null Beeld

TV Makelaar

Pascale Naessens (39), mevrouw Paul Jambers, heeft haar man even begeleid bij de bevalling van zijn autobiografie 'Ik heb het gedaan', maar stort zich vanavond weer samen met Jo De Poorter op de vastgoedmarkt in 'Tv Makelaar' op vtm. Hebben ze daar dan geen last van de crisis in de bouw?


Pascale Naessens «De vraag is: is er wel een crisis in de bouw? Iemand die het kan weten, zei me dat er vijf procent minder appartementen worden verkocht en zo'n drie procent minder huizen, maar eigenlijk is de markt vooral heel onstabiel geworden. Voor de 'Tv Makelaar' is dat alleen maar extra interessant. Toen de economische crisis vorig jaar losbarstte, waren kandidaat-kopers bang om de stap te zetten, maar intussen denken veel mensen: och, het valt allemaal nog mee.»

'Pascale Naessens: 'Huisje-tuintjeliefde''

HUMO Een jaar geleden werden jullie gedagvaard door vastgoedmakelaar Achille Claes. Hoe is dat afgelopen?

Naessens «We hebben die zaak gewonnen. Claes beweerde dat wij het vak van makelaar onwettig uitoefenden, omdat we er niet voor opgeleid zijn. Maar wij zijn geen makelaars, want we strijken geen percentage op van de verkoop, en we zijn niet aanwezig bij de onderhandelingen tussen koper en verkoper. We maken hooguit reclame voor huizen die te koop staan. En als er een makelaar is, betrekken we die er altijd bij. Misschien wel meer dan vroeger - dat zal het gevolg van die rechtszaak zijn.»


HUMO Je klinkt echt gepassioneerd.

Naessens «Huizen en architectuur hebben me altijd al geïnteresseerd. 't Is een aangename wereld vol fijne mensen.»


HUMO Gespierde metselaars, ruige elektriciens...

Naessens «Ja, die ook (lacht). Maar het zijn vooral mensen die bezig zijn met hun vak, zich niet bezighouden met achterklap maar gewoon hard werken en genieten van het leven. In het voorjaar presenteer ik een nieuw programma over de sector, 'Red mijn huis' (waarin Vlamingen met allerlei bouwproblemen uit de nood worden geholpen, red.): ik merk dat ik daar graag tussen zit, tussen mensen die dingen met hun handen doen.»


HUMO Is je man eigenlijk een beetje handig?

Naessens «Het heeft mij ook verrast, maar Paul is bijzonder handig - ik denk dat hij zelfs de gasleiding in zijn vorige huis zelf heeft getrokken. Ik kan er enorm van genieten als hij in zijn werkkleren aan het huis zit te prutsen terwijl ik het eten klaarmaak: dan zijn we zo'n klassiek huisje-tuintjekoppel (lacht).»HUMO Volgend voorjaar breng je zelfs een kookboek uit.

Naessens «In mijn modellentijd moest ik absoluut mager zijn, en dan dacht ik altijd: 'Maar ik wil wél eten!' Ik miste die gezellige momenten aan tafel. Intussen kook ik al zeventien jaar zelfbedachte gerechten waarvan je zoveel mag eten als je wil zonder dik te worden. Mijn recepten zijn gebaseerd de inzichten van de Amerikaanse diëtist Herbert Shelton. Als je vlees, zuivel, graan en bonen op de juiste manier combineert, zei hij, verteert alles goed: er blijven geen afvalstoffen over die zich ergens in je lichaam vastzetten.

»Er zijn al veel Shelton-kookboeken, maar meestal staan daar geen echt lekkere recepten in. Daar wil ik verandering in brengen. Het had misschien sneller af kunnen zijn, maar ik wil mijn teksten zelf schrijven. En de potten, borden en kommen waarin het eten in wordt gepresenteerd, maak ik ook helemaal zelf. Nóg een passie van mij: keramiek! Daar heb ik een cursus voor gevolgd toen het omroepen me een paar jaar geleden niet meer bevredigde.»


HUMO Je bent een tijd gefrustreerd geweest bij vtm.

Naessens «Ja, net als veel collega-omroepsters die ook weleens uit hun hok wilden breken. Ik heb dat heel graag gedaan, maar twaalf jaar is lang, hè. Ik heb veel voorstellen gedaan om eens iets anders te mogen doen, maar er waren directeurswissels, en ja, door met Paul te trouwen had ik mijn lot ook wel aan hem verbonden. Wie hem niet kon verdragen, kon mij niet verdragen. Op den duur dacht ik eraan helemaal met tv te stoppen en iets anders te gaan doen. Maar zoals altijd in het leven: op het moment dat je loslaat, komt de oplossing vanzelf. Opeens kwamen ze met heel leuke voorstellen, zoals 'De Tv Makelaar', en was ik weer vertrokken.»


HUMO Hoeveel pagina's zal je boek tellen? Zevenhonderd én, zoals de autobiografie van je man?

Naessens «Nee, maar ik had oorspronkelijk wel zo'n honderd recepten. Mijn uitgever viel toen van zijn stoel: 'Zestig is het absolute maximum!'»


HUMO Paul en jij zien het allebei groot.

Naessens «Groot is niet het juiste woord, want groot is niet altijd hetzelfde als goed. Maar we vinden wél allebei dat je waar voor je geld moet krijgen.

»Paul wou ook wel een beetje zijn stempel drukken op zijn boek. Hij vond: als jullie mij écht willen leren kennen, zullen jullie moeite moeten doen. 'Ik heb het gedaan' leest snel, hoor - ik was er in twee keer een weekend klaar mee. Zelfs voor mij stonden er nog veel nieuwe dingen in. Ik wist bijvoorbeeld wel dat hij vroeger veel relaties had gehad, maar om in geuren en kleuren te lezen hoe mooi het wel was, en hoe groot de liefde... Af en toe wel kreeg het toch benauwd: 'Pfff, tijd om dat ding even opzij te leggen en een thee te drinken!' Het gaat toch over de man met wie ik 's avonds aan tafel zit en naast wie ik wakker word, hè.»


HUMO Wilde je die dingen eigenlijk wel weten?

Naessens «'t Is heel dubbel. Zelf zou ik er nooit naar gevraagd hebben, maar als dat boek er eenmaal is, wint je nieuwsgierigheid het.»


HUMO Wat dacht je dan: 'Goed dat ik dat zeventien jaar geleden allemaal niet wist'?

Naessens «Integendeel. Ik dacht: 'Goed dat hij dat allemaal al heeft meegemaakt, dan is de hunker nu minder.'»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234