null Beeld

Tv-review: '69: Liefde Seks Senior' op Nederland 2

'Ik blijf erbij: ik kom met niemand zo hevig klaar als met mijn vibrator!' Het zal je grootmoeder maar zijn, daar op tv.

Tom Raes

Jeanne, een eind in de tachtig, liet zich uitgebreid bijscholen in de plaatselijke seksshop. Ze zocht een vibrator, en in tegenstelling tot wat je zou denken had ze wel degelijk door dat ze niet naar enigzins bizar gevormde staafmixers in bonte kleurtjes stond te kijken.

Een mens staat er niet bij stil, of probeert dat toch uit alle macht te vermijden, maar dat maakt het niet minder waar: de derde leeftijd weet ook van wanten wanneer het aankomt op intimiteit in al zijn vormen. Jeanne was één voorbeeld, al zweerde ze dan wel bij hulpstukken, maar documentairemaakster Menna Laura Meijerer had qua interviewees op geen ouwe knar gekeken.

Zo was het meest spraakmakende voorbeeld wellicht tachtiger Hans,die zich dan weer toegelegd had op de herenliefde. We zagen hem geboeid - buitensporig geïnteresseerd, zo u wil - diverse mannelijke achterwerken keuren op het internet. Hij had er een profiel aangemaakt op de site 'silverdaddies.com' - googelen op eigen risico - en het was ook daar dat hij zijn huidige vriend had ontmoet: een al even krasse grijzaard, die Hans pas op gezegende leeftijd voor het eerst het gevoel had gegeven dat seks en liefde ook sámen konden gaan. 'Duizend piemels heb ik al gezien, maar dit heb ik nog nooit gevoeld', droomde hij weg.

Even later ontplooide - nu ja, plooien waren er nog altijd bij hopen - er zich zelfs een heuse vrijscène tussen Hans en zijn vriend. De rollators bleven zedig in de gang geparkeerd. Er viel ongetwijfeld een volbloed Jambers-uurtje te puren uit de lieflijke lotgevallen van Hans, maar Pieken Paultje bleef gelukkig mijlenver weg in 'Liefde, lust, senior'. Waarvoor dank.

Maar dat betekende niet dat de documentaire op tijd en stond ook hartverscheurdend uit de hoek wist te komen. Het spook in kwestie heette dementie, wat inhield dat de man van Wietske voortaan zijn ogen permanent gericht hield op iets dat zich buiten de muren van de kamer leek af te spelen, en dat iets in hem op een bepaald moment een gelofte van stilzwijgen gezworen had. Wietske had zich noodgedwongen bij die gelofte neergelegd, maar haar liefde voor hem niet. En hoewel er van intimiteit, of zelfs maar van enige (h)erkenning van zijn kant al lang geen sprake meer was, bleef Wietske hem nog zo vaak mogelijk opzoeken in het verzorgingstehuis.

Maar een mens - al is het dan eentje op leeftijd - is ook maar een mens, en dus hield Wietske er buiten het verzorgingstehuis een vriend op na. We zagen haar in beide situaties, zowel bij haar man als bij haar vriend. Maar zoals schier onvermijdelijk is in een documentaire die de deur openzet voor de derde leeftijd, kwam ook de dood op den duur onaangekondigd binnenwandelen. Terwijl Wietske de dag doorbracht bij die andere man in haar leven, werd ze plots opgebeld: ergens was een ader geknapt, en het zag er niet zo goed uit. Ook dat is liefde op leeftijd.

'Liefde, seks, senior' durfde het niet alleen aan om een behoorlijk onpopulair onderwerp te bespreken, het nam zelfs geen gas terug wanneer het aankwam op het tonen ervan. Een goede zaak, blijven we vinden, al duurt het wellicht nog een poos en ettelijke medicatiekuren voor we die rimpelige fellatio weer van ons netvlies losgeweekt krijgen. In één woord: mooi. En vooral opgelucht dat ónze grootmoeder gelukkig niet weet wat seks is - of zo blijft ze toch beweren.


Quote

'Liefde op het eerste gezicht? Daar deden we toen niet aan.'


Tweet

Ja, 'rechtszaken' - laten we het daarop houden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234