null Beeld

TV-review: 'De fruitfabriek' op Vier

‘Alle echte presentatoren bij Vier zijn met vakantie dus u zult het met mij moeten doen.’ Als binnenkomer kan het tellen, de manier waarop Jelle De Beule ons verwelkomde in ‘De Fruitfabriek’.

tr

De voornaamste wapenfeiten van Jelle De Beule bij Vier waren tot voor kort de secondenlange tussenfilmpjes bij de reclameonderbrekingen. Intermezzo’s als ‘De kortste show’, die niet zelden leuker waren om naar te kijken dan het programma waarop je eigenlijk zat te wachten.

Leuk, maar al bij al toch een beetje dunnetjes. Zo dachten ze blijkbaar ook bij Vier. Want kijk: nauwelijks was Tom Lenaerts van het scherm verdwenen of De Beule zat al op zijn stoel in De Kruitfabriek, die voor de gelegenheid omgedoopt was in 'De Fruitfabriek'. Waarom precies weten we niet. Omdat het rijmt, nemen we aan.

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: alles aan 'De Fruitfabriek' is fictief. We zeggen het erbij omdat we ons kunnen inbeelden dat niet iedereen de klaarheid van geest had om dat meteen te beseffen. Het deed terugdenken aan de beruchte aflevering van 'De laatste show', die van begin tot einde verzonnen bleek door De Beule en zijn mede-Neveneffecten.

Bij de eerste gast - ene Koen Dekaasstecker, VRT-oorlogscorrespondent voor Zwitserland - duurde het bijvoorbeeld een paar minuten voor het helemaal duidelijk werd dat je naar nonsens zat te kijken. Waarschijnlijk zijn er dan ook een paar die thuis heftig zaten mee te knikken toen Dekaasstecker zijn 'collega' Rudi Vranckx ettelijke vegen uit de pan gaf omdat hij 'te veel met zijn gezicht op tv kwam', mensen die niet veel weet hebben van de oorlogsgeschiedenis van Zwitserland.

Omdat ook Gilles De Coster en Sofie Lemaire wel eens vakantie verdienen, werd De Beule bijgestaan door Roger, een man op leeftijd die expert bleek te zijn in vrijwel niets, en net daardoor onze favoriet werd. Zijn tussenkomsten werden bloedserieus aangegeven, maar hielden zelden meer in dan: 'Nee, nog nooit meegemaakt'. U kan ons onnozelaars vinden - wij maken ons geen illusies - maar wij moeten lachen met zoiets. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom we de feestdagen noodgedwongen alleen doorbrengen.

De onzin in 'De Fruitfabriek' leunde aan bij die van 'Het Peulengaleis' en 'In de gloria'. Zelf haalde het dan wel nooit dat niveau, het deed wel zijn best. Vooral het koppel dat uit vrije wil vroeg opstaat om in de file te gaan staan, kwam erg Hugo Matthysen over. Verder was er ook een quizzer die een trauma had opgelopen na een aanvaring met Ben Crabbé en een tv-kokdie iets onnoemelijks deed met een kalkoen en een drilboor, onderbroken door clipjes die ook uit 'Het Peulengaleis' gerukt leken.

Hoe verfrissend ook, stiekem hopen we dat Vier hier geen succes in gaat zien en van 'De Fruitfabriek' een wekelijkse aangelegenheid maakt. Eerlijk is eerlijk: het was deels ook die ernstige omkadering van 'De Kruitfabriek' die het zo grappig maakte. Om dezelfde reden vonden we het ook een beetje jammer dat ze er bij Vier wél nog eens in geslaagd waren De Kruitfabriek vol te krijgen: humor als deze heeft geen lachband nodig, en het publiek liep wat over de pointe heen: namelijk het doodserieus brengen van totale onzin.

Quote uit het programma?

‘We zouden graag eens een camion doen kantelen’ – Margriet en Marcel, het koppel dat kwaadwillig files doet ontstaan, betaalt met kleingeld in de supermarkt en nieuwssites vollult met commentaren, heeft ook góéde voornemens voor 2013.

De beste tweet over het programma?


'Waarlijk, hij is de heiland.' Subtiel waren de tussenfilmpjes niet, scoren deden ze wel.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234