null Beeld

Tv-review: '2013' op VIER

Het jaar 2013, dat was lachen én huilen, triomferen én met de staart tussen de benen de aftocht blazen. Al hangt één en ander natuurlijk wel af van aan wie u het vraagt.

Tom Raes

Daarom dat de makers van '2013' begin dit jaar tien Vlamingen, variërend van relatief bekend tot volslagen onbekend, vroegen om vooral zélf te bepalen wat voor hen belangrijk zou zijn het komende jaar. Daarbij gaven ze hen elk een camera in bruikleen om die momenten dan ook vast te leggen. Die verzamelde beelden vormen nu een jaaroverzicht, gemaakt door de Kleine en de Middelgrote Man.

De eerste aflevering omvatte de maand januari, een maand die - zo waren we bijna zelf vergeten tot we het terugzagen - werkelijk bedékt was door een vuistdikke laag sneeuw. We zagen hoe alle deelnemers op hun eigen manier het nieuwe jaar intelden. De focus kwam daarbij te liggen op Luc, CEO bij Nike, wat af te leiden viel uit het feit dat hij het wellicht als enige Vlaming uitsprak als 'Naaikie'. Hij luidde het nieuwe jaar in door aan zijn kinderen mee te delen dat hij besloten had in Nederland te gaan werken, en dat moeder voortaan thuis zou blijven. De reactie van de kinderen, ook kinderen van hun tijd: 'Dan is er dus voortaan minder inkomen?'. Ja, ook in 2013 moest het consumentenvertrouwen er nog vaak aan geloven.

Voor Marc betekende het nieuwe jaar dan weer het aanbreken van zijn mandaat als burgemeester van Heuvelland, en de minder glamoureuze kanten daarvan. Zo kreeg hij al meteen te maken met negatieve pers: zijn voorganger had als goed voornemen voor 2013 gekozen om na te trappen in de krant. Marc leek oprecht verbaasd, wat aandoenlijk was. Het viel ook op dat we in '2013' niet meekregen voor wélke partij Marc de sjerp mocht dragen. Een simpele zoekopdracht kan natuurlijk het antwoord geven op die vraag, maar in '2013' werd er nergens een punt van gemaakt. En dat was fijn zo.

Triomferen én de aftocht druipen: het slaagt vooral op de 25-jarige schrijnwerker Orry. Die mocht die witte eerste januaridagen doorbrengen als ontpoppende vader naast het kraambed, en liet daarbij op lachen beluste kijkers al snel in de handen wrijven - qua comic relief kan het wel tellen wanneer je de dokter foto's toont van je zelfgetimmerde chalet terwijl je vriendin in barensnood ligt te puffen op het bed. Maar dan kwam het nieuws dat er een probleem was met dat pasgeboren hart, en werd die camera méér dan iets dat slechts over je schouder loopt mee te kijken: Orry zonderde zich voortaan af wanneer hij sprak, want hij wou zich vooral sterk houden voor zijn vriendin. Een mens zou het tranentrekkerij kunnen noemen, maar dit was niet de zoveelste aflevering van 'Beschuldigd', of hoe die scripted reality-drek deze week ook weer heet. Dit was eerlijk en echt, ook al hoopte je soms - voor Orry dan - van niet.

De eerste aflevering van '2013' vertelde hier en daar al verhalen, maar liet andere gezichten nog onbelicht. Wij kijken in elk geval al uit naar het jaar van profwielrenner Pieter Serry - in Vlaanderen kan niemand beweren een representatief deel van de bevolking te hebben zonder minstens één wielrenner te tonen - die we op de rollen zagen trainen terwijl hij de trainingsscène uit 'Rocky' afspeelde op de tv voor hem, 'als inspiratie'. Het bleek eens te meer: het echte leven heeft niets te leren van fictie.


Quote

'Dat is er nog maar juist, en dat je dat al zo graag kan zien' - De nieuwe vader Orry.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234