null Beeld

Tussen Hemel & Hel: Sofie Engelen 'Ik ben een echte ninetiesbitch'

Sinds 2011, het jaar waarin nagenoeg het voltallige TMF in één keer bij het grofvuil gezet werd, rijgt voormalig veejay Sofie Engelen de losse opdrachten aan elkaar.

Noud Jansen

Sofie Engelen «Deze zomer heb ik voor Studio Brussel al Kiss geïnterviewd, en met Max Cavalera van Soulfly ben ik naar een wedstrijd van Sporting Lokeren gaan kijken – hij mocht daar de aftrap geven. Dat ik zulke dingen mag doen, vind ik fantastisch.

» Eén keer in m’n leven heb ik een nine-to-five-job gehad: ik was uitzendconsulente bij een interimkantoor. En om maar meteen binnen de context van dit interview te blijven: dat was voor mij de hel op aarde. Doodongelukkig was ik daar in die verstikkende kantoorsfeer, waar je ’s morgens moest inbadgen en ’s avonds moest uitbadgen, en waar ze me soms in alle ernst kwamen vragen of ik me wat minder fleurig wilde kleden – dat mocht enkel op casual friday. Ik dacht: ‘Ik kan dit toch niet blijven doen tot mijn 65ste? Wie weet bén ik er dan niet eens meer.’ Ik leid nu wel een vrij onzeker leven, maar liever dit dan ooit nog terug naar zo’n muf kantoor te moeten.»

HUMO De meeste mensen van jouw leeftijd kiezen voor vastigheid; voor een geregeld leven.

Engelen «Dat is zo, ja. Maar ik voel me dan ook niet zo oud als ik ben. Twenty-nine forever, dat is nu al vijf jaar lang mijn motto (lacht). Ik vind 29 de ideale leeftijd: matuur, maar toch nog niet oud.

undefined

'’t Is niet altijd even makkelijk om aan het werk te blijven,maar mij zul je niet horen klagen'

»Weet je, het klinkt misschien nogal hippie en shanti-shanti, maar ik probeer heel hard in het nu te leven. Een beetje zoals die slogan van Tomorrowland: ‘Yesterday is history, today is a gift, tomorrow is a mystery.’ Ik was dit jaar voor het eerst op Tomorrowland – als toerist, niet voor mijn werk – en ik vond het eerlijk gezegd niet echt mijn ding: het deed pijn aan mijn muziekhart. Maar met die slogan ben ik het wel eens. Ik heb thuis ook een boek liggen over hoe je in het nu moet leven, ‘De kracht van het nu’ (van Eckhart Tolle, red.): daar heb ik al veel in gelezen.»

HUMO Lees je sowieso veel?

Engelen «Ik lees heel graag, maar zeker de laatste jaren maak ik er te weinig tijd voor. Ik ben verslaafd aan sociale media, volgens mij is dat de voornaamste reden. Er staat dus een hele rij ongelezen boeken in mijn kast te pronken. Stiekem hoop ik in november in m’n eentje een maand naar Bali te kunnen reizen, om er te surfen en een aantal van mijn ongelezen boeken te lezen, maar ik weet nog niet hoe ik dat moet verkopen bij Studio Brussel. Bali wil ik sowieso eens zien; dat staat al een hele tijd op mijn bucket list.»

HUMO Wat staat er nog meer op?

Engelen «Kinderen baren. En tot mijn spijt zit daar enige druk achter. Want in mijn hoofd mag ik dan nog zeker tien jaar de tijd hebben; fysiek gezien zeker niet.

»En verder zijn er ook een aantal mensen die ik zeker nog eens wil interviewen, zoals Eddie Vedder van Pearl Jam en Mike Patton van Faith No More. Jaren 90-helden, ik weet het, maar ik ben dan ook een ongelooflijke nineties bitch. Ik zet nu nog altijd wekelijks Nirvana op, en Faith No More, en Pearl Jam, en Alice In Chains. Met de ramen wijd open, midden in da hood van Antwerpen 2060 (Antwerpen Noord, red.): ‘Eat this, Marokkanen! Leer anders eens wat goeie muziek kennen!’ (lacht) Pas op, ik ben bevriend met die gasten. Er woont echt wel zwaar gespuis in mijn buurt, dealers en zo meer, maar tegen mij zijn ze altijd heel vriendelijk. Vorige zomer, toen mijn lief het net had uitgemaakt, was ik mijn kat kwijt. Ik was zo van slag dat ik al huilend de straat op ben gelopen in mijn pyjama. Toen zijn een paar van die gasten op me afgekomen: ‘Wat is er gebeurd, Sofie?’ – ‘Ik ben mijn kat kwijt.’ Eentje heeft dan de leiding genomen, en ze hebben zich in vier richtingen verspreid om te zoeken.»

HUMO En?

Engelen «Uiteindelijk bleek-ie gewoon in mijn kelder te zitten: typisch.»


Droge lever

HUMO Wat is voor jou het culinaire summum?

Engelen «Mijn favoriete keukens zijn de Thaise, en vooral de Italiaanse. Mijn liefde voor de Italiaanse keuken is ontstaan toen ik vertaler-tolk studeerde, en twee weken bij een Italiaans gastgezin heb verbleven. Geen leuk verblijf – ze waren me iets te katholiek – maar de moeder van het gezin maakte de beste gnocchi en verse pasta en polenta die je je kunt inbeelden. Toen ik terugkwam, konden ze me uit het vliegtuig rollen.»

HUMO Drink je graag?

Engelen «Iets te graag, ja. Ik zou eigenlijk wat moeten minderen, maar zeker in de zomer is het lastig om nee te zeggen, zeker op al die festivals die ik nu afschuim voor Studio Brussel. ’t Gaat daar de hele tijd van: ‘Hier Sofie, een pintje.’ Of: ‘Een gin-tonic?’ Maar ik moet oppassen, want ik krijg uitslag van te veel alcohol; blijkbaar kan mijn lever dat allemaal niet verwerken.

»En dan rook ik ook nog eens te veel. Twee jaar aan een stuk heb ik niet gerookt, maar vorige zomer ben ik terug begonnen, vanwege liefdesverdriet. Ik had een hippievriend uit West-Vlaanderen, acht jaar jonger dan ik, op wie ik smoorverliefd was. Ik ben een stadskind in hart en nieren, maar toen hij sprak over in een joert gaan wonen in Portugal, was ik helemaal mee. En ’t was een échte hippie, hè, met een knotje en veren in zijn haar, en Teva-sandalen en alles. Maar na acht maanden heeft hij me laten staan. Ik ben er een tijdlang helemaal kapot van geweest, maar inmiddels ben ik er wel over. En die rotzomer van vorig jaar ben ik nu dubbel en dik aan het goedmaken. Ik geniet veel meer van het leven, ook al omdat ik op alles ‘ja’ zeg. Als ik drie dagen vrij heb en iemand vraagt me: ‘Ga je mee op roadtrip?’, dan dóé ik dat gewoon. Ik ben nu een soort Sofie 2.0, en ik voel me daar geweldig bij.»

HUMO Twee vragen nog, Sofie. Eén: wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

Engelen «Wat mij betreft, gaat er niks boven urenlang over je rug of je arm gestreeld worden. Dat vind ik zelfs nog beter dan seks. Een gewaagde uitspraak, hè? Maar toch is het zo.»

HUMO En twee...

Engelen «Mijn favoriete onenightstand? Da’s een lastige: iedereen verwacht van mij dat ik Dave Grohl ga zeggen.»

HUMO Maar?

Engelen «Niks maar: ik gá dat ook zeggen (lacht). Dave Grohl heeft alles wat een man moet hebben. Hij is megagetalenteerd, hij is grappig, hij kan met zichzelf lachen. En hij heeft heel veel haar, en dus goeie genen. Heel belangrijk, want ik moet me nog voortplanten. Probleem is wel dat hij 46 is, en ik val eigenlijk niet op oudere mannen. Mijn vader beweert dat ik voor een rijpere man moet gaan, maar ik weet het niet.»

HUMO Kies ook eens een onenightstand dichter bij huis?

Engelen «’t Zou sowieso een muzikant zijn, da’s echt een zwak van mij. Ook al raadt iedereen me dat af, vooral mijn eigen broer Gregor (de zanger van Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, red.): ‘Sofie, ga niet met een muzikant, want die zijn niet te vertrouwen.’ Maar het is nu eenmaal zo: ik kan nog altijd starstruck zijn van een kerel die er én goed uitziet én een instrument kan bespelen – wat dat betreft ben ik echt een puber. En wat het nog erger maakt, is dat ik op twintigers val. Ik heb bijvoorbeeld serieus de hots voor Max Colombie, ook al weet ik inmiddels dat hij gay is. Zijn présence, zijn dansmoves, het feit dat hij een djellaba durft aan te trekken op het podium... Voor mij is hij een soort van god. En wie ik ook heel knap vind, is de gitarist van Yuko, Jasper Maekelberg. Ook weer zo’n gastje van een jaar of 25, uiteraard. ’t Is inmiddels een running gag geworden bij mijn vriendinnen: Sofie en haar jonkies.»

HUMO Ik zie het probleem niet.

Engelen «Die jonge gasten willen zich nog niet binden: dát is het probleem. En ik merk ook dat ze me niet helemaal volgen wanneer ik over de tijdelijkheid en de vergankelijkheid van alles bezig ben – iets waar ik de laatste tijd nogal mee worstel. We gaan allemaal dood, hè? Al onze relaties zijn bijgevolg ook tijdelijk. Je moet dus kunnen loslaten in het leven, al vind ik dat niet gemakkelijk. Nu ja, Charlie Chaplin zei ooit: ‘Niks is blijvend in dit leven, zelfs onze problemen niet.’ Daar zal ik me maar bij aansluiten, zeker?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234