null Beeld

Tv-review: 'Australia with Simon Reeve' op Canvas


‘Australië: een land ter grootte van een continent dat méér te bieden heeft dan cricket en kangoeroes.’ Waarom een spitsvondige inleiding gaan verzinnen voor het nagelnieuwe BBC-reisprogramma ‘Australia with Simon Reeve’ wanneer Simon Reeve dat zélf veel beter kan?

vvp

In drie afleveringen doorkruist Simon heel Australië en bij elke stop die hij maakt, hoort een verhaal: ziedaar de kapstok van het programma – mensen die ook zijn ‘Tropic of Cancer’, ‘Tropic of Capricorn’ of ‘Indian Ocean’ hebben gezien, weten waar ze aan toe zijn. Kwaliteit zoals de BBC ze ’s ochtends onder de douche uit haar poriën schrobt, maar ook: anekdotische televisie die soms vraagt om meer duiding en focus.

De eerste stop: Mount Connor, in het hart van de rode steppes. Een kaal landschap waar ze sprinkhanenplagen problemen voor wussies vinden en – omdat in Australië alles groter is – met een recordaantal kamelen opgescheept zitten. Het gevolg: schade aan hekken, drinkputten en nog allerhande infrastructuur, een ontwrikt ecosysteem en een hoop pissige boeren. De oplossingen: ofwel die kamelen ter plekke neerknallen, ofwel hen vangen en verkopen als transportdieren dan wel vleeswaren.

Nog haltes: de geïndustrialiseerde wijngaarden in Zuid-Australië, de Murray-rivier, waar het te gulzige waterverbruik van de Australiërs zichtbaar dramatische gevolgen heeft voor de natuur, en Port Lincoln, waar tonijnen in het geheim gekweekt worden. We krijgen glimpsen van de Indian Pacific Railway, de Tolkienachtige leegte van de Nullarbor-vlakte en de moderne goudkoorts in Kalgoorlie-stad. Tussendoor fijne weetjes: de productie van één liter wijn verbruikt 500 liter water, tonijnen kunnen twee meter lang worden, en in Kalgoorlie liggen nog goudklompen van 24 kilo in de aarde, alsook kogels van tweehonderd jaar oud.

Interessant, maar wij hadden graag iets mínder onderwerpen méér uitgewerkt gezien. Wanneer het écht interessant werd, was het alweer tijd voor iets anders. Wel een goeie rode draad: de ecologische en (in mindere mate) sociale drama’s die zich tegen de achtergrond van de schitterende natuurlijke en financiële rijkdom van Australië afspelen. En door enkele spitante gesprekjes raakte de vaart er nergens uit. Simon die de poëtische productbeschrijvingen van een wijnbouwer maar een weinig kan smaken, of commentaar geeft op het ‘nederige stulpje’ van een tonijnmagnaat: funny! Maar de docu is wel meer een interessante schoolles over ditjes en datjes dan een meeslepend portret van een land in de kering.

À propos: wij hebben hier een Waes rondlopen die een nog interessanter, van een gelijkaardig concept uitgaand programma heeft gemaakt, de Duivels schieten als een raket omhoog op de FIFA-rangschikking en Jan Verheyen heeft net een degelijke film uit. Mogen wij anders vragen aan Simon Reeve of hij volgende keer niet eens passeert in België? Wij vermoeden gefoefel met het leidingwater.


Quote

Boer Ian wanneer hij tijdens het werk een stevige stroomstoot krijgt: ‘600 volt. Goed voor het hart, zeggen ze.’ Australiërs.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234