null Beeld

Tussen hemel & hel: Moora Vander Veken

Van haar 9de tot haar 15de danste ze in het Samsonballet, daarna mocht ze drie jaar lang geregeld de witte hengst Amika bestijgen in het gelijknamige kinderfeuilleton, en sinds vorig jaar speelt ze de rol van Olivia Hoefkens in het best bekeken programma van Vlaanderen, ‘Thuis’. Amper 23 is Moora Vander Veken, maar ze heeft nu al meer kilometers op de teller dan menige showbizz-BV.

Noud Jansen

'Boeken zijn net als mannen: ze kunnen heel aantrekkelijk zijn, maar ik verlies tamelijk snel mijn focus'

Moora Vander Veken «’t Is gek: je zou verwachten dat de mensen me zo stilaan vooral herkennen van mijn rol in ‘Thuis’, maar als ik over straat loop, hoor ik nog altijd het meest ‘Amika!’ roepen. Terwijl de naam van mijn personage niet eens Amika was: ik heette Merel (lacht). Voor de rest merk ik wel dat ‘Thuis’ echt een fenomeen is – alleen al als je het aantal interviewaanvragen telt dat ik het afgelopen jaar heb gekregen...»

HUMO Heb je van die Facebookoproep gehoord om de seizoensfinale van ‘Thuis’ op een groot scherm te krijgen op Rock Werchter?

Vander Veken «Ja, geweldig, hè? Ik lag helemaal strijk bij het filmpje dat ze erbij hadden gemaakt: hilarisch! Maar ik vraag me af of de Werchtergangers niet massaal ‘Boe!’ gaan roepen en met bekertjes bier naar het scherm zullen gooien. Ik ben trots op die seizoensfinale en op mijn rol erin, maar of ‘Thuis’ bij de peace & love-sfeer van een festival past? Nu ja, misschien juist wél.»

HUMO Ga je zelf naar Werchter?

Vander Veken «Nee. Vroeger trok ik er ieder jaar naartoe, en ook naar Pukkelpop, maar die tijd heb ik zo’n beetje gehad. In juli ga ik met een paar vrienden naar het jazzfestival in Montreux. Ik vind dat weleens avontuurlijk, zo met de auto on the road.»

HUMO Hou je van jazz?

Vander Veken «Ik hou eerlijk gezegd vooral van Paolo Nutini. (Twinkelende oogjes) ’t Zal de vijfde keer zijn dat ik hem live zie, en ik kan niet wachten: ik ben zó verliefd op hem! Zijn stem, zijn looks, zijn manier van denken – hij is zo... vrij. Een beetje rock-’n-roll, een beetje bad ass, een beetje vuil: ik hou daar wel van. En als hij optreedt, vraag je je altijd af: heeft hij nu iets te veel gedronken of niet? (lacht)»

HUMO Over je favoriete onenightstand hebben we het later nog, Moora. Vertel me eerst even hoe jij je de hemel op aarde voorstelt.

null Beeld

Vander Veken «Wel, dit gaat misschien stom klinken, maar weet je wat ik de max zou vinden? Krokettenbomen! Ik ben dol op kroketten: ’t zou toch geweldig zijn als je die gewoon uit de bomen kon trekken?»

HUMO Ik noteer: kroketten zijn voor jou het culinaire summum?

Vander Veken «O ja, ik zou ze elke dag kunnen eten. Het probleem is alleen: ik woon samen met mijn zus, en wij hebben geen friteuse in huis. Maar weet je wat ik misschien nog wel lekkerder vind dan kroketten? Thais! Ik ben al verzot op de Thaise keuken sinds mijn 6de: toen ben ik met mijn ouders en mijn broer en zussen een maand lang met de rugzak door India en Thailand getrokken. Ik herinner me nog goed dat we naar de Full Moon Party zijn geweest – mijn vader z’n idee – en dat ik dat fantastisch vond: zo’n langgerekt strand met allemaal mensen en muziek, en iedereen was daar zo vrij en blij. Dat moment is me altijd bijgebleven.»

HUMO Hou je van kunst? En zo ja: van welke kunst?

Vander Veken «Goh, ik zou graag wat meer met kunst bezig zijn, maar voorlopig ben ik eerlijk gezegd vooral geïnteresseerd in levenskunst. Het klinkt misschien stom, maar ik kijk enorm op naar Selena Gomez. Als kind acteerde ze op Disney Channel, en inmiddels maakt ze haar eigen muziek en speelt ze in films. Ik laat me ook inspireren door hoe zij kan reageren op de vragen die kinderen en tieners haar stellen, over wat te doen wanneer je gepest wordt, bijvoorbeeld. Toen de ouders van Olivia, mijn personage in ‘Thuis’, aan het scheiden waren, kreeg ik via Facebook en Twitter heel veel berichten van meisjes van wie de ouders aan het scheiden waren: ‘Hoe moet ik hiermee omgaan?’ Geholpen door de quotes van Selena of zelfs een Miley Cyrus probeer ik die meisjes dan op een simpele manier uit te leggen hoe ik zelf zou reageren.»

HUMO Wanneer in je leven was jij zelf het ongelukkigst?

Vander Veken «Echt ongelukkig ben ik nooit geweest. Oké, ik heb dit jaar voor het eerst in mijn leven liefdesverdriet gehad, toen mijn Nederlandse vriend Soy en ik uit elkaar gingen. Maar eigenlijk vond ik dat wel fijn, om voor het eerst in mijn leven liefdesverdriet te voelen. ’t Heeft me ook enorm geholpen bij het spelen van enkele emotionele scènes in ‘Thuis’ – vóór de breuk had ik die nooit kunnen spelen.

»Ik ben nu al een jaar single, en als ik ’s avonds thuiskom, denk ik weleens: ‘Waarom ben ik dit eigenlijk allemaal aan het doen?’ Dan denk ik: ‘Ik vertrek hier en ik open in Thailand een cocktailbarretje.’ Maar wanneer ik ’s anderendaags op de set sta, ben ik altijd weer blij dat ik doe wat ik doe.»


Ademnood

HUMO Wat bezorgt jou geestelijk genot?

Vander Veken «Wat bij mij echt wonderen doet, is naar de zee kijken. Ik ga niet vaak op vakantie, maar onlangs ben ik in m’n eentje voor drie dagen naar Barcelona gegaan. Op mijn eerste dag heb ik nog even op een stuk strand gezeten waar het vol lag met toeristen, maar daarna ben ik wat verder gewandeld, en heb ik een klein, afgelegen plekje gevonden waar niemand zat. Uren aan een stuk heb ik daar met muziek in m’n oren naar de zee liggen staren. Zo rustgevend!»

HUMO ’t Verbaast me dat jij moederziel alleen naar Barcelona bent gereisd.

Vander Veken «Ja, ik had daar nood aan. Ik heb het de laatste tijd zo ongelooflijk druk gehad – met ‘Thuis’, met mijn studie communicatiemanagement, en met mijn stage bij een pr-bureau hier in Antwerpen – dat ik weleens met ademnood begon te kampen, puur van de stress. ’s Avonds kon ik dan bijna niks meer doen, omdat mijn lichaam op was. Ik dacht, als ik even naar Barcelona ga, dan kan ik daarna misschien weer normaal functioneren.»

HUMO En, is dat gelukt?

Vander Veken «Een week, ja. Of vijf dagen. Daarna is de ademnood teruggekomen.»

HUMO Klinkt niet best.

Vander Veken «Nee, dat besef ik. Maar weet je, ik ben al van mijn 9de keihard aan het werken. Je gaat maar door en door, en je denkt: ‘Dit stopt nooit.’ Maar nu heeft mijn lichaam me laten weten: ho! Ik hoop dat ik deze zomer eindelijk wat rust kan nemen, zodat ik op adem kan komen.»

HUMO Ben jij iemand die graag boeken mag lezen in de zomer?

Vander Veken «Nee, niet echt. ’t Is te zeggen: ik lees boeken nooit uit. Ik pak een boek graag vast en lees er enkele pagina’s in, maar daarna heb ik het gehad en klap ik het dicht. Boeken zijn net als mannen: ze kunnen heel aantrekkelijk zijn, maar ik verlies tamelijk snel mijn focus. Ja, mannen moeten echt wel hun best doen om mijn aandacht vast te houden. Maar wat ik op aanraden van mijn mama wel zo’n beetje begin te lezen, zijn spirituele boeken. ‘De kracht van het nu’ van de Duitse schrijver Eckhart Tolle, bijvoorbeeld. Daar staat in dat je niet naar de toekomst of naar het verleden moet kijken, maar enkel naar het nu: je moet nu leven, en nu gelukkig zijn.»

HUMO Een bekende Vlaamse veelschrijver heeft onlangs aangegeven dat hij eens met jou op date zou willen. Weet je wie?

Vander Veken «Ja, Herman Brusselmans, hè? Ik was altijd een beetje bang van die man, maar onlangs heb ik op een feestje eens een paar minuten met hem staan praten, en sindsdien weet ik dat het een heel zachte, warme mens is.»

HUMO Zou je met ’m op date willen?

Vander Veken «Nee (lacht). Hoewel ik eigenlijk wel op oudere mannen val.»

HUMO Je favoriete onenightstand, is dat ook een oudere man?

Vander Veken «Ik vind Johnny Depp in elk geval geweldig, en die is toch al ergens in de vijftig. Verder ben ik ook wel te porren voor Ben Howard, de zanger. Maar Paolo Nutini is toch echt de winnaar. Wat hij bij mij kan losmaken, dat kan niemand. Samen met één van mijn beste vrienden heb ik al een paar van zijn concerten bijgewoond. En tijdens het nummer ‘Iron Sky’ heeft die me telkens moeten vastpakken, omdat ik begon te wenen.»

HUMO Noem eens een onenightstand van bij ons?

Vander Veken «Oef... (Denkt na) Ik zou het echt niet weten. Louis Talpe en Matteo Simoni vind ik wel knappe gasten, en in een ander interview heb ik ooit de naam Kürt Rogiers laten vallen. Maar voor een onenightstand moet het toch internationaal gaan.»

HUMO Stel: op het Montreux Jazz Festival word je backstage genood door Paolo Nutini. Hoe kan hij jou lichamelijk het meest plezieren?

Vander Veken (klinkende lach) «Wel... Wat ik echt superfijn vind, is in iemands armen liggen. Echt ín die andere persoon kruipen: zalig is dat. Zo jammer dat het zo weinig gebeurt de laatste tijd.»

HUMO Je hebt nood aan een lief, Moora.

Vander Veken «Denk je? (lacht)»

HUMO Beschrijf je type eens?

Vander Veken «Het uiterlijk vind ik zeker niet onbelangrijk, maar ik ben vooral op zoek naar iemand met wie ik goed kan praten; iemand die me begrijpt en met wie ik kan lachen. Een man met ambitie, die mij in dat ambitieuze gevoel betrekt: dat zou de max zijn. Misschien dat ik hem deze zomer tegen het lijf loop?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234