null Beeld

TV-film: Recount

Herinnert u zich nog de tijd dat ambtenaren in Florida 36 dagen lang het ene na het andere stembiljet tegen het licht hielden en, geholpen met een duimdik vergrootglas, probeerden te ontrafelen of de kiezer in kwestie nu op George W. Bush of op Al Gore had gestemd?

Redactie

Dat er in Florida gestemd werd met prikbiljetten - prik een gaatje bij je favoriete kandidaatje – lag wellicht mee aan de basis van het Amerikaanse verkiezingsdebacle in 2000. De gemiddelde leeftijd ligt er zo hoog dat de inwoners waarschijnlijk zelfs moeite hebben om een gaatje in hun eigen vinger te prikken.

Het hele verhaal, vanaf het ogenblik dat de eerste tegenstrijdige berichten binnensijpelden – CNN zei Gore, ABC riep Bush – tot het moment waarop de Supreme Court de hertelling stopzette en de overwinning aan de Republikeinen gaf, wordt voor uw en ons kijkplezier nog eens opgerakeld in 'Recount', een tv-film die gerust ook een rondje langs de cinema's had mogen maken.

Regisseur Jay Roach maakte twee topkeuzes: hij koos voor een lichtvoetige aanpak én hij assembleerde een uitmuntende cast, met als blikvanger Kevin Spacey in de rol van Ron Klain, hoofd van het advocatenteam in het Democratische kamp.

- Opmerkelijk is dat 'Recount' zich volledig focust op de teams achter Bush en Gore - de presidentskandidaten zelf komen slechts zijdelings in beeld.

Jay Roach «Ik wilde niet vervallen in de typische tweekamp. Liever koos ik een eerder alledaagse vent als Ron Klain als middelpunt. Zo is het ook echt gelopen: Bush en Gore hebben ervoor gekozen om hun mannetjes het te laten uitvechten in Florida. Mooi meegenomen voor ons, want zo konden we archiefbeelden van die twee gebruiken, in plaats van met lookalikes en make-up aan de slag te moeten.»

- Wie duidelijk wel aan de make-up heeft gezeten, is actrice Laura Dern: ze zet een hilarisch maar weinig flatterend portret van Katherine Harris neer, de Republikeinse Secretary of State in Florida. Het woord 'hersenloze schminkdoos' kwam spontaan in ons op.

Roach «Toen Harris destijds op tv kwam, zag ze er ook werkelijk zo uit: bedolven onder een dikke laag make-up. Het gerucht gaat dat iemand haar had verteld: 'Voor een tv-optreden mag je best wat extra lippenstift en rouge smeren, want de camera vervaagt die kleuren toch.'

»Tja, mensen worden weleens zenuwachtig als ze opeens in het oog van een publieke storm terechtkomen. Daar heb ik alle begrip voor.»

- Enig idee wat Al Gore van de film vond?

Roach «Voor zover ik weet, heeft hij hem nog niet gezien. Er was wel een speciale screening voor verschillende protagonisten van het verhaal, waarop ook big shots aanwezig waren als senator John Kerry en nieuwslezer Tom Brokaw.

»De hele voorstelling lang heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten, maar het liep gelukkig goed af – niemand is de zaal uitgestormd. Voor sommigen was het wel pijnlijk om de feiten te herbeleven: meer dan één democraat is me achteraf komen vragen of ik er nu écht geen ander einde aan had kunnen breien (lacht)

- Is er sindsdien ook iets veranderd in het Amerikaanse stemhokje? Kan dit nog een keer gebeuren?

Roach «Ik vrees van wel. De prikbiljetten zijn intussen wijselijk naar de prullenmand verwezen, maar verder is er amper iets veranderd aan het hele systeem. Daar zit 9/11 voor iets tussen: door de aanslagen werd het lange tijd haast als onpatriottisch ervaren om de verkiezingsuitslag van 2000 nog in vraag te stellen. De hele discussie werd liever van tafel geveegd.

»Nu zitten de volgende presidentsverkiezingen er alweer aan te komen: eindigen die met een even klein verschil als toen, dan zitten we gegarandeerd wéér met de gebakken peren. Daarom hebben we 'Recount' ook gemaakt, om iedereen wakker te schudden: 'Hey jongens, hier is nog werk aan de winkel!'»

undefined

Bekijk de trailer

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234