null Beeld

Tv-review: 'Bake Off Vlaanderen' op VIER

'Gelieve de rijstijd in het oog te houden! Dat gezegd zijnde, de trein met bestemming De Pinte vertrekt zo. Dus tot straks, juryleden.' Hopelijk zat de woordspelingspolitie nog vast in de file zoals cake in een niet-ingevette bakvorm, of ze kunnen zich bij VIER aan een flinke koek op hun bakkes verwachten.

Katrien Verschoren

Aan het woord was Wim Opbrouck, de presenterende acteur (of acterende presentator, de grens was zo dun als de biscuit van een rrrrrravissante rolcake) die Bake Off Vlaanderen aan elkaar mag praten. Hij doet dit op een manier waarbij de herinnering aan 'In de gloria' altijd om de hoek loert, maar die de deelnemers aan de bakshow wél op hun gemak stelt. Mooi, want krijg die eieren maar eens opgeklopt met een flinke portie stress tussen de schouders.

'Cake is de zachte boezem waar we troost in vinden', aldus Wim en dus werd week 1 uitgeroepen tot 'cakeweek'. In drie opdrachten moesten de deelnemers tonen wat ze in hun mars hadden - je mag deze gerust gebruiken tijdens de snoeprepenweek, Wim! - en dat ging de ene hobbykok zichtbaar beter af dan de andere. Maar ook al brak de rolcake bij sommigen (ondanks Wims aanmoeding 'Niet plooien, blijven rollen!'), ook al bleek bij sommigen de savarin nog rauw toen de deadline zich aankondigde, en ook al bleek de verrassing in de verrassingscake plots onvindbaar: Bake Off verlaagde zich nooit tot uitlach-tv.

De jury, culinair historica Regula Isewyn - dat Wim Opbrouck haar niet consequent aansprak met Juffra Toertjes vonden we dan weer een gemiste kans - en chocolatier/patissier/hofleverancier Herman Van Dender hadden goed opgelet tijdens de cursus feedback geven en wisten toch altijd iets positiefs in hun oordeel te verpakken. Ook al was het dan 'het smaakt gelukkig beter dan het eruit ziet'. 'Heel luchtig, dat is wat we graag hebben', oordeelden ze ook langs hun neus weg en we konden niet anders dan beamen. In tijden van televisionele bagger en zwaarmoedige journaals is luchtig vertier in de vorm van een beminnelijke bakwedstrijd best welkom.

De even simpele titel die de Vlaamse versie van het Britse format heeft meegekregen, riep dan weer herinneringen op aan die Maldegemse puber op een internationaal zomerkamp lang geleden: hij blinkt niet uit in originaliteit en bekt net dat ietsje minder goed dan zijn Britse evenknie. 'The Great British Bake Off' is één van de best bekeken programma's over het Kanaal en heeft intussen een plaatsje veroverd in de Britse cultuur - precies tussen het drinken van lauw bier en gedisciplineerd in de rij staan. Of het ook zo'n vaart zal lopen bij ons is voorlopig nog koffiedik kijken, maar laten we duidelijk zijn: we zien het liever gebeuren dat er plots her en der nieuwe patisseriezaakjes opduiken, dan dat bekend volk met een ego- en realiteitsprobleem hun eigen camping begint.

undefined


Quote

'Ik verwacht iedereen morgen in volle bakvorm terug in de tent.' Een Jan Eelen die af en toe 'Kalm aan, Wim. Niet overdrijven' in Opbroucks oortje riep, was misschien geen overbodige luxe geweest.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234