null Beeld

Tv-review: 'Afspraak in Rio' op Eén

Waarom Nafi Thiam dan toch niet misstaat als Sportvrouw van het Jaar, en dat er nu ook al een Dylan Borlée is, weten we sinds vorig weekend. Maar wie vorige week al kennismaakte met 'Afspraak in Rio', begon met een baantje voorsprong. Dat programma volgde jong grut dat evenmin boodschap heeft aan sofaplakken en nu al staat te trappelen om volgend jaar naar de Olympische Spelen in Rio te trekken, in de hoop er eremetaal te gaan delven. Opdat u het volgende zomer niet zou wagen '...en zo uit het niets!' uit te roepen als er eentje het hoogste schavot haalt.

Topsport levert vooral tegenstellingen op, zo schemert steeds weer door in 'Afspraak in Rio'. Het vaak pijnlijke contrast tussen winnen en verliezen is alombekend, maar ook de domper als blijkt dat het lichaam waar je je toekomst op wil bouwen, niet altijd even betrouwbaar is, kwam wel vaker terug in 'Afspraak in Rio'. Zo kreeg Pieter Timmers, zwemmer van instelling en beroep, met een klaplong te kampen. Pieter trok desondanks toch z'n baantjes. Topsport is: zelfs met de helft van je gebruikelijke aantal longen ter beschikking alsnog in het water duiken.

Atlete Lindsey De Grande zag haar piste naar Rio dan weer geblokkeerd door chronische leukemie. Het uitgebreide relaas daarvan kon u onlangs al lezen in Humo, maar je ging er die leukemie niet minder om verwensen. Je ging er ook niet minder door stomen toen Lindsey - op de achtergrond zag je een ziekenhuisbed - de brief opende waarin haar ijskoud werd gemeld dat haar profcontract opgezegd werd. Er waren doelstellingen die niet gehaald waren, en dat bleek onvergeeflijk. Topsport is ook: niet in huilen uitbarsten wanneer de situatie zich daar uitstekend toe leent.

Nog zo'n breuklijn waar met geen polsstok overheen te slingeren is: die tussen de strakke discipline, die van sport tópsport maakt, en de 100 meter freestyle die iemands jeugdjaren horen te zijn. De Yellow Tigers, zoals de vrouwelijke volleybalploeg van deze natie heet, was volgens coach Gert Vande Broek vooral een groep vriendínnen. 'Leuk,' dacht je er meteen bij. Maar zo was het niet bedoeld: 'Dat bitcherige zit er nog niet in. Af en toe moet er nog wat azijn bijgetapt worden.' En dat het nog best wat minder speels mocht, gaf hij zijn dames ook nog mee. Even later zagen we de Yellow Tigers vriendinnen zijn op het Sportgala, waar ze de prijzen voor Ploeg van het Jaar en Coach van het Jaar vanop de eerste rij voorspelbaar naar de Rode Duivels en Marc Wilmots zagen gaan. Topsport is ook: niet met de ogen rollen, ook al wil je dat nog zo graag.

De toon van 'Afspraak in Rio' is niet zo jubelend als de titel zou doen vermoeden: droog, spartaans bijna — om in de sfeer te blijven — wordt er van beproeving naar beproeving gezweefd, met een occasionele omweg langs spaarzame euforie. 'Topsport is vooral: hard werken,' zo moet blijken. Ertussen gemonteerde journaalbeelden vormen de enige vorm van commentaar, wat een bevoorrecht gevoel geeft als je zo'n Pieter Timmers in 'Afspraak in Rio' dan ziet nahijgen als de nieuwscamera's alweer weg zijn. Een gevoel dat je ook doet terugkeren de week erna - afspraak op Eén.

Is een goeie documentairereeks maken ook topsport? 'Afspraak in Rio' voedt het vermoeden.


Quote

'Forever d'Arco ter Linden' - Het paard van Nicola Philippaerts won alvast goud in de discipline 'van de pot gerukte namen torsen'.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234