null Beeld

Tv-review: 'Birth Day' op één

Voor wie met 'Prematuurtjes' nog niet genoeg ooievaars heeft gezien, voorziet nu ook de VRT de nodige portie moederkoek. In 'Birth Day' gaat Lieve Blanquaert over de hele wereld op kraambezoek.

Tom Raes

In de eerste aflevering ging Blanquaert in de kaakjes knijpen van verse Chinese borelingen in een kraamkliniek in Shangai, die qua drukte meer weg had van een wachtkamer in een station - inclusief plasmaschermen aan de muur om eventuele vertragingen of ontsluitingen aan te geven.

Wie in China een kind krijgt, doet dat doorgaans maar één keer: het éénkindbeleid is er ook vandaag nog altijd springlevend. 'Birth Day' nam die voor buitenstaanders behoorlijk wrede maatregel als ondertoon voor de hele aflevering: de aandacht kwam dus voor een keertje niet te liggen op de baarmoederhals en de ademoefeningen van de hevig puffende vrouw in het kraambed, maar eerder op de culturele eigenheden die zo'n bevalling met zich meebrengt. Opvallend was dat het éénkindbeleid door de nieuwbakken ouders niet eens bekritiseerd werd: 'Het is nu eenmaal de wet.' Verdere argumenten heb je in de Volksrepubliek nog altijd niet nodig.

Een andere cultuur, dat wel. Zo bleek ook toen een pasgeboren kind welkom werd geheten bij wijze van een dozijn klappen tegen de voetzolen. Nu is het nog niet zo heel lang geleden dat je hier ter wereld kwam met een tik tegen de billen, maar dat Chinese verloskundigen ook vandaag nog altijd in een heel andere competitie spelen was duidelijk. Ook toen zo'n verpleegster een in barensnood verkerende vrouw - of er in de Volsrepubliek gretig wordt omgesprongen met epidurale verdovingen, kwam we niet te weten - almaar opdroeg 'niet te schreeuwen'. Haar kind kreeg minuten later ook al meteen zijn eerste bevel mee: 'niet huilen'.

De inbreng van Blanquaert nam toe naarmate ze zich buiten de muren van het ziekenhuis begaf. Ze deed een huwelijksmarkt aan waar ouders hun kinderen probeerden slijten aan een begerenswaardige partner, niet makkelijk met zo'n overaanbod aan mannen. 'Een heel zotte gebeurtenis', aldus de fotografe. 'Zot.' Nu wachten op de eerste Chinese cameraploeg die bij ons een doopsel komt filmen en zich een breuk lacht. Een even ongemakkelijk gevoel kregen we toen Blanquaert de gezinnen uit het ziekenhuis uiteindelijk thuis ging opzoeken. Vooral toen ze zo'n verse vader, ondanks zijn mededeling dat baby's wiegen not done is volgens de Chinese traditie, op andere gedachten wou brengen door zijn baby ostentatief voor hem uit te wiegen. Ook de Chinese gastvrijheid heeft wellicht zijn grenzen - grenzen die Blanquaert weleens durft af te tasten.

De eerste aflevering van 'Birth Day' was interessant genoeg om te blijven boeien tot het einde, maar moest daar gaandeweg wél steeds meer moeite voor doen. Volgende week doet Blanquaert Dubai aan: benieuwd of baby's wiegen daar wél aanvaard wordt.


Quote

'Stel je voor dat elke vrouw meerdere kinderen zou kunnen krijgen. Onhoudbaar.' - Het éénkindbeleid kent ook in het kraambed aanhangers.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234