null Beeld

Tv-review: 'Bartel in het wild' op VIER

We zagen ‘m al eens in de backstage van een niet nader genoemd festival, die Bartel in zijn typische marcel, en dat was voor onze normen al behoorlijk wild. Benieuwd wat dat zou geven als je hem in het échte wilde Zweden zou lossen.

Katrien Verschoren

Nou, Zweden rond het vriespunt is alvast geen marcellekesweer, dat werd al snel duidelijk. Bovendien kreeg Bartel tijdens zijn survivaltrip van 72 uur het hoederecht over Tatyana Beloye en Axel Daeseleire, en die twee onervaren trippers moesten goed in 't oog gehouden worden. Een verantwoordelijke Bartel Van Riet dus, die nooit verlegen zat om een portie nuttige tips. Als een échte Akela.

Het trio ging Värmland, één van de mooiste stukjes van Zweden doorkruisen, en omdat de opwarming van de aarde de lente ietsje vroeger een aanvang had laten nemen, moesten ze zich vooral door het bos in plaats van over de prachtige bevroren meren voortbewegen. Eén keer waagden ze het toch om over de rand van het meer een stuk van de tocht af te snijden, en dat was niet naar de zin van Axel. Bij de gedachte dat hij door het ijs zou zakken alleen al, nestelden zijn ballen zich alvast in zijn onderbuik.

Die laatstgenoemde bleek de 'Are we there yet'-telg van het gezelschap en was niet te beroerd om zijn ongerustheid, vragen, twijfels en zijn vaak diepzinnige overpeinzingen in de vorm van een constante stroom Antwerpse oneliners af te vuren op zijn mede-survivallers. De besten wil ik u niet onthouden:

➤ 'Godverdoemme ik ben hier al zeiknat.' En dat was nog voor hij omgekeerd in een kano ging zitten.

➤ 'Niks weten, ik vind dat niet alleen niet leuk, ik vind dat vreselijk.' Dat hij in de ervaren handen van bosmens Bartel vertoefde, mocht niet baten.

➤ 'Wattefokmangijmeentda!' Wanneer Bartel vuur maakt met zijn gensterende magnesiumstick. En dat is geen metafoor, in tegenstelling tot wat de rabiate bewondering van Axel doet vermoeden.

➤ 'Fok die bevers! Stap voort! Want het zijn mensen die rondkijken en genieten van het landschap die met hun benen door het ijs zakken.' Ongetwijfeld eens gelezen in een wetenschappelijk onderbouwde studie.

➤ 'Om daar zo efkes de ijsbeer te gaan uithangen in dat meer, dat interesseert me zo niet.' Bartel mag in water van 4° gaan staan zolang ie wilt, zelf zou hij er nog niet inspringen nadat hij per ongeluk in het kampvuur ging staan.

➤ 'Alles is een spoor omdat ge in alles iets kunt zien, hé.' Spoorzoeken als metafoor voor 't leven. Knap.

➤ 'Ik ben geen controlefreak, maar ik heb de dingen graag onder controle.' Nou.

➤ 'Het is hier zó schoon. Dat is hier de Tomorrowland van de natuur.' Zag ik daar nu inderdaad niet David Guetta achter een uit de kluiten gewassen dennenboom wegduiken?

Als survivallen inhoudt dat je je ook 3 dagen moet bedwingen om iemand niet de kop in te slaan met die handige bijl die je meekreeg van de sponsor, dan mag Tatyana inmiddels een survivalexpert genoemd worden.

Aan het einde van de tocht was me niet helemaal duidelijk welk doel 'Bartel in 't wild' voor ogen had. De beelden uit vogelperspectief waren prachtig en de tips die Bartel tussendoor op schoolse wijze gaf zijn ongetwijfeld nuttig. Was het dan een reisprogramma dat me ertoe wou aanzetten om zelf de rugzak op te nemen? Tegelijk moest ik ook soms breed grijnzen om de stunteligheid van de BV's en vond ik het kameraadschap tussen de drie best sympathiek. Was het dan een realityprogramma? Mijn innerlijke hokjesdenker had het moeilijk en had maar een heel klein beetje spijt dat ie op deze zomerse avond zijn avond niet op het terras van in zijn stamcafé had doorgebracht.


Tweet

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234