null Beeld

Tussen Hemel & Hel: Max Colombie van Oscar & The Wolf'Grace Jones 67? Dan wil ik zéker een onenightstand met haar!'

Moeten wij Max Colombie (24) en zijn succesvolle groepje Oscar And The Wolf hier nog aan u voorstellen? Voor de duidelijkheid: dat was een retorische vraag.

Noud Jansen

Dit is géén retorische vraag:

HUMO Wat is voor jou de hemel op aarde?

Max Colombie «Hmm, da’s een lastige. Je geeft al snel een Miss België-antwoord op zo’n vraag, hè? Zo van: ‘Mijn droom is een wereld zonder armoede en racisme.’ (lacht)

»Maar het dichtste bij de hemel op aarde dat ik persoonlijk ooit geraakt ben, was drie jaar geleden: toen ben ik samen met mijn grootouders en mijn nicht naar Zuid-Frankrijk afgereisd om mijn oom te gaan bezoeken. Twee weken zijn we daar geweest, en ik heb me nooit zo gelukkig gevoeld. Er was daar niks waar ik aan moest denken, niks wat ik zeker niet mocht vergeten – ik wás er gewoon, en dat was dat. We reden er wat rond, we zwommen wat in een meertje, we aten en dronken wat. En mijn nicht en ik hebben er een petanquetoernooi georganiseerd voor de ouw peekes van het dorp. Wijzelf deden ook mee, en we raakten zowaar tot in de finale – ik won die, dus ik was de kampioen. Eigenlijk vreemd: er deden een paar tamelijk goeie petanquers mee die dat al jaren deden; mijn nicht en ik hadden praktisch nog nooit petanque gespeeld.»

HUMO Wie petanque zegt, zegt pastis.

Colombie «Ja, ik weet het, ze waren dat daar allemaal aan het drinken. Behalve ik dan: pastis is niet zo mijn drankje. Zelf hou ik meer van margarita’s en negroni’s, en de laatste tijd ook van Pimm’s met fruit.»

HUMO Drink je graag alcohol?

Colombie «Met mate, ja. En soms per ongeluk te veel.»

HUMO Hoe ben je wanneer je te veel gedronken hebt?

Colombie «Happy. Ik herhaal dan alles drie keer, maar een slechte dronk heb ik gelukkig niet – ik verval nooit in negativiteit. Hoe ik me voel, is wel erg afhankelijk van wat ik drink. Drink ik tequila, dan wil ik dansen; drink ik bier of wijn, dan blijf ik zitten en word ik moe.»

HUMO Wat is je culinaire top?

Colombie «Ik weet niet wat de precieze benaming is, maar ik eet supergraag van dat zeewier dat eruitziet als lange grassprieten. En ook gazpacho, dat is zo’n beetje mijn nieuwste ontdekking. Maar ik lust nog het liefst spaghetti bolognaise, met veel groentjes en pikante olie: een echte verslaving is dat. Ik maak vaak een enorme hoeveelheid klaar, en daar deel ik dan bakjes van uit aan vrienden, soms wel tien porties.»

HUMO Wat bezorgt je geestelijk genot?

Colombie «Dansen, sowieso.»

HUMO Is dat geen lichamelijk genot?

Colombie «Ja, maar zeker ook geestelijk. Je creëert er veel ruimte mee in je hoofd; ’t is zoiets als een holiday voor je hersenen.»

HUMO Op welke muziek dans je het liefst?

Colombie «Op feelgoodmuziek, funky dingen vooral. Maar eigenlijk is alle muziek dansbaar, zelfs ballads. Hoe Lykke Li danst in de clip van ‘Sadness Is a Blessing’, dat vind ik supermooi. ’t Is slowbeat, en met Oscar And The Wolf dans ik ook vaak op slowbeat.»

HUMO Heb jij deze zomer eigenlijk tijd om op vakantie te gaan? Of heb je het te druk met optreden op de festivals?

Colombie «Op het einde van augustus denk ik wel een weekje met vakantie te gaan. Ik twijfel wel nog waarnaartoe: ofwel naar mijn oom in Zuid-Frankrijk, ofwel naar Marrakesh – een vriend van mij heeft daar een huis. In ieder geval wil ik deze zomer toch minstens één keer in een zee of oceaan gezwommen hebben. Ik heb dat nu al zeker twee jaar niet meer gedaan, terwijl ik eigenlijk niks leukers ken. Zwemmen is sowieso heel belangrijk voor mij, en zwemmen in een zee of oceaan is de absolute top. Ik doe het zelfs nog liever in een oceaan dan in een zee, om eerlijk te zijn: dat woord klinkt gewoon mooier, of zo.»

HUMO Komt in de oceaan zwemmen voor jou in de buurt van het hoogste lichamelijke genot?

Colombie «O ja, heel zeker. Wat ik vooral fijn vind aan zwemmen, is dat je het gevoel hebt dat de zwaartekracht wordt opgeheven, dat je zo’n beetje zweeft.»

HUMO Ongeveer zoals wanneer je naar Oscar And The Wolf luistert?

Colombie «Zoiets, ja (lacht).»


De apocalyps

HUMO Hoe stel jij je de hel op aarde voor?

null Beeld

Colombie «Mijn persoonlijke hel op aarde waren de eerste vier jaren van de middelbare school. Ik volgde humane wetenschappen, en ook al haalde ik goeie punten, ik wist dat ik daar niet op mijn plaats zat. Ik voelde dat ik artistiek aangelegd was, en dat ik iets met beelden of muziek wilde doen, maar ik had de moed niet om daadwerkelijk een andere richting in te slaan, en van school te veranderen. En dus zat ik me vier jaar lang te verbijten op mijn kamer, en sliep ik slecht, en was ik vaak slechtgezind. Maar toen – typisch ik – zag ik een paar tienerfilms waarin de hoofdfiguren van school veranderden, en dat draaide telkens supergoed uit. Dat gaf me de moed om zelf ook de sprong te wagen, en naar het KSO over te stappen, het kunstsecundair onderwijs. En ja, da’s de beste beslissing van mijn leven geweest: eindelijk zat ik tussen gelijkgestemde mensen, die net als ik van kunst hielden. De laatste twee jaren van mijn humaniora waren echt zalig.»

HUMO Wat is voor jou het artistieke summum?

Colombie «Ik hou van alle soorten kunst, maar de laatste tijd heb ik vooral veel films bekeken. En daar zaten er een paar heel goeie tussen: ‘Bitter Moon’ van Polanski, ‘Under the Skin’ van Jonathan Glazer en ‘Only Lovers Left Alive’ van Jim Jarmusch. Ook ‘Donnie Darko’ vond ik geweldig.»

HUMO Herkende je jezelf een beetje in het getormenteerde hoofdpersonage?

Colombie «Niet helemaal, maar ik heb wel altijd een zeker onheilsgevoel gehad in mijn leven. Ik weet niet precies wát, maar ik heb zo het gevoel dat er iets zeer ergs zit aan te komen. Alsof er binnenkort iets zal vergaan, of zo. Ik besef dat dat allemaal nogal vaag klinkt, maar ik heb dat gevoel toch echt.»

HUMO Heb jij voorspellende gaven?

Colombie «Mijn mama zegt dat toch altijd, ja.

»Als kind stond ik eens naast mijn oom die een schop vasthad. Toen hij zijn eerste hap aarde wilde opscheppen, wist ik ineens zeker dat die aarde op mij zou belanden, én dat ik gebeten zou worden door rode mieren. En inderdaad, een paar seconden later kwam er een hap aarde op mij terecht, en werd ik gebeten door rode mieren. Terwijl er daarvoor geen spoor van rode mieren was!»

HUMO Merkwaardig.

Colombie «Soms droom ik ook over een grote zonne-uitbarsting. Ik sta dan op een vliegveld, en hoor en voel een gigantische uitbarsting aankomen. Nogal apocalyptisch, eigenlijk.»

HUMO Hou je naast films ook van literatuur?

Colombie «Ik lees graag, ja, maar niet zo veel. Een tijdje terug heb ik wel ‘Steppenwolf’ gelezen van Hermann Hesse. Een vrouwelijke fan had dat boek tijdens een optreden op het podium gesmeten, en ik beschouwde dat als een teken: ik wist meteen dat ik het móést lezen. Vooraan in het boek had ze een prachtig tekstje geschreven, waarin ze uitlegde dat ze wel wist dat ik niet zo eenzaam ben als het hoofdpersonage in ‘Steppenwolf’, maar dat er toch wel een vergelijking te maken was tussen de twee wolven. Heel interessant, vond ik. Ik heb het boek dan inderdaad gelezen: zeker niet slecht, maar daarna heb ik ook nog ‘Reis naar het Morgenland’ gelezen, en dat vond ik toch nog een pak beter.»

HUMO We zitten alweer aan de laatste vraag, Max: wie is je favoriete onenightstand?

Colombie «Grace Jones

HUMO Originele keuze. Maar ik dacht dat jij homo was?

Colombie «Ben ik ook, maar ik heb Grace Jones onlangs in de backstage gezien op een festival in Hyde Park waar wij moesten optreden, en sindsdien krijg ik haar niet meer uit mijn hoofd. Haar aanspreken durfde ik niet, maar ik heb wel een tijdje vanop een afstand naar haar zitten loeren. Ik dacht: ‘Daar wil ik weleens een avondje mee op een hotelkamer doorbrengen.’ Ik denk dat ik vooral zou toekijken; zelf het initiatief nemen, daar zou ik bij haar niet aan beginnen.»

HUMO Ze is wel niet meer van de jongsten, hè.

Colombie «Nee. But she’s a tigress.»

HUMO A 67-year-old one.

Colombie «Huh? Is Grace Jones al 67? Oh my God, dat meen je niet! What the fuck, dat is niet normaal!»

HUMO Hoor ik je hier terugkrabbelen?

Colombie «Neenee, dat niet. Integendeel zelfs: als het echt klopt dat ze 67 is, dan wil ik zéker een onenightstand met haar (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234