null Beeld

TV-review: De bende Haemers op VIER

Patrick Haemers: overvaller, familieman, veroordeelde verkrachter, posterboy, ontvoerder, mediafiguur, moordenaar. Veel grote woorden om slechts één man te beschrijven, maar ze passen allemaal. Hoe begin je aan een documentaire over zo iemand? Wel, zo dus.

Tom Raes

Commotie toen onlangs in uw lijfblad een artikel over Patrick Haemers verscheen. Er zou te veel aan verheerlijking gedaan worden, klonk het. Haemers werd als gangster geglamouriseerd. Wie dinsdagavond De bende Haemers op Vier zag, weet dat er eigenlijk weinig te glamouriseren valt wanneer het over Patrick Haemers gaat: de man maakte zelf zijn leven al tot een filmscenario. Een wonder dat er nog geen verfilming van gekomen is.

De bende Haemers gaat natuurlijk over de gelijknamige gangster, maar ook – en misschien nog meer - over de ravage die Patrick Haemers aanrichtte tijdens zijn korte leven. In de eerste aflevering, die de kindertijd van de gangster onder de loep nam, konden we zelf die schade opmeten aan de hand van getuigenissen uit zijn directe omgeving: zijn ex-vriendinnen, zijn ouders, zijn weduwe Denise Tyack, zijn vijanden bij de BOB en de rijkswacht en zijn voormalige medebendeleden.

Veruit de interessantste getuigenis kwam echter uit onverwachte hoek: de zoon. Kevin Haemers hield de rode draad vast in de eerste aflevering. Beetje bij beetje probeerde hij de ramkoers van zijn vader te construeren. Daarbij nam hij zelf, al dan niet bewust, de rol van interviewer op zich. Ons blijft vooral bij hoe Haemers junior Michèle Dewit, ex-vriendin van pa, de pieren uit de neus haalde. Niet omwille van het programma, niet omdat hij haar eens flink op de rooster wou leggen, maar omdat hij de waarheid en, bovenal, zijn vader wilde leren kennen.

Dat verandert natuurlijk niets aan de gruwelijkheid van de feiten die de ‘blonde god’ op zijn meterslange kerfstok had staan toen hij eindelijk gevat werd in Rio de Janeiro. Verkrachting, overvallen, ontvoering: een spoor van puin en tranen.

De documentairereeks De bende Haemers gaat in geen geval voorbij aan de gruwel, maar toont daarbij ook de brokken die binnenshuis gemaakt werden. Brokken die na al die jaren nog stééds niet te lijmen vallen. Minder glamoureus kan je het bijna niet voorstellen.

Wij kijken volgende week opnieuw. Al hebben we al een vermoeden hoe het zal aflopen.


Quote uit het pogramma?

‘Ik hou niet van geweld. Maar ik kan wel gewelddadig zijn.’– Patrick Haemers.


De beste tweet over het programma?

Geduld. Ze hopen hem tegen de tweede aflevering volledig ontdooid te krijgen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234