null Beeld

Tussen hemel & hel Maggie De Block

Doet ons deze week kond van de hoogte- en laagtepunten uit haar bestaan: Maggie De Block, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, en recentelijk alweer kop van Jut omdat ze een Afghaanse asielzoeker op een vliegtuig richting Kaboel zette.

Jan Lippens

Maar laten we beginnen met de prettige dingen des levens.

HUMO Wat is voor u het belangrijkste: intellectueel of fysiek genot?

Maggie De Block «De eerste variant, al was het maar omdat je daar vaker de kans toe hebt. Ik kan genieten van een spitsvondige uitspraak of grap, een theatervoorstelling, muziek. Ik luister graag naar Eric Clapton, Phil Collins, Alison Moyet en recent heb ik ook de cd van Adele gekocht.

»En boeken natuurlijk, al kom ik de jongste tijd weinig aan romans toe. Gabriel García Márquez is mijn favoriete schrijver. Ik heb zowat alles van hem gelezen, dus het was echt schrikken toen ik las dat hij aan dementie lijdt.

»Mijn lievelingsboek is 'Liefde in tijden van cholera'. Het verhaal van een levenslang onvervulde liefde tussen twee mensen die elkaar toch nog vinden op hun oude dag. In hun hoofd dartelt de verliefdheid zoals op de eerste dag. Prachtig!»

HUMO Valt er in de politiek intellectueel te genieten?

De Block «Voor mij is het in de eerste plaats werk. Voor moeilijke dossiers moet je je verstand natuurlijk scherpstellen, maar dat heb je toch overal? Als eerstejaarsstudente geneeskunde dacht ik na de eerste les anatomie dat ik nooit zou kunnen onthouden waarvoor al die spieren en zenuwen precies dienden.

»Maar na wat blokwerk blijkt dan dat die kennis toch voor de rest van je leven blijft hangen. Politiek werk moet je ook in de vingers krijgen. Als dat lukt, doet dat doet uiteraard plezier, maar dat wil nog niet zeggen dat ik er lyrisch van word.»

HUMO U had een bloeiende praktijk als huisarts. Waarom stapte u in 1999 in de politiek?

De Block «Uit nieuwsgierigheid, en omdat ik dacht dat ik zo dingen ten goede zou kunnen veranderen. Ik heb me die stap nog geen dag beklaagd. Ik heb mijn artsenpraktijk trouwens lang gecombineerd met mijn parlementair mandaat. Niet evident, maar mijn werk als dokter was inspirerend voor mijn taak als kamerlid en vice versa.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234