null Beeld

Tv-review: 'Bezopen!' op Nederland 3

Jezelf een stuk in de kraag drinken om vervolgens met dikke tong en overvloedig speeksel 'en dat vool de wetelschap!' te brullen: het kon allemaal in 'Bezopen!'. Op tafel, tussen wat wellicht een fortuin aan statiegeld geweest moet zijn, lagen namelijk een aantal mythes ter discussie: is de ene mens al wat sneller in de wind dan de andere? En zo ja, hoeveel sneller? En waarom?

Tom Raes

Om dat uit te klaren werd een troep jongeren van uiteenlopende proporties verzameld, van gedrongen meisjes tot een bodybuilder van twee meter achttien, en door de makers op gezette tijden een cocktail in de handen geduwd. De sfeer zat er bijgevolg al snel in, en na enkele glazen ging de naald van de ambiancemeter al vervaarlijk in het rood: er werd gewankeld, er doken uit het niets feestneuzen en pruiken op, en het niveau van de gesprekken was van die aard dat een toekomst als plaatselijk Vlaams Belang-militant niet veraf meer kon zijn.

Behalve ééntje: de boomlange bodybuilder die naar eigen zeggen ooit één pintje geprobeerd had en 'er maar niets aan vond'. Na ettelijke uurtjes vodka gorgelen blies hij 0,2 promille, na de opnames zou hij dus in principe nog vrolijk zelf naar huis mogen rijden ook. Hoe meer spieren, hoe minder effect alcohol heeft op het lichaam, luidde het besluit. 'Eureka!', kraaiden we vanuit onze zetel - om er even snel weer het zwijgen toe te doen: het enige dat tussen ons en een katervrije toekomst stond, bleek een granieten lichaam te zijn. Een kater overleven leek eerlijk gezegd een stuk makkelijker te realiseren.

Er zit ook een reality-kantje aan 'Bezopen!': elke week wordt een andere groepje jongeren gevolgd, elk op hun eigen manier het delirium tartend. In de eerste aflevering was een uitbundige groep vriendinnen uit Nederlands Brabant aan de beurt. Leuke meisjes, die op de koop toe ook nog eens puike versies brachten van dronkemansklassiekers als 'Daarrr moeeet eeen piemel in!'. Meiden van het soort waar je dus - desnoods met gebruik van het openbaar vervoer - toch liefst met een zo wijd mogelijke boog omheen trekt.

Voor de jongedames naar de uitgaansbuurt trokken, dronken ze zich eerst traditioneel gezamenlijk wat moed in aan de keukentafel. 'Dan krijg je meer lef en minder verstand van', legde er eentje uit, terwijl we vooral bij dat laatste al een probleem zagen opdoemen. Het gevolg was dat de meisjes bij hun aankomst in de uitgaansbuurt al in kennelijke staat verkeerden, maar desondanks vrolijk doorzetten met de lol - tot het plots niet leuk meer was. Eentje had te veel op en moest gaan liggen, terwijl op straat een paar jongelui met meer testosteron dan goed voor een mens hun avances afgewezen zagen, en dan maar met bierglazen begonnen gooien naar de dames.

Het mag geen wonder heten dat het wetenschappelijke kantje aan 'Bezopen!' bij ons uiteindelijk op meer genade kon rekenen dan wat daarnaast kwam. Maar toch, ergens konden we ons niet van het vermoeden ontdoen dat proefondervindelijk bijleren niet de voornaamste bekommernis was van de breinen achter 'Bezopen!' - daarvoor was er namelijk net iets te veel aandacht voor wie waar zijn evenwicht dreigde te verliezen, en waren er ook net iets te veel grappige hoedjes voorzien op de set.

Niet dat lachen met gelal niet kostelijk kan zijn - tenzij u iemand bent die Michel Daerden vooral herinnert om zijn ijzersterk pensioenplan - maar zoals we zélf al proefondervindelijk hebben ondervonden: zattigheid is toch vooral lollig als je persoonlijk ook een aardig stuk in de kraag hebt. U weet dus wat te doen.


Quote

'Meestal is het in een vriendenkring altijd dezelfde persoon die eerst plat gaat, bij ons is dat Miss Nooduitgang.' - De meest opvallende bijnaam in 'Bezopen!' bleef jammer genoeg zonder verklaring.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234