null Beeld

Tv-film: Wo ist der Bahnhof

Naast een alleraardigst zinnetje om uit het hoofd te kennen als u verdwaald raakt in een Duits stadscentrum, is ‘Wo ist der Bahnhof’ ook een alleraardigst stukje Nederlandse televisiegeschiedenis.

Tom Raes

Getekend: Kees van Kooten en Wim de Bie. De maar liefst vijftig minuten lange sketch over de op leeftijd zijnde broers Arie en Gé Temmes die tijdens de oorlog ooit eens een Duitse soldaat op het verkeerde Bein gezet hebben ('Do ist der Bahnhof!'), wordt algemeen gezien als het summum van all things Koot & Bie. Nooit gezien, zegt u? Kweek dan schaamrood op uw wangen, en stem vanavond af op Nederland 2, waar de hele sketch nog eens integraal wordt uitgezonden.

Wim de Bie «Arie en Gé Temmes zijn twee broers, eind in de zestig, die samenwonen in hun voormalig ouderlijk huis. Het zijn behoorlijk angstige mensen: ze zijn bang van de buitenwereld - postbodes zien ze bijvoorbeeld als een bedreiging - en van alles dat maar een beetje modern aandoet. Liefst van al kissebissen ze gewoon de hele dag met elkaar en zeuren ze over het verleden.»

HUMO Zijn de broers Temmes gebaseerd op bestaande personen?

De Bie «Niet op iemand specifiek, maar je kan ze wel zien als een parodie op het soort mensen dat in angst leeft om vermalen te worden door het moderne leven. Arie en Gé zijn eigenlijk de mannelijke tegenhangers van de zusjes Veenendaal (twee andere typetjes van Van Kooten en De Bie, red.). Alleen kwamen die uit een rijk milieu.»

HUMO Sinds de originele uitzending in 1985 is de sketch nooit meer volledig uitgezonden. Waarom was dat?

De Bie «Omdat we ’m niet meer in de die versie mochten uitzenden. Dat kwam door problemen met de muziek die we gebruikt hadden, die was van Ennio Morricone, en we kregen de rechten niet. Toen hebben we de film ingekort met zo’n 25 minuten, in die vorm is hij trouwens ook op dvd verschenen.

Maar nu zenden we ‘m dus voor het eerst weer uit zoals-ie bedoeld was. En eerlijk: zo blijven we hem beter vinden. Het tempo in de lange versie ligt veel lager, maar dat past net zo goed bij de broers: ze herhalen zich eindeloos, blijven maar aanmodderen.»

HUMO Zit er niet een klein beetje maatschappijkritiek in ‘Wo ist der Bahnhof?’ Om niet te zeggen: karrenvrachten?

De Bie «Ja, je moet weten dat het verzet toen nog erg veel op een voetstuk geplaatst werd, en met ‘Wo ist der Bahnhof’ waren we eigenlijk de eersten die met satire iets over die hele oorlog en het verzet in Nederland probeerden te zeggen. Het feit dat vader Temmes politieagent was, en dat wij insinueerden dat hij misschien niet helemaal zuiver op de graat was geweest tijdens de oorlog, dat was toen behoorlijk not done.»

HUMO Hoe werd de film onthaald destijds?

De Bie «Niet dat er echt boze reacties kwamen, maar we merkten het onderwerp toch duidelijk gevoelig lag. Het is behoorlijk hard aangekomen: dat de uitdrukking ‘Wo ist der Bahnhoff’ vandaag nog altijd gebruikt wordt, bewijst dat wel.»

HUMO Opvallend hoe de film tot op vandaag veel mensen bijblijft.

De Bie «Ja, het is een beetje een eigen leven gaan leiden, hè. In 2003 is er nog een soort enquête geweest om te bepalen wat nu eigenlijk de beste ‘Van Kooten en De Bie’-sketch was, en daar kwam toen ‘Wo ist der Bahnhof’ uit als winnaar. De titel is een bekende kreet geworden, soms zie je het nog gebruikt worden in kranten en zo. Hadden we helemaal niet voorzien, maar we zijn er best wel trots op.»

HUMO Los van de film, hoe gaat het eigenlijk nog met u?

De Bie «Nou goed, dankjewel. Het is ondertussen alweer vijftien jaar geleden dat we als duo afscheid namen. Sinds dan heb ik me op het internet en het schrijven gestort. Ja, ik blijf wel bezig.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234