null Beeld

Tv-review: 'De nacht van de Televisiesterren' op Vier

Na de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren regende het op Instagram oscarselfies. Die suggereerden dat het feestje achteraf leuker was dan de tv-uitzending – omgekeerd zou pas erg zijn. Maar de vaak amechtige pogingen om Ellen Degeneres' door Samsung gesponsord kiekje te imiteren waren een mooie metafoor voor de NVTS: allemaal net niét.

sso

Het was nochtans allemaal net echt, met een decor waarvan zelfs een blinde de vallende ziekte kreeg, en met een constant pompende soundtrack die kleine én grote knaagdieren ver weg van de Hasseltse Ethias Arena joeg. De regelmatig herhaalde oproep ook om alsnog favorieten door te sms'en, terwijl de winnaars reeds – gebrieft en breed glimlachend – zaten te popelen om vanop de bühne 'hun geweldige ploeg te bedanken zonder wie dit allemaal niet mogelijk was geweest'.

Vanop een afstand zag het er allemaal geweldig uit: een paar duizend in kostuum en décolletée gehesen celebs verzameld in een zaal die collectief leek op te stijgen naar de BV-kosmos. Ook met de beeldregie zat het snor. Geen kraanbeweging, geen gewaagde camera-travel of ze werd gretig toegepast, daar in de Enormodome in Hasselt. Dat kwam vooral sponsor Renault goed uit: hun geel logo blonk in een miljoen shots alsof het de zon zelve was.

Overigens dient zo'n partner uit de automobielwereld met een korrel zout te worden genomen. Doorgaans betekent het hooguit dat de taxi's, bedoeld om kotsende BV's na het feestje weer naar hun hotel te vervoeren, van hun merk zijn. Het programma zelf wordt gewoon door u en ik betaald. Nog een geluk dat de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren niet in Vilvoorde wordt gemaakt, in de studio's van Videohouse. Renault en Vilvoorde: dat ligt nog altijd een beetje gevoelig.

Maar goed, het programma dus. Of beter: het event. Want met iets banaals als een programma raak je anno 2014 nergens meer. En dus denken de makers van dit soort prijsuitreikingen 'evenementieel'. Wat in dit concrete geval inhield dat er vooral veel spontaan gelachen en geklapt diende te worden. Nu ja, spontaan: toen het glittervolk een staande ovatie uitbracht ter ere van de carrièrester voor Jan Van Rompaey, leek de spontaniteit plaats te hebben gemaakt voor een televisioneel ennui. Het ritueel waarbij aan het eind van zo'n prijskamp een eeuwige celeb in de bloemetjes wordt gehesen, zet inmiddels al aan tot een gezamenlijke opwaartse beweging. Zonder veel nadenken, met de blik op oneindig en de handjes op elkaar. Gewoon, omdat het vorig jaar ook zo ging.

Tussen haakjes: het blijft wachten op het moment waarop de bedrading van de humanoïde presenteerrobot Luc Appermont begint te knetteren en vonken afgeeft, waarna hij de lul van dienst toeroept dat ze hem 'godverdomme voor zijn kop zouden moeten schieten'. Niét onze woorden, maar die van de nog jonge Theo Maassen als spreekbuis van Mengvoeders United.

De grappen in Hasselt waren dan weer van een bedroevend niveau: ze bestonden vooral uit belegen moppen waaruit bleek dat Vlaanderen nog altijd gretig grinnikt met borsten, piemels en het nieuwerwetse natte kutten. Het resultaat was een gênante stoet seksuele toespelingen, die al vanaf de eerste minuut de huiskamer in werden geslingerd – we hebben het getimed. De écht grappige stukjes waren op de vingers van één hand te tellen. Een schizofrene Smos die verbaasd vaststelt dat 'het precies is alsof ik soms twee hersenhelften heb' of stijlicoon Jani die zichzelf parodieert in gay heaven: daar moeten wij dan weer gretig van grinniken.

Daarna ging de irritatiemeter opnieuw in het rood. Die irritatie heeft een naam: Sven De Leijer, een ex-applausmeester die plotseling een schermgezicht werd en die voor de gelegenheid wat flauwe filmpjes in elkaar had gedraaid. Met een besmuikt lachje en faux-ironische blik liet hij zijn licht schijnen op het voorbije televisiejaar. Applausmeester: toch ook een prima job.

In de finale mochten twee pandaberen een prijs uitreiken. Eén van hen viel van het podium en had zich niet aan de sperperiode gehouden. En ook niet aan het marsorder dat stipuleert dat mandatarissen van zijn partij zich niet meer belachelijk zouden maken in spelletjes en kwissen – maar een mens kan zich vergissen. Aan die gevallen panda zullen – dat valt foutloos te voorspellen – de vaderlandse media zich de komende dagen een bult vallen, waarna vanaf pakweg vrijdag alles weer z'n gewone gangetje zal gaan.

En u?


Quote

'Ik voel de spanning stijgen', aldus Francesca Vanthielen, nadat het eerste contingent sterren was uitgereikt en er nog duizend moesten volgen.

De NVTS is bij uitstek het programma waarin de presentatoren het tegenovergestelde zeggen van wat werkelijk wordt bedoeld, zonder ironisch te zijn.


Tweet

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234