null Beeld

Tussen Hemel & Hel: Umesh Vangaver 'Heel erg lang zal het ook wel niet meer duren voordat de Haldis-hype helemaal is overgewaaid'

‘Een serieuze mindfuck, hè?’ zegt Umesh ‘Haldis’ Vangaver, terwijl hij zijn knalroze trui rechttrekt waarop met grote letters ‘BLAUW’ staat geschreven.

Noud Jansen

'Hoe beter het schrijven gaat, hoe meer ik drink. Op een goeie nacht jaag ik er toch al gauw een halve fles bourbon door'

Umesh Vangaver «Als ik ergens kom waar het druk is, zet ik weleens een muts of een pet op, omdat ik anders constant herkend word. Soms krijg ik zelfs spontane knuffels, of kussen op mijn hoofd. Ik begrijp dat ook wel, dat de fans blij zijn om ‘Haldis’ nog een keer in het echt te zien, maar de ene dag kan ik er al beter tegen dan de andere.

»Eén keer, toen ‘De Biker Boys’ nog liep, is het uit de hand gelopen: toen hebben we er de politie moeten bijhalen, omdat mijn maten en ik omsingeld werden op de Oude Markt in Leuven, en de sfeer nogal grimmig werd: ’t was daar één geduw en getrek en gejoel en geroep. Diezelfde avond, toen we al een tijdje ontkomen waren, werden we door een groepje dronkaards achtervolgd toen we naar onze auto stapten, en hebben we het op een rennen moeten zetten – hup de auto in, en plankgas ervandoor.»

HUMO Stel jij je zo de hel op aarde voor: de rest van je dagen moeten rennen voor je leven?

Vangaver «Nee, da’s misschien wat overdreven. ’t Was een alleenstaand geval, en er zijn ergere dingen dan dat. Stel bijvoorbeeld dat mijn ouders morgen verongelukken: ik mag er echt niet aan denken. Ik heb nog geen gezin, hè? En een familieband is toch nog net iets anders dan een band met vrienden.»

HUMO Je hebt wel nog een jongere zus. Is zij ook geadopteerd, net als jij?

Vangaver «Ja, ze komt ook uit India. Ze is wel een stuk donkerder van huidskleur dan ik, omdat ze uit een zuidelijker gelegen gebied komt – waar ik vandaan kom, heb je veel licht getinte mensen. Het wemelt er ook van de Umeshen; Umesh is er een naam zoals Jan of Luc. De meesten hebben wel een dikke moustache: dat heeft Google Afbeeldingen me geleerd.»

HUMO Vertaalt jouw Indiase achtergrond zich in je culinaire voorkeuren?

Vangaver «Nee, toch niet; ik geniet nog het meest van de simpele Vlaamse boerenkost. Mijn grootmoeder kon bijvoorbeeld als geen ander vleesbrood klaarmaken, en hutsepot met spek. Al kan ik ook wel genieten van een goeie Indonesische rijsttafel, en dan vooral die van restaurant De Branding in Maastricht.»

HUMO Drink je graag?

Vangaver «Ik drink weleens een glas, ja; vooral wanneer ik uitga met vrienden. Of wanneer ik juist een aflevering van ‘Mad Men’ heb gezien: dan heb ik vaak het gevoel dat ik te laat geboren ben (lacht). Af en toe drink ik ook wanneer ik iets aan het uitschrijven ben (Vangaver is samen met Eén aan een nieuw project aan het werken, red.). Amerikaanse bourbon bij voorkeur, ofwel tequila. Goeie tequila bedoel ik, 100 procent van agave gemaakt – daarbij heb je geen citroen of zout nodig om de slechte smaak te counteren.»

HUMO Hoeveel eenheden jaag je er per schrijfsessie door?

Vangaver «Hoe beter het gaat, hoe meer ik drink (grijnst). Op een goeie nacht jaag ik er toch al gauw een halve fles bourbon door.»

undefined

null Beeld

HUMO Je werkt ’s nachts?

Vangaver (knikt) «Dat gebeurt weleens.»

HUMO Ik veronderstel dat je alleen woont?

Vangaver «Ja. In Merksem, bij Antwerpen. Een tijdje geleden ben ik naar daar verhuisd, omdat ik in Leuven enkel gezichten zag die tien jaar jonger waren dan ik. Mijn Leuvense leeftijdsgenoten zijn precies allemaal bezig met kindjes maken, en met het inrichten van hun huisje en hun tuintje. Dat soort leven, daar ben ik nog niet aan toe.»

HUMO Ben je al lang alleen?

Vangaver «Toch al een tijdje, ja. Wat voor mij prima is, hoor.»

HUMO Heb je dan niet meer vrouwelijke aandacht sinds ‘De Biker Boys’?

Vangaver «Mja, toch wel. Maar ik ben een brave jongen; geen tiep die vrouwen gebruikt, of zo.»

HUMO Hoog tijd om ter zake te komen: wie is je favoriete onenightstand?

Vangaver «Op één of andere manier vind ik vrouwen die jonger zijn dan ik meestal niet zo aantrekkelijk. Ik vind ze vaak te huppelachtig, te vrolijk. Geef mij dus maar iemand als Hilde De Baerdemaeker: een heel knappe vrouw, bij wie ik me volgens mij heel goed op m’n gemak zou kunnen voelen. Ik vermoed ook dat ze het type vrouw is dat mooi oud wordt. En niet te vergeten: ze is groter dan ik (grijnst).»

HUMO Is dat belangrijk voor jou?

Vangaver «Ik vind alleszins niet dat ik niet met een grote vrouw zou mogen samenzijn, gewoon omdat ik klein ben. Twee weken duurt dat, dan ben je het allebei gewoon.

»Een tijdje terug ben ik op de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren verschenen met een goeie vriendin die groter is dan ik: Leslie Hodge, de VRT-journaliste. Misschien vonden sommige mensen dat wel grappig, maar aan de andere kant merkte je ook dat men het cool vond dat ik dat durfde. Dat hoorde ik laatst nog van een fotograaf.»


MAASTRICHT BOVEN

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

Vangaver «Op mijn gemak een eindje langs het water wandelen, daar gaat voor mij weinig boven. Vorige zomer had ik eens een dag niks te doen, en heb ik ‘mooiste dorpen van Vlaanderen’ ingetikt op Google. Zo ben ik in Oud-Rekem terechtgekomen, in de Maasvallei – dicht bij Maastricht, dus ik kon er ook nog een middagje Maastricht aan vastplakken. Maar daar in Oud-Rekem ben ik in m’n eentje langs het kanaal gaan wandelen, zo gewoon zonder enig doel. Heerlijk was dat, ook al omdat ik altijd rustig word van de nabijheid van water.»

HUMO Kwam dat in de buurt van jouw idee van de hemel op aarde?

Vangaver «Ja. Al was ik nog enthousiaster over het Lauwersmeer in Groningen. Ik ben daar eens een week op vakantie geweest, en ik kwam er als nooit tevoren tot rust. Ik voelde me daar... gezonder.

»Je hoort mensen weleens zeggen dat ze een heel verre reis gemaakt hebben om zichzelf te ‘vinden’. Wel, die drang heb ik nooit gevoeld. Ik hoef mezelf niet te vinden: ik weet heel goed wie ik ben, en wat ik kan en niet kan. Liever dan naar Thailand of de Malediven te vliegen, neem ik dus de auto naar Zeeland, om wat te gaan uitwaaien, of naar Maastricht, om lekker te gaan eten, of naar Groningen, om tot rust te komen. En ’t is geen toeval dat ik nu drie Nederlandse plekken opnoem: ik kom ongelooflijk graag in Nederland, vooral omdat alles daar proper en netjes is, en esthetisch in orde.

»Ik denk er trouwens weleens over om te verhuizen naar Maastricht. Ik vind dat een topstad: niet te groot, dichtbij, gezellig. En in tegenstelling tot de Antwerpenaars hebben de Maastrichtenaars hun stad tenminste rónd het water gebouwd, zodat je er aan beide kanten van de oever op een terrasje van kunt genieten, net zoals in Keulen en in Düsseldorf.»

HUMO Lees jij op zo’n terrasje al eens graag een boek?

Vangaver «Ja, maar zelden fictie. Als ik lees, is het bijna altijd om bij te leren. Toen ik nog bij De Mensen werkte, ben ik onder meer redacteur geweest van ‘Villa Vanthilt’: voor zo’n programma helpt het om een brede kennis te hebben. Ik lees vooral veel op buitenlandse sites, zoals die van The New Yorker, The New York Times en Vulture, en ook Variety voor entertainmentnieuws. Bij The New Yorker hebben ze vaak van die goeie longreads. Ik print die weleens uit om toch iets in m’n handen te hebben: je komt dan toch al snel aan 25 pagina’s.»

Een toevallige passant «Excuseer, mag ik eens een foto trekken van ons getweeën? Ja, het is niet van mijn gewoonte, maar dees kan ik toch niet laten voorbijgaan. Mercikes, hè!»

Vangaver (nadat de man zijn foto genomen heeft) «Dat maak ik vaak mee, hoor. De ene dag heb ik er al meer zin in dan de andere, maar in principe zeg ik altijd ja. Heel erg lang zal het ook wel niet meer duren voordat de Haldis-hype helemaal is overgewaaid: zo werkt tv nu eenmaal.»

HUMO Is Haldis nu dood en begraven?

Vangaver «Nee, niet per se. Vergelijk ’m met de Man van Melle: enkel in uitzonderlijke omstandigheden zal Bart (De Pauw) hem nog eens opvoeren. Dat lijkt me ook een goeie toekomst voor Haldis.»

HUMO Zien we je ooit nog in een andere rol?

Vangaver «In principe niet, nee. Ik bén geen acteur, hè? Nee, ik blijf gewoon achter de schermen meewerken aan programma’s: dat is het enige wat ik echt goed kan. Sinds kort weet ik trouwens dat ik de tijd en het budget ga krijgen om iets tofs te gaan doen. Wát, dat ga ik nog niet vertellen.

»Maar wat Haldis betreft... Weet je, stel dat er over tien jaar een programma wordt gemaakt waarin ze de man in de straat vragen welke televisiefiguren van het vorige decennium ze zich nog herinneren. Ik zal heel content zijn wanneer iemand dan ‘Haldis’ antwoordt. Dan zal ik weten: ik heb niet voor niets geleefd (grinnikt).»


Pat Krimson presents : Haldis feat. De Biker Boys - 'Haldis een pintje!'

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234