null Beeld

Tv-review: 'Binnenstebuiten' op vtm

Toegegeven, de poging van VTM om de zomerse prime time te vullen is alvast origineler dan die van Eén, waar ze het zoveelste blik F.C. De Kampioenen opentrekken. In de Medialaan durven ze de zomerstop van ‘Familie’ ten minste opvullen met iets gloednieuws: de dagelijkse fictiereeks ‘Binnenstebuiten’.

mke

‘Dagelijkse fictiereeks’, ja, want een soap zou het volgens de makers niet worden. ‘De Vlaamse ‘House’!’, werd ons toegefluisterd, want ook in ‘Binnenstebuiten’ neemt een team dokters een patiënt met een mysterieuze aandoening onder de loep. Na een eerste kijksessie kunnen we inderdaad bevestigen: ‘Binnenstebuiten’ is geen soap. Maar we bespeurden ook allerminst DNA-sporen van ‘House’. Nu ja, met wat fantasie kunnen we er het heel verre, wat trage achterneefje van die Amerikaanse topreeks in zien. Een beetje zoals de vage, maar immer inferieure verwantschap van ‘Witse’ aan pakweg ‘Morse’.

‘Binnenstebuiten’ wil heel graag heel realistisch zijn, ziet u, en maakt daarom veelvuldig gebruik van geïmproviseerd acteerwerk. Dat, en een camera die wel door een zeezieke gorilla bestuurd lijkt te worden. In het begin had die oermodale aanpak nog iets charmant: de wachtzaal van de praktijk ‘De Korf’ leek inderdaad zo uit onze straat geplukt. Er was zelfs een patiënte die haar Sis-kaart niet bij had. Een staaltje naturalisme waar Zola nog een puntje aan kan zuigen! Maar al snel kreeg ‘Binnenstebuiten’ veel weg van een treingesprek tussen twee wildvreemden waar we soms willen nillens ons oor aan leggen: leuk voor even, maar daarna zijn we dat dagdagelijkse gehannes van onze medemens wel weer beu.

Onder de noemer ‘Realistisch’ veroorloofden de scenaristen zich ook om de diagnose van de eerste patiënte, Marilou Mermans die last had van astma, woord voor woord in beeld te brengen. Wordt zo’n zoektocht bij ‘House’ de inzet van een intellectueel schermgevecht, dan hoor je de acteurs hier bijna uit een handboek voorlezen. ‘Ik weet dat astma zich ook op latere tijd kan ontwikkelen, dat niet alleen kinderen er last van krijgen, maar op zo’n late leeftijd vind ik het toch uitzonderlijk.’ Oké. Omdat er ook een psycholoog in het team zit, krijgt u daarnaast een flinke portie pseudo-psychologisch gewauwel door de maag gesplitst.

Aan het acteursbestand dat zo nonchalant dokterspraatjes staat te verkondigen, ligt het nochtans niet. Ella Leyers is als brutaal nestje achter de balie niet onaardig, net als Sara Vertongen die een overtuigende dokteres neerzet. Helaas heeft iemand tussen alle workshops improvisaties door een fatsoenlijk script vergeten te bestellen. Het doktersteam bestaat uit vijf hoofdpersonages, maar over hen kwamen we in deze eerste aflevering nauwelijks iets te weten. Ook het flinterdunne verhaaltje, dat net als ‘House’ een soort detectiveplot volgt, mondde uit in een ontknoping die nog flauwer was dan de decaf macchiato die we deze ochtend achterover sloegen.

Driewerf helaas: ‘Binnenstebuiten’ is, alle goede bedoelingen ten spijt, te vederlicht en klungelig om ons deze zomermaanden aan onze zetel te doen plakken.


Quote uit het programma

‘Ik denk maar psychosomatisch, he.’ Frederik, de psycholoog van het team. Of wat had u gedacht?


Tweet

Zo kan je het ook stellen, Ludwig.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234