null Beeld

Tussen Hemel & Hel: Maaike Neuville na haar wereldreis

In september 2009 vertrok Maaike Neuville (26) - bekend van haar rollen in 'Katarakt', 'De smaak van De Keyser' en 'Van vlees en bloed' - samen met een vriendin op reis naar Nepal. Negen maanden later keerde ze gelouterd terug: 'Ik weet nu veel beter hoe ik in het leven wil staan,' zegt ze. De hoogste tijd voor een gesprek over hemel en hel!

Diederik Van den Abeele


HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

Maaike Neuville «Dansen. In discotheken of clubs doe ik het niet zo graag, maar wel op feestjes. Om de zoveel weken beland ik wel ergens waar de sfeer en de muziek zo goed zijn dat ik vanzelf in een danstrip terechtkom. Het liefst op hits uit de jaren zeventig en tachtig - van Michael Jackson bijvoorbeeld - maar eigenlijk kan ik me door alle genres laten meevoeren.

»Voor mij is dansen een sportieve én een spirituele activiteit. Na een tijdje wordt het iets volkomen intuïtiefs: de radertjes in mijn hoofd stoppen met draaien - ik heb sowieso de neiging om veel na te denken - en mijn lichaam neemt het over. Andere mensen hebben daar drank of drugs voor nodig, mij lukt het ook als ik bloednuchter ben. Vroeger danste ik ook vaak als ik gedronken had, maar dat gebeurt hoe langer hoe minder. In landen als Iran en India is er nauwelijks alcohol te krijgen, en daar heb ik gemerkt dat ik geen drank nodig heb om me te amuseren.»


HUMO Wat is voor jou de culinaire top?

Neuville «Een heerlijke vegetarische schotel. Volle rijst, verse groenten, tofu, een lekkere dressing... Meer moet dat niet zijn. Op reis heb ik bijna alleen vegetarisch gegeten, vooral in India en Nepal. Als je een tijdje geen vlees meer op je bord hebt gehad, ben je des te gevoeliger gevoelig voor de natuurlijke, delicate smaak van groenten.

»Het enige vlees dat ik echt graag lust is pata negra, Spaanse Ibéricoham van varkens die alleen maar uit de vrije natuur eten. Dat heb ik overgehouden aan 'Van vlees en bloed' - tijdens de opnames heb ik veel verschillende vleesbereidingen leren kennen.»


HUMO Wat verschaft jou artistiek genot?

Neuville «Als ik naar een theatervoorstelling of een film zit te kijken, gebeurt het weleens dat ik opeens helemaal warm word vanbinnen, omdat de acteurs iets op zo'n treffende manier zeggen of doen. Ik kan er ook van genieten als iemand erin slaagt me te beroeren buiten mijn bevattingsvermogen om. Dat had ik bij 'De spiegel' van de Russische regisseur Andrej Tarkovski: ik heb die film al verschillende keren had gezien, ik snap hem nog altijd niet volledig, en tóch raakt hij me enorm. Om dezelfde reden hou ik van David Lynch.

»Ik hou ervan als film- of theatermakers hun eigen medium doorprikken. Neem iemand als Jean-Luc Godard: hij laat de kijker zien hoe zijn films gemaakt worden - fictie en realiteit vloeien in elkaar over. Het Nederlandse toneelgezelschap Maatschappij Discordia doet dat ook, net als tg STAN bij ons: die acteurs spelen niet gewoon een verhaaltje, ze nemen ook af afstand van hun personages. De teksten worden soms meer geciteerd dan doorleefd, en daardoor brengen ze de zuivere betekenis van de woorden beter over. Dat kan mij onwaarschijnlijk ontroeren.»


HUMO Als je zelf op de planken staat, geniet je dan ook?

Neuville «Als me helemaal aan de situatie kan overgeven wel, ja. Dan kom ik als het ware los van mezelf. Maar dat gebeurt niet zo vaak, omdat veel factoren een rol spelen: je moet je rol door en door kennen, je moet goed uitgerust zijn... Als ik een kater heb lukt het soms ook, omdat er dan niet zoveel overbodige gedachten zijn (lacht).


»Maar de belangrijkste factor is je tegenspeler: je moet het gevoel hebben dat je gewoon met hem of haar aan het praten bent, dat je geen rol staat te spelen. Dat had ik met Sien Eggers tijdens de opnames van 'Van vlees en bloed'. Of we nu naast de set aan het kletsen waren, of we deelden een scène: dat was precies hetzelfde.»


HUMO Is lezen voor jou ook een bron van artistiek genot?

Neuville «Ja, maar de laatste tijd lees ik steeds minder romans. Doe mij maar boeken waar ik iets van kan bijleren. Op dit moment ben ik bezig in 'Jezus van Nazareth', waarin de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven beweert dat de christelijke leer flauwekul is, en dat Jezus een soort Che Guevara van zijn tijd was, niet de figuur die de kerk van hem gemaakt heeft.»


HUMO Waaruit put je geestelijk genot?

Neuville «Mediteren! Op weg naar Nepal ben ik ermee begonnen, nadat ik eerst in India een tiendaagse opleiding in een speciaal centrum had gevolgd. Sindsdien doe ik het elke dag een halfuurtje.

»Mediteren, dat is: je aandacht op iets richten, bijvoorbeeld op je ademhaling, waardoor je helemaal tot rust komt. Je leert jezelf focussen op de belangrijke dingen in plaats van op storende details, ook in je dagelijkse leven. 't Is een misverstand dat je door meditatie los zou komen van de wereld of zo. Ik heb juist het gevoel dat ik nu steviger met mijn voeten op de grond sta, dat ik stress makkelijker de baas kan. In die zin is het vooral een praktische techniek.

»Ik doe ook aan yoga. In het Westen doen mensen dat vooral omdat ze hun lichaam soepel willen houden, maar eigenlijk is het de ideale voorbereiding om te mediteren: je leert je op je gemak voelen in ongemakkelijke houdingen, zoals de lotushouding of de hoofdstand.»

Het volledige artikel leest u in Humo 3644 van dinsdag 6 juli 2010.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234