null Beeld

TV-review: Belga Sport (Canvas, maandag, 21.10 u)

Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wel? Deze keer voor u besproken: 'Belga Sport'op Canvas.

Jeroen Maris


Concept

De Rode Duivels doen mee aan een WK.

Met

Kwakkelende en dan weer opflakkerende Duivels, de molenwiekende vaderlandse voetbalpers, een nerveuze bondscoach, een stel Brazilianen, een 4x4 op noppen en een scheidsrechter.


Review

'We moeten groeien,' sprak Robert Waseige over de Rode Duivels in 2002 - wist de man veel dat hij een irritante mantra lanceerde. Hij kwam aan het woord in 'Belga Sport', dat een nieuwe reeks aftrapte met de reconstructie van de era-Waseige bij de Rode Duivels. Die era liep van 1999 tot 2002 - misschien moeten we het eerder een tussendoortje noemen.

We zagen hoe de nationale ploeg onder Waseige veelbelovend begon, maar zich op het EK van 2000 in eigen land belachelijk maakte. Daarna kwam er toch weer hoop, inclusief kwalificatie voor het WK van 2002 in Japan. En daar liep het helemaal mis.

De coach hield zijn offensieve stijl voor bekeken en ging op z'n Belgisch voetballen (angsthazen in de zestien, zie ook: driekwart van de ploegen in de Belgische competitie), clashte met de Vlaamse pers, gedroeg zich almaar pinniger tegenover zijn spelers, en kreeg met al dan niet verholen muiterij af te rekenen - Wesley Sonck bewees dat zijn grootste talent zeuren is, en Eric Deflandre leed volgens Waseige aan enige wankelmoedigheid op het voetbalterrein.

Helemaal zuur werd het toen François Colin, de toenmalige chef sport van Het Nieuwsblad en sinds jaar en dag de plechtstatige baron van de Vlaamse voetbalpers, in zijn krant frontaal de aanval opende op Waseige, en de rest van de pers - uiteindelijk ook de Waalse - gedwee volgde.

De spelersgroep kondigde een persstop af, en toen die opgeheven werd, begonnen de journalisten te bokken. Dat leidde tot een persconferentie van Waseige waar welgeteld één journalist kwam opdagen, een brave borst van Le Soir. Toch werden er niet opmerkelijk minder intelligente vragen gesteld dan normaal.

Intussen werd er ook nog gevoetbald. De Duivels verknalden vakkundig hun eerste twee wedstrijden, deden het dan merkelijk beter tegen Rusland, en speelden in de tweede ronde Brazilië van de mat.

Helaas was daar ene Peter Prendergast, de scheidsrechter die een geldig doelpunt van Marc Wilmots afkeurde (al was vanuit één camerastandpunt op z'n minst het vermoeden van een por te zien). Soit: de Belgen ziedend, het tornooi gedaan, en de aandacht van al het gehannes afgeleid.

De makers van 'Belga Sport' kregen spanning in het verhaal, en het was interessant om te zien hoe Marc Wilmots, de 4x4 op noppen die als één van de kroongetuigen optrad, zichzelf iets te ostentatief als trainer-op-het-veld portretteerde, hoe Johan Walem dat subtiel tackelde, en hoe Waseige zich vrij openhartig toonde. Maar al bij al was dit de reconstructie van wat slechts een voetnoot in de Belgische voetbalgeschiedenis is.

De klad zit er immers al in sinds 2000 - het fraaie vertoon tegen Brazilië was hoogstens een laatste stuiptrekking. Ik vond deze docu dan ook eerder te smaken als illustratie van een systeempje: dat van voetbalspelers, voetbaltrainers en voetbaljournalisten en hun eeuwige spel van kibbelen, samenzweren en duivels uitdrijven.

Het horzelige geslijm waarmee journalisten zich in het spoor van een succestrainer nestelen, en het gretige dédain waarmee ze diezelfde trainer na drie verliespartijen de grond in boren; het gejoel van ego's, het gestotter van bobo's, het gejank van over het paard getilde voetballers zonder een greintje fantasie: voetbal in België is kinderspel, in de meest trieste betekenis van het woord.


Quote

'Ik had er niet aan gedacht om een Mexicaans orkest te laten komen op de sfeer wat op te krikken.' - Waseige is net aangesteld als bondscoach en gaat lunchen met enkele Vlaamse voetbaljournalisten

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234