null Beeld

Tv-review: 'Complex' op VIJF

Niet eerlijk: een land uitgestuurd worden louter op verdenking van criminele feiten. Niet eerlijk: voorgestoken worden bij de bakker door een gepensioneerde gluiperd. Niet eerlijk: een uiterlijk moeten meetorsen dat afwijkt van wat door de goegemeente als 'normaal' wordt gepercipieerd.

Katrien Verschoren

Om maar te zeggen: eerlijkheid, en vooral zijn antoniem, kent vele gezichten. In 'Complex', het nieuwe realityprogramma van VIJF, speelden ze handig in op wat dat laatst aangehaalde voorbeeld met een mens doet. In tegenstelling tot de twee andere onbillijkheden kan je jammer genoeg geen schuldige aanduiden voor betreurenswaardige fysieke kenmerken. Of je moest de hand in eigen boezem steken (sorry) omdat je niet vooraan in de rij stond toen Onze-Lieve-Heer de voluptueuze boezems en weelderige haardossen uitdeelde. Omdat je eerst elders wou passeren. Bij de sprankelende persoonlijkheden, bijvoorbeeld.

Over sprankelende persoonlijkheden en complexen gesproken: presentatrice Dorien Leyers leek alvast geen complexen te hebben over haar moeilijk te verbergen Antwerpse tongval. Maakt verder weinig uit, want met een aangeboren Leyers-flair, slaagde ze erin de 'deelneemsters' van de eerste aflevering behoorlijk op hun gemak te stellen. Jessica had de pech om met een minimale A-cup door het leven te moeten, iets dat ze probeerde te maskeren met een dubbele beha en de liefde van haar partner. Steun genoeg dus, maar zonder borsten zou ze zich nooit een vrouw voelen, laat staan gelukkig. Sarah op haar beurt lijdt, samen met 3% van de vrouwelijke bevolking, aan 'mannelijk haargroeipatroon'. Vanaf haar negentiende draagt ze een haarband om haar wijkende haarlijn te verbergen. Haar complex hierover stond een kinderwens in de weg. 'Want als ik zelf niet gelukkig ben, hoe kan ik dat geluk dan doorgeven aan een kind?'

Genoegen halen uit het aanwijzen van een schuldige is dan niet mogelijk, gelukkig bestaan er oplossingen voor problemen als deze. En de immer altruïstische commerciële zender VIJF wou hen daar graag bij helpen. Geen haar op mijn eigen hoofd (sorry) dat er aan zou denken om een cameraploeg inkijk te geven in net dát waar ik me het hardst over schaam. Al valt te begrijpen waarom Sarah en Jessica er uiteindelijk wel voor kozen. Het lijkt me immers sterk dat je met het extra netto van Rutten en co. erin slaagt om tegelijk de dalende koopkracht te compenseren en met de overschot een haarprothese of een borstvergroting te bekostigen. Het enige dat de twee vrouwen moesten doen in ruil voor de financiële steun van VIJF was hun 'immense schaamte' - woorden die veelvuldig herhaald werden - even delen met VIJF-kijkend Vlaanderen. En de vele meningen en gretige Twitter-vingers die dat Vlaanderen herbergt.

'Nu voel ik mij heel ongemakkelijk', prevelde Jessica terwijl ze met haar armen rond haar bovenlichaam geslagen voor de spiegel stond. Nou ja, er stond immers een cameraman in te zoomen op haar borstkas, te wachten op het moment dat die armen naar beneden gingen. ‘Probeer het eens voor mij’, probeerde Dorien. Uhu. En voor duizenden priemende ogen. Hoe sereen zo'n programma ook lijkt aangepakt te worden, als kijker ben en blijf je een voyeur.

Waar het uiteindelijk op neer komt? ‘You are beautiful, in every single way maar we doen u graag een plastische ingreep cadeau als we alles mogen filmen.' En als ik het zo bekijk hoop ik verwoed dat bedenkers van formats als 'Complex' rondlopen met een micropenis waarvoor geen auto duur genoeg is om 'm te compenseren. Want teruggrijpen naar vroegere dubieuze successen (herinnert u zich 'Beautiful' op VT4 nog?) en ze verpakken als eerste-hulp-tv met goede bedoelingen, getuigt van immense schaamteloosheid.


Quote

'Girl, you’ll be a woman soon' van Urge Overkill onder de scène monteren waarin Jessica het operatiekwartier wordt ingereden? Doorgaans hebben we enkel lovende woorden te leen voor de muzikale keuze van de monteurs. Deze keer haalde de wrangheid het met grote voorsprong van de ironie.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234