null Beeld

Tv-review: 'Dansdate' op VTM

Dansen! Dansen! Daten! Daten! Met 'Dansdate' waagt zich weer een nieuwe kudde BV's op de spiegelgladde dansvloer.

Tom Raes

Waar zit nu juist het verschil tussen 'Dansdate' en pakweg 'Sterren op de dansvloer'? Het was een vraag met bestaansrecht, temeer omdat Niels Destadsbader, die 'Dansdate' van presentatie voorzag, ze zelf luidop stelde. Als programmamaker is het wellicht een veeg teken als je presentator al bij aanvang luidop de originaliteit van je idee in vraag stelt. Maar het verschil, zo sprak Francesca Vanthielen vanuit de vakjury waar ze deel van uitmaakte, was dat de BV's deze keer met hun eigen levenspartner moeten dansen in plaats van met een professionele danspartner. Een verschil dat, het moet worden gezegd, sowieso al ietwat uitgehold was sinds sommige vorige edities van 'Sterren op de dansvloer'.

Vanthielen was naar eigen zeggen in die vakjury verzeild met dank aan haar jarenlange ervaring als tangodanseres. Naast haar zat Dan Karaty, die ondanks de pap in de mond die z'n achternaam voorzag het toch in de danswereld was gaan zoeken, en in 'Dansdate' vooral weer verdienstelijk het typetje van 'Amerikaanse choreograaf' kwam neerzetten: een obligaat verschijnsel dat mettertijd onmisbaar is geworden in programma's waarin weleens een treurige pas de bourrée te berde gebracht wordt. Min Hee Bervoets, eveneens choreografe, vervolledigde de trojka. 'Vanwaar zouden de mensen je kunnen kennen?', vroeg Destadsbader haar, alweer bewijzend dat hij erg bij de pinken was. 'Mensen zouden me kunnen kennen van 'The Ultimate Dance Battle', 'So You Think You Can Dance', en 'Expeditie Robinson'', verzekerde Bervoets hem. Wij kenden Min Hee Bervoets niet. Al kon dat ook aan ons liggen: dansen blijft toch in de eerste plaats iets dat we slechts bij hoogste uitzondering doen, en dan nog uitsluitend in aanwezigheid van een gewapende desperado die z'n schietijzer in ijltempo richting onze schoenen leegt - daarbij niet zelden de klassieke kreet 'Dans! Hondsvot!' slakend. We blijven toch, boven alles, romantici.

Min Hee Bervoets kreeg al vroeg in de aflevering de reputatie een strenge tante te zijn, een imago dat je in het Vlaanderen van 2014 in bepaalde kringen op goedkeuring kan komen te staan, maar waar je in populariteitswedstrijden op televisie maar beter zuinig mee omspringt. Toen Sean Dhondt en zijn Amerikaanse eega Allison na hun chachacha de jurytafel aandeden, beval Bervoets die arme Allison prompt om in profiel te gaan staan en haar rok op te heffen. 'Nee, dan toch geen afwijking', zei ze enigzins verrast, op de toon van een teleurgestelde kampcommandant, waarop ze Allison beval om voortaan haar benen beter te strekken. Of anders. Gezelligheid heeft geen prijs, dus waarom er ook tijd aan verspillen.

Bevonden zich ook onder de deelnemers: Veerle Dobbelaere, die eventuele jurycommentaar voor wou zijn en er al meteen op wees hoe vrouwelijk haar man Alain Bokken wel niet danste, Bieke Ilegems en Erik Goossens, die tot vreugde van Francesca Vanthielen een niet onverdienstelijke tango neerzetten, Willem-Frederik Schiltz en Freya Piryns, koppel over de partijgrenzen heen, en Kevin Janssens en Josje Huisman, die de eerste aflevering op hun naam mochten schrijven na een potje hiphopdansen.

Maar waar winnaars zijn, zijn ook verliezers: Laurens Nuyens - 'De Lau', jawel - en zijn vriendin Roos moesten het stellen met de laagste score nadat ze een choreografie gebracht hadden die wat weg had van een echtelijke ruzie. Laurens, die we er al langer van verdenken zelfs buiten de schijnwerpers een geschikte peer te zijn, liet weten zich in heel die dansheisa te voelen 'als een non in een parenclub'. Wij hebben onze favoriete kandidaat alvast gevonden. Jammer dat het net weer zijn kop is die het eerste zal rollen. De bijl, gokken we nu al, zal gehanteerd worden door Min Hee Bervoets.

We voorspellen 'Dansdate' nu al een gouden toekomst. Schadenfreude muss sein, namelijk. zie ook de beslissing om de koppels - qua wreedheid komt het alweer erg dicht in de buurt van de kampcommandant - niet als paar maar elk apárt een score op te plakken: want zo'n dansprogramma is toch een pak leuker als je weet dat de danspartners na zo'n slechte score elkaar ook náást de dansvloer nog naar het leven kunnen staan.

Ja, die familiezenders anno 2014: leer ze ons nog kennen.


Quote

'Daar gaat je babymaker.' - Kevin Janssens bevond zich tijdens de repetitie aan de verkeerde kant van een dansbeweging van Josje Huisman, met aanzienlijke schade tot gevolg.


Tweet

Dan Karaty beloonde zowel Kevin als Josje met een acht. Denken we.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234