null Beeld

TV-review: Dat zal ze leren! (vtm, woensdag, 20.45 u)

Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wel? Deze keer voor u besproken: 'Dat zal ze leren!' op vtm.

Concept

Vierentwintig onuitstaanbare pubers worden drie weken lang teruggekatapulteerd naar een zeevaartschool uit de jaren vijftig.

Met

Twaalf gibberende meisjes, evenveel brutale jongens en een bijeengeraapt lerarenkorps.

Review

Dat wij ietwat afkerig staan tegenover half puberend Vlaanderen, vloeit wellicht voort uit het feit dat we nog niet zo lang geleden zelf voor de klas stonden en dus dag in dag uit geconfronteerd werden met arrogante, puisterige kerels die ons het bloed van onder de nagels haalden. Wij haalden voldoening uit het geven van sarcastische opmerkingen, want dat konden die opdondertjes zelden bevatten. Soit.

Het format stamt, net zoals de onderwijspraktijken uit 'Dat zal ze leren!', uit de jaren vijftig: VT4 tergde ons in het verleden al met 'De jeugd van tegenwoordig: De boerenstiel' en de overbodige variant 'De cadettenschool'. De jongeren waren uiteraard zorgvuldig gecast: het waren stuk voor stuk verwaande ettertjes die geen zinnig woord uitkraamden. Om de kijker erop te wijzen hoe 'rebels' de tieners waren, werden er fragmenten getoond waarin de jongeren voor het betreden van de barakken waterpijp zaten te roken en wijn zaten te drinken. Een ouder zei, niet zonder trots: 'En als zijn wil niet strookt met die van u, dan zullen er problemen zijn.' Wellicht zouden de ouders meer baat hebben bij een opvoedingscursus dan de jongeren zelf.

Verder verliep alles volgens het plan van de programmamakers: de tieners dienden hun oversten constant van repliek, waardoor er meteen straffen uitgedeeld konden worden. Het matensysteem - doet je maat iets verkeerd, dan draai jij er ook voor op - zal vast nog voor veel ophef zorgen, want een stillere jongen werd natuurlijk handig aan een oproerkraaier gekoppeld. En uit elke groep een overste aanduiden, is eveneens een garantie op ruzie en onderlinge verdeeldheid. Allemaal voor uw kijkplezier!

Hier en daar kregen we een oude zeemanswijsheid voorgeschoteld - 'Een vrouw aan boord betekent ongeluk.' - maar we ergerden ons nog het meest aan de 'woordgrappen' van onderofficier Peter: 'Het wordt geen sinecure om dit zootje ongeregeld de juiste koers te laten varen.' of 'Hier is er geen Jan, Piet, Joris of Corneel: jullie worden aangesproken met jullie nummer.' Zou de man in een driedubbele deuk liggen als we hem een 'kletsmajoor' noemen?

In de preview voor volgende week kregen we te zien hoe de leerkracht huishoudkunde aan de meisjes uitlegde wat het verschil is tussen een bundel prei en een bundel selder: het wordt vast dolletjes, maar wij zullen niet kijken.

Toch een halve ster voor de onbedoelde humor die in het programma vervat zat: de stoere Wesley was er duidelijk niet van gediend dat zijn moeder hem geen pot choco had meegegeven.

Quote

'Dat is precies mijn kots van gisteren.' - pupil nummer twintig gooit een blik op haar avondmaal: brokkenpap.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234