null Beeld

Tv-review: 'Beat da Bompaz' op vtm

'Met z'n allen langer werken!', orakelde er eentje in de Wetstraat, en vtm volgde gedwee: in 'Beat da Bompaz' - ééénige titel - vult Evi Hanssen een bus met bejaarden, en rijdt ze er vervolgens het land mee rond om jonge BV's af te troeven in allerhande uitdagingen.

Tom Raes

BV zijn, het is niet meer wat het geweest is. Boden zich als Bekende Vlamingen aan in de eerste aflevering 'Beat da Bompaz' (nog eens: verrúkkelijke titel): Eline De Munck (bekend van onder andere 'Crimi Clowns'), Kobe Van Herwegen (bekend van een ver verleden bij Ketnet) en Joyce Beullens (bekend van... euh... bekénd). Een sterrencast die vooral de 'B' in 'BV' plaatste. Niet hun schuld, want kunnen zij het helpen dat leeftijd de enige belangrijke vereiste is om als BV te worden aanzien in (laat het in je mond rollen) 'Beat da Bompaz?' De drie deelden onderling plaagstoten uit en gekscheerden samen een eind weg, in een sfeertje dat van ver weleens op vriendschap zou kunnen lijken. Zouden ze de feestdagen samen doorgebracht hebben? We kwamen het niet te weten, dus we veronderstellen maar van wel.

De eerste uitdaging van het eerste seizoen 'Beat da Bompaz' - smúllen toch, die titel - werd er eentje op een racecircuit. De drie BV's mochten het opnemen tegen Yvette, in de jaren 60 nog als eerste vrouw Belgisch kampioen racen, en sindsdien nooit meer afgekickt van de benzinedampen. De proef: drie rondjes racen, één rondje achteruitrijden en nog eens drie rondjes afleggen met een caravan. Yvette won met de vingers in de neus, en nog een teen in één of ander oor, maar wat vooral opviel was de gedrévenheid van de andere ouden van dagen, die nooit in actie kwamen maar voor de sport wél allemaal aanwezig waren. Langs de zijlijn zetten ze het op een verwoed supporteren, met dezelfde gedrevenheid waarmee ze op andere dagen vast ook wekelijkse vroegmarkten, bouwwerven in openlucht en andere publieke gelegenheden animeren.

Al snel werd duidelijk dat dáár de sterkte lag van het programma: in het ouwehoeren van die knarren onderling. Op den duur begonnen die commentaren langs de zijlijn zelfs zo'n karakter aan te nemen dat je onvrijwillig aan Statler en Waldorf moest denken, brompotten van dienst bij 'The Muppet Show', wat natuurlijk alleen maar bijdroeg aan de onbedoelde hilariteit. 'Precies een doodskist!', riep zo'n knar uit toen voor de volgende proef een zeepkistkarretje gebouwd moest worden - op zo'n leeftijd lijkt de lul met de zeis je wellicht van overál te besluipen.

De race met de zeepkisten werd gewonnen door de jeugd, de derde leeftijd duchtig benadeeld door het feit dat er telkens snel in- en uit het karretje gestapt moest worden. Na elke verloren ronde roerde er zich iets bij de bompaz: de bejaarden zelf, meer bepaald. Na elke nederlaag gingen ze hun beklag doen bij Evi Hanssen, met een collectieve verontwaardiging die we herkenden van die keer twintig jaar geleden, toen we als dreumes in al onze jeugdige overmoed onze bal op het gazon van de op leeftijd verkerende buurman getrapt hadden.

Kregen we nog voorgeschoteld: een proef waarbij gebokst moest worden, en die vlotjes gewonnen werd door de BV's - zo'n knar drie keer tegen de kop meppen: het bleek makkelijker dan gedacht -, en een rondje boogschieten, dat uiteindelijk wél het verschil maakte. De bejaarden mikten raak en wonnen de aflevering, kinderlijk blij met die zuurverdiende overwinning. Aandoenlijk. Beetje triest ook.

'Heden ik, morgen gij': als er één ding is dat we geleerd hebben uit één aflevering 'Beat da Bompaz' (zullen we ooit genoeg krijgen van die titel? Onwaarschijnlijk), dan is dat vooral dat het leven verdomd kort is. Te kort om nog een keertje naar 'Beat da Bompaz' te kijken? Wellicht.


Quote

'Een helm? Dat is toch niet nodig als je zo traag rijdt?' - Yvette krijgt na haar overwinning op de BV's de vraag waarom ze tijdens de race geen helm droeg, en laat de kans niet onbenut om nog eens zout in de wonde te wrijven.


Tweet


Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234