null Beeld

Tv-review: 'Balls of Steel' op 2BE

Fans van onheilstijdingen konden zich bij de vooruitblik naar ‘Balls of Steel’ al lustig in de handen wrijven: gehaspel met verborgen camera’s én de belofte van typetjes met deerniswekkende namen als ‘Nancy Nympho’, ‘Gay Charles’, ‘De Blote Madam’ en – o gruwel – ‘Hans Otten’.

Tom Raes

Zoals de ebolalijder sprak na het toiletbezoek: nee, het zag er niet goed uit. En tóch het beste gehoopt toen we er dan uiteindelijk toch voor gingen zitten. William Boeva – u weet: wij weten ‘m wel te pruimen - zou namelijk presenteren. Het voordeel van de twijfel dan maar, voeten omhoog en verstand op nul. Wij waren bereid te proberen. Wij wel.

Misschien toch maar beter voor de voorbereidende lobotomie gegaan, achteraf gezien. ‘Balls of Steel’ mikte in de sketches wel ergens in de richting van het betere verborgencameraspul als ‘Trigger Happy’ en consorten, maar knalde in praktijk zo hard naast dat de ruit van de aanpalende voetbalkantine aan diggelen vloog. ‘Balls of Steel’ is naar verluidt geënt op een buitenlands format, maar ook daarbij is het vreemd genoeg net zoals met ebola: het is niet omdat iets aanslaat in het buitenland, dat we het ook hier graag een succes zien worden.

Hebben we ook van horen zeggen: dat de Vlaamse versie van ‘Balls of Steel’ er al jarenlang zat aan te komen, maar dat de boot telkens afgehouden werd wegens ‘te choquerend’ voor de doorsnee Vlaamse kijker. Dat we het nooit eerder te zien kregen, had dus niets te maken met het feit dat zowat elke grap in die eerste aflevering van zulk bedenkelijk allooi was dat je op den duur zélf het gevoel kreeg slachtoffer te zijn geworden van een ploert met een verborgen camera.

In ‘Balls of Steel’ wordt gepretendeerd dat we met z’n allen getuige zijn van een wedstrijd tussen enkele vermaledijde typetjes. Wie het meeste blijk geeft van lef, of toch van iets dat daarvoor moet doorgaan, wint de trofee, die – subtiliteit is verloren moeite – natuurlijk uit twee stalen ballen bestaat. Dat vertaalde zich in fragmenten zoals dat met Nancy Nympho, een vrouw zoals samengesteld door de redactie van P-Magazine, die onder het mom van een gewonnen fotoshoot de mannelijke helft van de gelukkige koppels uitkleedde en tegen het einde aan zelfs ei zo na bereed - ‘om te tonen hoe het moest’. Dat mondde uiteraard uit in echtelijk gedonder zodra Nancy even uit beeld verdween, wat vast wel ergens tot hysterisch gelach leidde. Waar dat precies was, hoeven we nu ook niet meteen te weten – we hopen er enkel zo weinig mogelijk te komen.

Nog meer van dat fraais: één of andere gek in rode lycra die zich tegenover William Boeva kwam voorstellen als ‘De Snode Duivel’, een verklaring die hij kracht bijzette door op straat bordjes met ‘Rukker’ op te houden naast toevallige voorbijgangers. Láchen. Verder was er ook nog ene Gay Charles, die last had van ‘verstopte pijpen’ en een loodgieter liet komen om dat euvel te verhelpen. Nóg meer schrijven over Gay Charles valt ons jammer genoeg te zwaar, en er zijn bovendien al voor minder perskaarten ingetrokken.

Hans Otten presenteerde in ‘Balls of Steel’ dan weer een spelletjesprogramma dat enkel als doel had argeloze deelnemers – ze bleken allebei Kevin te heten: voer voor discussie – in het ootje te nemen met absurde vragen. Het was alweer een poos geleden dat we Hans nog eens tegen het lijf liepen. Moet geleden zijn van toen VT4 nog op z’n VT4'st was, schatten we. Hans was ook toen al te vinden voor lol trappen met verborgen camera’s, vertelt de herinnering aan het destijds inderhaast gereanimeerde ‘Bananasplit’ ons – een herinnering die, wat ons betreft, er ook snel weer het zwijgen toe mag doen. Dat er iets niet pluis was met die hele quiz die Hans Otten nu voorzat, lag er vingerdik op, en toen de ronde aanbrak waarin de goedgelovige kandidaten geblinddoekt voorwerpen op de tast moesten herkennen, hoefde je niet eens zoveel inbeeldingsvermogen te torsen om te weten dat er een kanjer van een plastieken lul zat aan te komen.

Kroniek van een plastieken lul. Het valt ons jammer genoeg ook te zwaar om daarover nog meer neer te pennen, maar mocht het u interesseren: Nancy Nympho won uiteindelijk de eerste aflevering van ‘Balls of Steel’ en de bijhorende trofee. Staat vast mooi op de mantel.


Quote

‘Hebt ge eventueel geen goesting om te poepen? Ge moogt altijd ook eens met mijn buis spelen.’ – Gay Charles. Daar gaat die perskaart.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234