze kwesties. Ik lag in de zetel en mijn oudste, Stef, kwam naar me toe: ‘Mama, ik heb een groot probleem.’ – ‘Ah ja? En wat is je probleem?’ – ‘Ik heb een toets gehad en de juffrouw heeft mij nul punten gegeven voor een antwoord dat juist was.’ Bleek dat hij de volgende vraag had gekregen: ‘Van welke partij is Bart De Wever de voorzitter?’ En wat had hij geantwoord? ‘Die van mijn mama.’ (lacht) Ik vond dat eigenlijk heerlijk, dat hij zo oprecht verontwaardigd was over zoiets banaals, en dat hij ook maar blééf aandringen: ‘Maar ik had toch op zijn minst een hálf punt moeten krijgen!’ Van dat soort kleine dingen, daar word ik gelukkig van.»

HUMO Is er een periode in uw leven geweest waarin u ongelukkig was?

Homans «Nee, écht ongelukkig ben ik nooit geweest. De periode van mijn echtscheiding, drie jaar geleden, was natuurlijk niet aangenaam, hoewel alles in een uitstekende verstandhouding gebeurd is. Maar het zit nu eenmaal niet in mijn genen om ongelukkig te zijn. Ik wil hier uiteraard niet beweren dat het je eigen verantwoordelijkheid is wanneer je depressief bent, verre van, maar volgens mij heeft ongelukkig zijn dikwijls met je karakter te maken. Natuurlijk heb ik soms momenten waarop ik denk: ‘Nu heb ik het wel even gehad’, maar ik ben niet het type om dan uitgeteld in een hoekje te gaan liggen huilen. Ik zal eerder zeggen: ‘Oké, ik pak dat aan.’»

HUMO Bent u een happy single?

Homans «Ja. Na mijn scheiding heb ik een mooi, klein rijhuisje kunnen kopen – en dus geen kast van een villa, zoals ik op de sociale media heb moeten lezen – en het geeft me een enorm goed gevoel dat dat huisje van mij is, dat ik er aan niemand verantwoording voor moet afleggen. Dat maakt me op mijn 42ste heel gelukkig.»

HUMO Wat bezorgt u geestelijk genot?

Homans «Er zijn weinig zaken die ik liever doe dan een pittig debat voeren. Ik kan er echt van genieten om tijdens een debat mijn punt te maken, en tegelijkertijd mijn redenering aan te vullen met opmerkingen van anderen – ik leer graag bij tijdens een debat.»

HUMO Vindt u zichzelf een goeie debater?

Homans «Die vraag moet u niet aan mij stellen. Maar als ik mezelf toch een pluim mag geven: ik ga steevast goed voorbereid naar een debat, en ik laat de mensen altijd uitspreken. Politici die andere mensen al na één zin onderbreken, ik word daar hoorndol van. En zo zijn er nogal wat in het parlement.»

HUMO Waar hebt u nog zoal een hekel aan in het leven?

Homans «Ik hou niet van mensen die off the record heel veel praat hebben, maar on the record doen alsof ze de heiligheid zelf zijn. Heel recent was er die uitspraak over mij van een zogeheten ‘anonieme topper uit de meerderheid’: ‘Homans zou eens moeten beseffen dat ze niet meer in een sociale woonwijk woont, maar nu in het parlement zit.’ Ik vind dat laf, hypocriet, schijnheilig: als je toch zo’n uitspraak wilt doen, heb dan in godsnaam de guts om het publiekelijk te doen. Daarbij: faut le faire, om als politicus te beweren dat een parlementslid meer waard is dan iemand die in een sociale woning leeft – want dat houdt die uitspraak toch eigenlijk in.»

HUMO Laten we de politiek even aan de kant schuiven: wat is voor u het hoogste lichamelijke genot?

Homans « Uitslapen zonder dat je je wekker hebt gezet, telt niet, zeker?»

HUMO Toch wel.

Homans «Dat gevoel vind ik echt heerlijk. Toegegeven, seks is ook wel, euh, tof. Hoewel het momenteel geen deel uitmaakt van mijn leven, maar bon. Ik heb er alleszins goeie herinneringen aan, en ik hoop dat het niet altijd bij herinneringen zal blijven (lachje).»

HUMO Wie is uw favoriete onenightstand?

Homans «Ik weet dat het een cliché als een huis is...»

HUMO Dat is het zeker.

Homans «...maar onenightstands zijn niet echt mijn ding. Al zal ik niet ontkennen dat ik er tijdens mijn studententijd eens één heb gehad. En ik moet zeggen: ik beschouw dat nog altijd als een puike verovering (lacht).»

HUMO Daar moet u me hoe dan ook meer over vertellen.

Homans «Ik weet niet wat er van hem ooit geworden is, maar in ieder geval was het destijds een heel knappe, intelligente jongeman, op wie de helft van de universiteit verliefd was. Dus ja, ik was blij. Maar dat was hoogst uitzonderlijk; voor de rest heb ik altijd stabiele, lange relaties gehad.

»Maar bon, u gaat toch blijven aandringen, dus ik kan er maar beter mee voor de draad komen. Ik weet niet of u hem kent, maar wie ik wel een knappe man vind, is Gabriel Macht, de acteur die Harvey Specter speelt in ‘Suits’. Om het in het Antwerps te zeggen: hij zou het me geen twee keer moeten vragen, want dan zou ik het de eerste keer niet gehoord hebben (lacht). Hij is ook zeer intelligent, althans in de serie, en dat trekt me aan. Ik wil met een man kunnen discussiëren van hier tot in Tokio, om vervolgens af te sluiten met, nu ja, van alles en nog wat.»

HUMO Kies eens iemand dichter bij huis?

Homans «De zanger van Oscar And The Wolf, Max Colombie. Ik vind dat hij een geweldige stem heeft. En ‘Strange Entity’ en ‘Princes’, dat zijn nummers die ik hier heel dikwijls opzet. Hij is wel een beetje jong voor mij, maar bon

HUMO Niet erg: hij koos zelf voor Grace Jones. En die is 67.

Homans «Ah kijk, voilà. Misschien maak ik nog wel een kans (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234