null Beeld

Tv-review: 'De MIA's' op Eén

'Een graaf feesje', werd ons beloofd door Natalia, die onder veel belangstelling de presentatie van de MIA's op zich zou nemen. Dat uitgerekend de Kempische Nachtegaal mocht opdraven als gastvrouw was zonder meer een overwinning voor de spontaniteit.

Maar als er iets is dat de MIA's ons in het verleden geleerd hebben, is het wel dat er voor elke winnaar ook een verliezer is. Dat bleek in dit geval vooral de taaladviseur van de VRT te zijn, die jaren van hard labeur op amper twee uurtjes naar diggelen geslagen zag worden. Toen die spontane Natalia op een bepaald moment Alex Callier - nog zo'n liefhebber van het gesproken woord - begon te interviewen, meenden we zelfs een droog pistoolschot uit de richting van de Reyerslaan gehoord te hebben. Maar goed, toch veel bijgeleerd over het deins-genre en andere awaurds, die zaterdagavond. Astemblieft.

Niet alle prijzen werden uitgedeeld in de uitzending. Acht MIA's waren namelijk al uitgereikt nog voor de boel op antenne ging. Acht winnaars die enkel bepaald waren door collega-muzikanten - 'de sector' noemde Natalia het, de aanhalingstekens er druk bij gesticulerend. En toch hadden we niet de indruk dat 'de sector' lichtzinning omgesprongen was met hun loodzware verantwoordelijkheid, ook al hadden ze Flip Kowlier dan per vergissing genomineerd in de categorie 'Nederlandstalig'. Beste muzikant was volgens hen Isolde Lasoen: terecht. Beste liveband was Balthazar: uitstekend. En de rest ging mooi naar Stromae.

Zijn we eindelijk bij Stromae beland. De vraag was al bij het begin van de avond: wie stopt hem? Niemand, zo bleek al snel. Het wonder uit de periferie kwam, zag, overwon, en deed dat vervolgens nog eens zeven keer. Acht nominaties, en evenveel van die bizarre beeldjes die hij een nieuwe thuis mocht geven. Na een goed uurtje, zo rond zijn vierde of vijfde MIA, konden eigenaars van HD-televisies de wanhoop zelfs zíén bij iedereen die de twijfelachtige eer had om genomineerd te zijn in eenzelfde categorie als hem.


Bekijk hier Stromae met 'Formidable' op de MIA's »

Maar muziek schmuziek. Het meest memorabele moment van de avond ging namelijk onverwacht naar prins Laurent, die bij z'n verschijning een willekeurige vrouw uit het publiek plukte om hem te vergezellen. 'Ik sta hier niet graag alleen', verduidelijkte de kleinste prins, waarop hij een stream of conciousness-achtige toelichting begon. Jammer alleen dat ook Laurents act ondergesneeuwd werd door Stromae: het typetje van eenzame, lallende zielepoot had die immers al lang geperfectioneerd in z'n clip voor 'Formidable'.

Ook nu weer een formidable avond dus, met geen plaats voor cynisme - hoeveel platen er ook in de winkelrekken bleven staan. Als er al winkelrekken over waren die nog platen droegen, tenminste. 'Een fiestje bauwe', prentte Natalia ons nog eens in bij het afscheid. En begin daar maar eens iets tegen.

En toch: het orgelpunt van de avond kwam wat ons betreft helemaal op het einde. Een vrouw die een wedstrijd, uitgeschreven door één van de sponsors, gewonnen had, mocht een trofee naar keuze uitdelen. De winnaar werd Piet 'Ozark Henry' Goddaer, die die avond twee keer iets te weinig Stromae was gebleken om een MIA te mogen ophalen. Zijn troostprijs: de MIA voor 'meest sexy voeten', uitgereikt door de enthousiaste winnares. Piet keek eerst verward, dan enigszins beteuterd, en dan vooral opgelucht: Stromae had die avond z'n schoenen aangehouden.


Quote

'Wat zijn er veel slechte muzikanten aanwezig vanavond. Goeie muzikanten treden namelijk op op een zaterdagavond.' - Herman Brusselmans deelt een MIA uit.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234