null Beeld

TV-film: You don't know Jack

Toen de repetities voor de film 'You Don’t Know Jack' begonnen, kreeg de schoonvader van regisseur Barry Levinson ('Rain Man', 'Bugsy', 'Wag the Dog') een ernstige beroerte. ‘Hij kon zelf niet praten, maar de familie kon duidelijk zien dat hij enorm veel pijn leed,’ vertelt Levinson. ‘Op bevel van de dokters ging de verpleegster niet in op onze vraag om de medicatie op te drijven. Toen mijn vrouw protesteerde, antwoordde de verpleegster: 'Ik ben dokter Kevorkian niet.''

Redactie

Die anekdote illustreert perfect hoe beroemd Jack Kevorkian in de Verenigde Staten is. De naam doet bij u wellicht geen belletje rinkelen, maar zijn bijnaam ongetwijfeld wel: als Dr. Death assisteerde hij 130 mensen bij hun zelfdoding, wat hem in 1999 een celstraf van 10 tot 25 jaar opleverde. Na acht jaar kwam hij vrij en zette hij zich opnieuw in voor de legalisering van euthanasie en geassisteerde zelfdoding. Maar uit het antwoord van de verpleegster blijkt dat die strijd nog lang niet gestreden is.

Jack Kevorkian, die in 2011 overleed op 83-jarige leeftijd, is een symbool geworden in dat ethische debat, maar zoals Levinson wilde benadrukken met de titel van deze tv-film: niemand ként hem. Om daar verandering in te brengen, vroeg hij niemand minder dan Al Pacino om in zijn huid te kruipen. Aan de zijde van onder meer Susan Sarandon en John Goodman maakt een haast onherkenbare Pacino zo veel indruk dat hij een Emmy en een Golden Globe in zijn uitpuilende trofeeënkast mocht bijzetten.

AL PACINO «Nooit eerder speelde ik iemand als Jack Kevorkian. Je denkt hem te kennen op basis van zijn uitspraken en de nieuwsberichten, maar op het einde van de film besef je dat hij helemaal anders is dan je hem had voorgesteld — óók ik. Hij is echt the real thing. En zo veel kansen krijg je als acteur niet om the real thing te spelen.»

- Een journalist zei nochtans ooit dat Kevorkian ‘haast over geen authentieke menselijke warmte beschikte’.

PACINO «Ja, maar hij was ongelofelijk gedreven, op een manier die mensen kan aantrekken of afstoten: egocentrisch, niet bereid tot enige nuance of flexibiliteit. Die onverzettelijke houding heeft hem veel vijanden opgeleverd en hem uiteindelijk achter de tralies doen belanden. Maar zijn koppigheid was wel gebaseerd op naastenliefde: hij wilde mensen helpen, hen een veilig en warm gevoel geven bij de dood.»

- Het thema van de film is niet bepaald licht verteerbaar. Toch blijft 'You Don’t Know Jack' niet zwaar op de maag liggen.

PACINO «In het begin van het project zei ik tegen Barry: 'Biopics kunnen soms best saai zijn.' En hij antwoordde: 'Nee, ik weet hoe ik dat moet aanpakken.' Wel, hij heeft het klaargespeeld. De film neemt geen standpunt in en bombardeert Kevorkian niet als een martelaar. We leren hem wel beter kennen.

»Hij leefde als een soort kluizenaar in een armetierig appartementje en droeg kleren van het Leger des Heils. Hij wass verschrikkelijk intelligent – ik wou dat ik zo slim was – en creatief: hij schreef, musiceerde en schilderde, soms met zijn eigen bloed...»

- Een beetje wereldvreemd dus?

PACINO «Zeker en vast, vandaar ook zijn koppigheid. Zijn realiteit was zo eenduidig, zo zwart-wit, dat hij hopeloos verloren leek toen hij in het middelpunt van een juridische strijd kwam te staan. In die tegenstrijdigheid zit best wel veel humor, die in de film naar boven komt.

»Jack Kevorkian was zelf trouwens een fantastische droge komiek, vooral dan over leven en dood. Tijdens een ontmoeting met Barry bestelde hij een koffie. Toen men hem vroeg: 'Decaf?', antwoordde hij: 'Nee, decaf is voor lafaards.' Die repliek is zo geweldig, dat Barry ze per se in het script wilde verwerken. Die paar woorden vatten perfect zijn persoonlijkheid en de toon van de film samen.»

Ned. 2, zaterdag 3 augustus, 23.30

Trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234