Tv-film: Killing Jesus
National Geographic zendt op Pasen het eerste deel uit van ‘Killing Jesus’: een gloednieuwe, maar liefst drie uur durende tv-film over het leven van Jezus van Nazareth, de Joodse timmermanszoon die zo’n tweeduizend jaar geleden een succesvolle carrière als profeet uitbouwde.
De film, waarvan u op paasmaandag het tweede deel krijgt voorgeschoteld, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Bill O’Reilly, de ultraconservatieve en rechts-liberaler dan rechts-liberale host van ‘The O’Reilly Factor’: het hoeft dus niet te verwonderen dat de Jezus in ‘Killing Jesus’ geen voorstander is van herverdeling (de rijken mogen wat hem betreft best rijk blijven), en dat hij zich scherp uitspreekt tegen al te strenge vermogensbelastingen. Wél verwonderlijk: de Heiland wordt gespeeld door een als moslim opgegroeide Libanees, Haaz Sleiman genaamd. En achter de zilvergrijze baard van Herodes de Grote herkent u niemand minder dan Kelsey Grammer, Frasier tot in lengte van dagen.
Kelsey Grammer «Herodes de Grote, koning van Judea tijdens de geboorte van Christus, was de man die het bevel uitvaardigde om alle jongetjes in Bethlehem van beneden de twee jaar te executeren: daar is hij vooral bekend om geworden, en ook omwille van het feit dat hij zwaarlijvig, luidruchtig en lelijk was. Typecastinggewijs kom je dan al snel bij mij uit, natuurlijk (grijnst). De voornaamste reden waarom ik deze rol heb aangenomen, was overigens niet dat ik een religieus mens ben, ook al ben ik dat wel degelijk.»
- Wat dan wel?
Grammer «Eerlijk? Ik wist dat de opnames in een prachtige streek in Marokko zouden plaatsvinden, dus ik dacht: ‘Ha, een leuke werkvakantie!’ Die gedachte werd nog versterkt toen ik het scenario onder ogen kreeg, en tot mijn verrukking vaststelde dat ik op pagina acht al het loodje leg.»
- ‘Killing Jesus’ is niet voor doetjes, hebben we ons laten vertellen.
Grammer «Nee, sommige scènes zijn nogal, euh, grafisch. Zeker die scène met de onthoofding van Johannes de Doper. Maar hey, als je geen geweld wil, dan moet je geen bijbelverhalen verfilmen.»
-Ik durf het bijna niet te vragen, maar zullen we u nog ooit als Frasier terugzien?
Grammer «Dat denk ik niet, nee: Frasier is wat mij betreft een afgesloten hoofdstuk. Al geef ik toe dat het het mooiste hoofdstuk uit mijn leven was. Ik kan me nog de allereerste keer herinneren dat we met de cast van ‘Frasier’ – de serie, dus – een try-out deden voor een livepubliek, en dat we na afloop een staande ovatie kregen: dolenthousiast waren ze. David (Hyde Pierce, dokter Niles Crane in de reeks, red.) draaide zich naar mij toe en vroeg: ‘Wow, wat zou dit te betekenen hebben, denk je?’ Ik zei: ‘Het betekent dat jij binnenkort in staat zult zijn om een huis te kopen.’ – ‘En wat betekent het voor jou?’ – ‘Ik zal er twee kunnen kopen.’ (lacht)
»Weet je, ik vind het nog altijd plezierig om als Frasier herkend te worden: meestal zijn de mensen heel blij me te zien. Ik herinner me één keer, jaren geleden, dat ik in een klein tentenkamp verbleef in het Masai Mara-natuurreservaat, in Kenia. Twee pikzwarte kerels met speren in hun handen keken me met grote ogen aan en zeiden: ‘Frasier?’ Toen besefte ik pas echt goed: ‘Ik ben beroemd.’»
- Laatste vraagje: op 21 februari jongstleden, de dag waarop u 60 werd, won u een Razzie Award voor slechtste acteur in een bijrol, onder meer voor uw prestatie in ‘The Expendables 3’. Ik neem aan dat u niet vereerd bent?
Grammer «Neen, ik ben niet vereerd. Maar het is nu ook weer niet zo dat ik er wakker van lig. Meer zelfs: ik kan je bij dezen bevestigen dat ik ook in ‘The Expendables 4’ zal meespelen. ’t Is een rol met wat meer vlees aan: ik had Sly Stallone verteld dat ik dit keer mijn handschoenen weleens wilde uitdoen, om hier en daar wat klappen uit te delen.»
Bekijk de trailer van 'Killing Jesus'
undefined