null Beeld

TV-review: 'Beste vrienden' op Eén

Bruno Wyndaele is dezer dagen terug te vinden in het Vlaams Parlement (niet verkozen, als quizmaster) en dus valt de taak om het nieuwe seizoen van ‘Beste vrienden’ in goede banen te leiden op de schouders van Thomas Vanderveken. Liefhebbers van het eerste seizoen hoeven niet te treuren: veel verschil hebben we niet gemerkt.

Tom Raes

‘Een queeste’, bleef Thomas Vanderveken ‘Beste vrienden’ almaar noemen. Alsof de deelnemers aan het eind van het programma een of andere heilige graal zouden bemachtigen, of misschien zelfs een slechtgeluimde draak zouden moeten bekampen om een kist goud. Liefst zo’n vuurspuwende, want als het met uw belastinggeld is, kan het naar verluidt niet op daar aan de Reyerslaan.

Niets van dat, natuurlijk, want het concept van ‘Beste vrienden’ is nagenoeg onaangeroerd gelaten: twee paar bevriende Bekende Vlegels trekken naar een zekere buitenlandse bestemming, waar ze de kracht van elkaars vriendschap zullen testen aan de hand van leuke proeven die weggelopen lijken uit het dichtstbijzijnde scoutslokaal.

Zo zagen we de BV’s, Bart De Pauw met Tom Waes en Jani Kazaltsis met Peter Van de Veire, als eerste proef om het beste striptekeningen van Suske en Wiske naspelen: een queeste, heet dat.

Het schare bekenden bevond zich op São Miguel, een eiland in de Azoren. In een Vlaanderen Vakantieland-achtige poging om iets bij te leren over de eigenheden van de plaats, sprak Vanderveken een bewoner aan.

Hij deed dat in de lokale tong, en met een vlotheid die niet bepaald uitblonk in het overtuigen. Leerrijk, dat wel, maar het lag er een beetje te dik op dat het niet alleen om spelletjes mocht draaien vanavond. Gelukkig bleef het bijleren binnen de perken.

De kern van ‘Beste vrienden’ is, zoals de titel al weggeeft, de vrienden in kwestie. Op dat vlak had het programma het wel getroffen in de eerste aflevering, vooral dan met De Pauw en Waes, die op voorhand al onderling afgesproken leken te hebben dat hele programma niet al te serieus te nemen.

Het gevolg was een mooie reeks steken onder water, soms zelfs letterlijk: de manier waarop De Pauw in een zwembad een imitatie neerzette van een proestende Tom ‘Tomtesterom’ Waes halfweg de Noordzee, was ronduit geweldig.

Het andere koppel blonk dan weer uit in bevestiging. Zo leerden we dat Jani Kazaltsis niet alleen de modenicht speelt, hij ís het gewoon. Sleutelmoment op dat vlak: Van de Veire die zich naar buiten wou begeven in een te korte jeansshort, en daarop prompt teruggefloten werd door zijn beste vriend, die ogen trok alsof de ander net zijn gevoeg gedaan had op het tapijt. ‘Met zulke slechte benen?’, riep hij uit. Neen, een lange broek werd het. Zonder tegenspraak. We hadden meteen gevonden wie van de twee het mannetje was.

‘Beste vrienden’ moet het, net zoals onder de heerschappij van Bruno Wyndaele, vooral hebben van de chemie tussen het stel Bekende Vlamingen dat mee het vliegtuig op mag. Verveeld hebben we ons niet tijdens die eerste aflevering, maar toch maar eens kijken wie er te gast is voor we de volgende keer de tv in gang trappen.


Quote

‘Ik reken het goed’ – Bart De Pauw bij het zien van de tegenstanders, in antwoord op de gok van Tom Waes dat de andere ploeg uit twee vrouwen zou bestaan.


Tweet

Achter elke beste vriend staat een teleurgestelde kennis.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234