null Beeld

Tussen Hemel & Hel met Bart Kaëll: 'Nu ik wat ouder ben, vind ik seks altijd weer zo'n hoop gedoe'

Showbizz in Vlaanderen: op de kop koffie die de man van het boekingskantoor ons komt aanbieden, prijkt een kleurrijke, zij het licht verbleekte foto van de Vlaamse zanger die 5 minuten later het eeuwig jonge hoofd om de hoek zal steken. De koffie smaakt nergens naar, maar Bart Kaëll is in de blinkende vorm die hij onlangs ook al in ‘Liefde voor muziek’ etaleerde.

Noud Jansen

'Nu ik wat ouder ben, vind ik seks altijd weer zo'n hoop gedoe'

Bart Kaëll «De meeste mensen kennen me alleen van ‘De Marie-Louise’, en ‘Zeil je voor het eerst’: goeie nummers, maar na zoveel jaren in het vak vond ik het tof om eens te laten zien dat er méér in me zit.

»Zo’n geëngageerd liedje als ‘Ik red me wel’ van Kommil Foo: dat had ik nog nooit eerder gedaan. Ik had de tekst ook volledig naar m’n hand gezet, en gezongen over een leraar in het middelbaar die me ooit naar het hoofd had geslingerd dat ik beter postbode zou worden – een kwetsende uitspraak, om te beginnen omdat er niks mis is met postbodes – en over het bedroevende feit dat de Kerk nog altijd homoseksuelen veroordeelt. ‘En als er al een God bestaat / Een Hij of een Zij / Iemand met wijze raad / Die zegt: ‘Gay zijn hoort erbij’ / Dus Kaëll / Je redt je wel’. Ik heb daar enkele decennialange ergernissen van me afgezongen: het luchtte op.»

HUMO Hoe stel jij je de hemel op aarde voor?

Kaëll «Laat me eerst zeggen dat hemel en hel voor mij niet bestaan. Ik ben nochtans wel zo opgevoed, of zeg gerust gebrainwasht: ik heb jarenlang op een nonnekesschool gezeten, waar we altijd maar weesgegroetjes moesten bidden en de aktes van berouw moesten afratelen. Maar dat heb ik allemaal allang overboord gekieperd. Waar ik wel in geloof, is een universele energie, en dat alles trilling is, zoals staat beschreven in de boeken van Deepak Chopra. Deze stoel hier is trilling, jouw bandopnemertje is trilling, wij zijn trilling – dat is wetenschap, hè?»

HUMO Hoe ben je ooit bij de boeken van de heer Chopra uitgekomen?

Kaëll «Eigenlijk is het vooral Luc (Appermont, red.) die graag zulke boeken leest en me af en toe tips geeft. Zelf ben ik niet zo’n lezer, maar dankzij Luc heb ik inmiddels ook boeken van Wayne Dyer en Eckhart Tolle gelezen, zoals ‘De kracht van het nu’. Er zit veel waarheid in die titel: als je gelukkig wil zijn, moet je in het momentum leven. Nú genieten van dit interview, in plaats van te denken: verdorie, over een uur moet ik nog bij mijn boekhouder langs, en daarna nog snel langs het tuincentrum voor potgrond. Dat is de sleutel tot de hemel op aarde: genieten van alles wat je doet, al is het maar je tanden poetsen.»

undefined

null Beeld

HUMO Heb je al ooit een helse periode meegemaakt?

Kaëll « Een jaar of vijftien geleden heb ik een depressie gehad. Het begon toen ik tinnitus opliep tijdens een optreden. Die constante pieptoon in mijn oor blééf maar duren, wekenlang, totdat ik mezelf niet meer in de hand had: ik gleed weg in paniek, angst en huilbuien.

»Ik ben dan naar het UZ in Gent getrokken, waar professor Bart Vinck vaststelde dat het een fantoomgeluid betrof, dat voortkwam uit een trauma. Hij heeft me dan doorverwezen naar een psycholoog, en via die man ben ik erachter gekomen dat ik met chronische stress kampte, die nog verzwaard werd doordat mijn vader juist gestorven was – dat had me een emotionele tik gegeven. Door mijn problemen onder ogen te zien, is die tinnitus, en daarmee ook mijn depressie, vanzelf weggegaan. Al moet ik sindsdien wel alert blijven voor stemmingswisselingen.»

HUMO Dat hebben we gemerkt in ‘Liefde voor muziek’: je hield het niet droog toen jouw nummers door de andere deelnemers werden gecoverd.

Kaëll «Toen Stef Kamil Carlens ‘La mamadora’ coverde, zag ik mezelf ineens weer in mijn kelder dat liedje componeren, dertig jaar geleden. Ik had een krop in de keel, maar Stef Kamil is dan ook een groot artiest.»

HUMO In Humo beweerde hij onlangs dat hij vóór ‘Liefde voor muziek’ nog nooit van jou had gehoord. Ik vond dat moeilijk te geloven.

Kaëll «O, maar Stef Kamil heeft geen televisie, hè? Dat weet ik omdat ik na de opnames eens bij hem en zijn Laurence thuis op de koffie ben geweest, in die omgebouwde houtzagerij waar ze wonen. Ik had een toffe klik met hem, daar in Spanje, wat misschien wel iets te maken had met onze gedeelde achtergrond: ook ik heb op de kunstschool gezeten, in Sint-Lucas in Gent. Ontzettend gelukkig was ik daar, want ik mocht er tekenen en schilderen.»

HUMO Doe je dat nu nog?

Kaëll «Nee. Luc heeft dertig jaar geleden eens twee schildersezels voor me gekocht, en een set verftubes, maar daar heb ik amper gebruik van gemaakt. Als ik eens tijd heb, kook ik liever.»

HUMO Ga je weleens naar musea?

Kaëll «Ja, maar liefst zonder Luc: die wandelt altijd veel te snel van het ene naar het andere schilderij. Zelf hou ik vooral van het impressionisme. Een werk als ‘Le déjeuner sur l’herbe’ kan me oprecht ontroeren.»

HUMO Je kookt graag, zei je. Wat is je signature dish?

Kaëll «Konijn met krieken. Mijn grootmoeder kweekte konijnen, en maakte ze klaar in hun eigen bloed. Dat was lekker, maar wel érg zwaar, en dus is mijn ma het met krieken beginnen te maken. En zo doe ik het nu ook nog.

»(Mijmerend) Mijn vader had een moestuin, en wij – mijn broer, zus en ik – hielpen weleens wanneer de aardappelen gerooid moesten worden. De kleintjes mochten we in het vuur gooien waarin het loof werd verbrand: als dat uitgedoofd was, kon je die aardappeltjes pellen. Zalig! Die smaak heb ik later nooit meer kunnen terugvinden, ook al heb ik van alles geprobeerd. Maar goed, de groenten uit mijn eigen moestuintje mogen er ook wel zijn. Ik vind het heerlijk om in de oogsttijd mijn mandje helemaal vol te stoppen, en er dan meteen mee te beginnen koken, met een glaasje wijn erbij.»

HUMO Drink je graag?

Kaëll «Iets té graag, soms. Als ik me goed voel en het is een leuk feestje, dan tel ik de glazen, zodat ik er niet over ga. Maar ik geef toe dat ik op sommige feestjes vergeet te tellen (lacht). Gelukkig heb ik in Luc een goeie controleur.»

HUMO Wat bezorgt je geestelijk genot?

Kaëll «Ik vind het altijd de max wanneer ik een groot publiek kan laten neerzitten en roeien op ‘De Marie-Louise’. Soms begin je eraan en denk je: zal het hier wel lukken? Maar dan gaan er plots toch een paar zitten roeien. En voor je het weet, is de hele zaal of wei aan het roeien – slechts een enkeling blijft met een biertje aan de kant staan. Fantastisch! En dan te bedenken dat ik dat nummer eerst niet eens wilde opnemen, omdat ik het maar een vies liedje vond. ‘Hoezo, vies?’ vroeg producer Roland Verlooven, die het geschreven had. ‘Welja: ‘De Marie-Louise gaat op en neer’’ – ‘Maar Bart, dat is een bóót!’ (lacht).»

HUMO Hoe kan jouw lichamelijk genot tot het zenit gebracht worden?

Kaëll «Twee weken geleden ben ik in Spanje een clip gaan opnemen voor mijn nieuwe single ‘Ik moet je nog wat zeggen,’ een Nederlandstalige bewerking van ‘El mundo bailando’ van Belle Perez. Daarvoor heb ik voor het eerst sinds lang nog eens met een Vespa mogen rijden. O, zo tof om de wind door je haren te voelen! Maar jij had eerder een seksgerelateerd antwoord verwacht, zeker?»

HUMO Niet per se.

Kaëll «Had je me dat vijftien jaar geleden gevraagd, dan had ik je wellicht wel zo’n antwoord gegeven. Maar nu ik wat ouder aan het worden ben, functioneert mijn testosteronspiegel precies wat anders. Tegenwoordig vind ik het altijd zo’n gedoe.

»Maar goed, ik weet dat ik je nog een favoriete onenightstand verschuldigd ben, en ik heb er ook eentje gevonden: Ashton Kutcher, die acteur uit ‘That ’70s Show’, een grappig programma waar ik vaak naar kijk. Een aantrekkelijke jongeman, heel speels en beweeglijk. Maar hij is getrouwd, en volgens mij heeft hij kinderen – het blijft dus bij een droom.»

HUMO En in Vlaanderen?

Kaëll «Naast Luc, dan? Goh… Onze Italiaanse acteur daar, hoe heet hij?»

HUMO Matteo Simoni?

Kaëll «Ik heb hem in ‘Marina’ aan het werk gezien, en ook in ‘Callboys’. Hij heeft een mooi lichaam, hè? En ook hij is erg speels – dat trekt me wel aan. Bij Matteo achter op de Vespa een Italiaanse zonsondergang tegemoet: jaja, ik zie het zo voor me (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234