null Beeld

Tussen Hemel & Hel Stefaan Degand

De kloof tussen walhalla en inferno is wellicht nergens breder dan in het hoofd van Stefaan Degand.

Frederick Vandromme

De acteur, u bekend als Leon (in 'Rundskop'), als Dieter De Leus (in 'De Ronde') dan wel als de Dauphin (in de door Tom Lanoye en Guy Cassiers persoonlijk op de rug naar Avignon gedragen voorstelling 'Bloed & rozen') zalft, prijst en looft met onversneden liefde in de stem. Maar wanneer iets hem tegen de haren instrijkt, trekt hij een bulderende tirade op gang: Hemel & Hel!

Enkele quotes

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

Stefaan Degand «Sowieso: de liefde bedrijven met mijn geliefde. Verder: samenzijn met mensen en samen eten en drinken, ook dat is voor mij lichamelijk genieten. Ik ga er echt beter van in mijn vel zitten. En waar ik vooral van geniet: spelen. Hoe meer er gespeeld wordt, hoe beter. Dat bedoel ik zo breed mogelijk: het leven is dikwijls één groot spel, en daar kan ik fysiek heel erg van ontspannen.»

HUMO Waar krijg je het verder nog van op je heupen?

Degand «Esoterisch gedoe, zweverige mensen die voortdurend op hun wolk zitten: ik kan er niet snel genoeg van weglopen. Iedereen doet wat hij of zij wil, maar ze moeten mij er niet mee komen lastigvallen. Ook erg: mensen die denken dat ze heel geheimzinnig zijn en zich daarnaar gedragen. De combinatie van die drie - esoterische, geheimzinnige, blaffende regisseurs - moeten ze meteen tegen de muur zetten. Vuurpeloton laten aanrukken en afschieten.

HUMO Wanneer was je, volgens je herinneringen, het gelukkigst?

Degand «Het moment dat ik besefte dat mijn vrouw, toen nog mijn vriendin, me graag zag. Omdat ik dat gevoel toen - buiten de ouders en de familie om - voor de allereerste keer heb ervaren: pure, onvoorwaardelijke liefde. Een meisje dat mij nog niet zó goed kende, maar me nam zoals ik was en niets aan mij wou veranderen. Dat te beseffen is het gelukzaligste dat ik ooit ervaren heb.»

HUMO Stel dat je vrouw er geen noemenswaardige problemen mee heeft, in wiens gezelschap mogen we je dan eens achterlaten voor één nachtje?

Degand (Blaast) «Kan ik deze vraag omzeilen? Nee? (Denkt lang na) Doe dan maar Elisabeth Shue, die actrice van onder meer 'Leaving Las Vegas'. Zeer knap. Dat gezichtje vroeger: onwaarschijnlijk!»
HUMO Zal ik lang en hard moeten porren om ook een lokale naam uit jou te krijgen?
Degand «Allez, die zwarte atlete, Elodie Ouedraogo, dat vind ik ook wel een mooie vrouw. Met haar zou ik wel eens een nachtje willen babbelen. Bábbelen, hè. Ze lacht altijd zo leuk op tv; dat is toch een pluspunt.»

U leest het volledige interview in Humo 3699 van dinsdag 26 juli 2011.

Tussen Hemel & Hel Stefaan Degand

De Ronde - Dieter De Leus - Kakken

Bloed & rozen - Stefaan Degand

De Ronde: Dieter De Leus: 'Da Meende Ni Eh'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234