null Beeld

TV-review: 'Catfish' op MTV

Ah, online love. Sinds ‘Exotische liefde’ weten we dat ze al eens voor een onaangename verrassing kan zorgen, maar weten we ook dat ze borg kan staan voor schaamteloos sappige televisie. Voer tot verkneukelen: ‘Catfish’ op Mtv.

Tom Raes

Op Mtv, ja. Die zender die ooit bekend stond om het killen van de radio star, het grootmaken en vervolgens uithollen van meer dan één muziekgenre en mening blonde bimbo, en die zich tegenwoordig vooral bezighoudt met reality van het ergste soort: die met gebronzeerde nozems en zwangere tieners die zo platgeproduceerd is dat je nét niet de touwtjes kan zien – zo moesten we voor het begin van ‘Catfish’ nog tien minuten ‘Teen Moms’ uitzitten: één keer en nooit meer.

Maar goed, ‘Catfish’ dus: geïnspireerd door de gelijknamige documentaire over Nev Schulman, die op Facebook een online relatie onderhield met een meisje en voor een camera tot de vaststelling kwam dat ze hier en daar wat details van haar privéleven had aangedikt. Een nauwelijks verholen manier om te zeggen dat ze eigenlijk helemaal niet was wie ze al die tijd had beweerd. Iets als politici de maanden na de verkiezingen, als dat helpt om het beter te illustreren.

Voor de spin-off op Mtv begeleidt Schulman nu anderen die zelf wel eens zo’n ‘Catfish’ aan de haak zouden kunnen hebben geslagen. In de eerste aflevering zagen we zo Sunny, een prille twintiger die in al haar zonneblondheid meteen op maat gesneden leek van het Mtv-publiek, en die, zo kirde ze, zou trouwen en tal van blonde kindjes zou krijgen met Jamison: een model dat ze nog nooit in levende lijve ontmoet had. Een zelfgearrangeerd huwelijk, quoi.

Het verhaal dat haar ‘Jamison’ haar had opgespeld, vertoonde wat hiaten, zo merkte Nev al snel op. Zo kwam het excuus dat hij als model constant moest reizen wel erg goed van pas om eventuele ontmoetingen in de kiem te smoren, en klonk de Jamison aan de telefoon net iets te vrouwelijk om er een succesvolle modellencarrière als man achter te vermoeden. Dat Sunny zelf nooit op die gedacht was gekomen, ontroerde en verontrustte ons tegelijk. Mooi, die kinderlijke naïveté.

Om kort te zijn: wat niemand had kunnen raden, gebeurde: ‘Jamison’ bleek bij de eigenlijke ontmoeting de achttienjarige Chelsea te zijn: een flink gebouwd tienermeisje dat op het eerste gezicht niet meteen een modellencarrière als superbink in het verschiet had. Nee, het contrast tussen de twee kon niet groter zijn, wat meteen ook een belletje deed rinkelen: hoeveel hiervan was geregisseerd? Vergaf Sunny haar voormalige toekomstige niet iets te snel? Was de boodschap dat Chelsea haar leven voortaan zou wijden aan het helpen van gepeste kinderen niet iets te mooi?

We zullen het wel nooit weten. Wat we wel opstaken: het idee van ‘Catfish’ is dan wel origineel, de uitwerking is à la Mtv: glanzend en met een happy ending voor iedereen.


Quote uit het programma?

‘That’s just so fucked up, you must be a lesbian or something’ – Sunny staat eindelijk oog in oog met haar e-liefde en neemt het al bij al nog goed op.


De beste tweet over het programma?

Geen, we hebben besloten al onze accounts op sociale media te schrappen. Ons zullen ze alvast niet liggen hebben.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234