null Beeld

TV-review: 'De keuken van Sofie’ op vtm, ‘Dagelijkse kost’ op Eén.

Ons viel het op dat De keuken van Sofie veilig en wel vóór rechtstreekse concurrent Dagelijkse kost geprogrammeerd stond. Dat betekende dat onze hoop op een heuse clash der keukens al uitgedoofd was voordat die nog maar goed begonnen was.

Tom Raes


De keuken van Sofie: 2,5*

Dagelijkse kost: 3,5*

Geen hartverscheurende keuzes tussen restjessoep (Sofie Dumont) versus pastasalade (Jeroen Meus) dus, maar mooi na elkaar te bekijken. Koudwatervrees aan de Medialaan? Of gewoon bezorgd om de kijker, die zo lekker niets moest missen van al dat gezellig gekokkerel? Nu ja, u denkt er vast het uwe over. Dat doen wij ook.

‘Welkom in de keuken van Sofie’, werden we welkom geheten door de Sofie in kwestie. ‘Die keuken, die ligt daar’. Ze wees wat houterig achter zich. Zeggen dat presenteren er bij Dumont al helemaal ingebakken zit, is de waarheid nog altijd een klein beetje geweld aandoen. Maar we vergeven het haar voorlopig, de naturel die Meus een kwartiertje later op Eén weer in scheuten over het scherm goot is niet makkelijk te klonen.

Al wordt er wel duchtig geprobeerd in De keuken van Sofie. Gelukkig niet meer zoals het geval was bij Goe gebakken - waarbij ze nog nét geen presentator opvoerden met de naam Joeri Muis - maar Meus’ invloed op de kookprogramma’s van vandaag is bijna te proeven. De taal, de kledij, het haar: het mag allemaal wat losser. Daarom ook dat Dumont met los haar en flodderend t-shirt stond te praten over ‘hare frigo’. Meus, in niets veranderd tegenover vorige seizoenen, strooide ook in zijn keuken als vanouds weer met gij en da. Ergens aan de Reyerslaan vrat een taaladviseur zijn Groene Boekje op. Naturel, weet u wel.

Naturel , dat betekent trouwens ook takes in het programma laten die anders zouden sneuvelen bij de montage. Zoals die waarin Dumont haar tengels bijna verbrandde aan haar kookpot, en die waarin Meus – bijna tot incontinentie toe – worstelde om zijn pot olijven open te doen. Ook de camerabewegingen krijgen in De keuken van Sofie die onmiskenbare Dagelijkse kost-stempel mee. Dat vertaalde zich vooral in veel extreme close-ups van ingrediënten en anders nietszeggende bewegingen die gefilmd werden als ging het om een revolverduel bij zonsopgang. Er wordt iets uit de koelkast gehaald? Daar moeten we bij zijn! En zoomen maar.

Bij Dagelijkse kost hebben die ingrepen trouwens nog een functie, ook dit seizoen weer: het logo van hoofdsponsor Carrefour op de pot yoghurt kwam weer mooi in beeld. Dovy Keukens sponsort trouwens ook volgens de aftiteling, maar voorlopig nog geen Donald Muylle die door middel van extreme close-ups in beeld wordt gebracht. Afkloppen.


Quote

‘Gelijk nen echte chef’ - Dumont, die goed deed alsof ze geen duur restaurant runt in Halle.

‘Sebiet doe ik in mijn broek’ - Meus’ strijd met zijn pot olijven had niet veel langer meer moeten duren.


Tweets

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234