null Beeld

TV-review: Anneliezen (Canvas, vrijdag, 20.40 u)

Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wel? Deze keer voor u besproken: 'Anneliezen' op Canvas.

Concept

Seizoen één van 'een programma met gasten en zo, maar ook met een frietpot'.

Met

Tine Embrechts, Karlijn Sileghem en een handvol gastacteurs.

Review

Geen onlogische stap van Hugo Matthysen om vijf jaar na 'Het peulengaleis' met een tv-serie te komen die nagenoeg volledig op de opmerkelijke chemie tussen Tine Embrechts en Karlijn Sileghem steunt. Matthysen heeft sowieso altijd goed voor vrouwen kunnen schrijven (hij wéét dat een vrouw die net van de kapper komt 'zo kwetsbaar is als een pasgeboren kind').

En dat Embrechts en Sileghem wérken als komisch duo, was al bekend sinds hun nogal legendarische vertolking van het Kempische tweetal Heidi en Kerin.

De Vlaamse French & Saunders (ach ja, waarom ook niet?) betalen dat vertrouwen terug door in 'Anneliezen' ronduit briljant te acteren: zowel in de fictieve en doorgaans erg geestige talkshow van hartsvriendinnen Annelies en Annelies als in de wekelijkse reportagerubrieken (vermeldenswaard is vooral het njamjaak Rjussjisch in 'Zwemmen en zwijgen') zitten Embrechts & Sileghem er aanhoudend pál op.

Net als de gastacteurs trouwens: in de eerste aflevering mocht zowaar Koen De Bouw de show stelen met een krankzinnig geestige Brian May-pruik; in de tweede kwam Adriaan Van den Hoof eindelijk nog eens tonen dat hij au fond een goeie komische acteur is.

En Robrecht Vanden Thorens portrettering van 'man in onderbroek' Ronald Huilens vonden wij dermate hilarisch dat hij zich bij dezen definitief ontdekt mag weten.

Toegegeven, de sprekende zonnebloemen uit 'Depriland' toonden vooral aan dat een geestig uitgangspunt (een themapark voor mensen die zich graag depressief voelen) en een Leuvens accent niet automatisch een goeie sketch opleveren.

Maar voorts is het eerste seizoen van 'Anneliezen' nu al sterker dan het eerste seizoen van 'Het peulengaleis'. Wat toch buitengewoon veelbelovend mag worden genoemd.

Quote

'Ik heb een zoon van veertien jaar, Jordi. En ons Janne is elf, en die is ook heel begaafd.' - geen speld tussen te krijgen, die Matthysen-logica.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234