null Beeld

TV-review: 'De neus van Pinokkio' op Eén

Wie goed luisterde, kon rond half negen het geknetter op zijn tv en het bijhorende gemor in de lucht horen: Bart Peeters, presentator, muzikant en hyperkinetisch showbizz-fenomeen, had genoeg van zijn sabbatical, en vierde dat op gepaste wijze: op zondag in de primetime met ‘De neus van Pinokkio’.

Tom Raes

Bart Peeters heeft zijn fans en zijn critici, dat staat vast. Tot welke groep wij horen? Wij bekijken het liever per programma. Van de Peeters in ‘Mag ik u kussen?’ en ‘Het Peulengaleis’ waren wij bijvoorbeeld onherroepelijk fan: chaos laat zich het beste in banen leiden door iemand met chaos in het hoofd.

‘De neus van Pinokkio’ draagt ook wat van die chaos in zich mee. Al kan het feit dat Tine Embrechts en Adriaan Van den Hoof – Peeters’ linker en rechterhand van dienst - ermee gemoeid zijn, daar ook wel iets mee te maken hebben. Leute verzekerd met die bende, vooral omdat Van den Hoof alleen al qua schaterlachen constant lijkt te balanceren op het punt van dijkbreuk.

Hij en Embrechts vervullen in ‘De neus van Pinokkio’ de rol van ‘wijsmakers’, onbetrouwbare types die twee bekende gasten (hier Siska Schoeters en Lieven Scheire) allerlei onzin proberen diets te maken. ‘De drie wijzen!’, horen we nu geschreeuwd worden. Toegegeven: de vergelijking is niet uit de lucht gegrepen, maar ‘De neus van pinokkio’ ermee om de oren slaan willen we nu ook weer niet. Ja, er zijn twee BV’s die om den brode staan te liegen, maar als wij een vergelijking zouden moeten maken, zouden we meer in de richting van ‘Mag ik u kussen?’ kijken: veel onzin, maar wel vermákelijke onzin.

Hoe beschrijven we anders het spelletje ‘zoek de valse schlagerzanger’? De bedrieger van de drie bleek die ene te zijn met de kraker ‘Jij bent mijn konijntje’. Wie had gedacht dat teksten als ‘mijn maag draait om als een cd-rom’ ter kwader trouw verzonnen zouden zijn? Maar wat ons écht verbaasde was de gevolgtrekking dat die twee andere zangers het dus wél stonden te menen. En ook bij het fragment waarbij Van den Hoof en Embrechts gestalte gaven aan een kookprogramma van vijftig jaar geleden was ‘Het peulengaleis’ nooit veraf. Even meenden we zelfs ‘ons Irène’ te herkennen, al was het maar door dat zwart-wit.

Het publiek dat zich in de studio verzameld had, speelde de hele aflevering trouwens gewoon mee. Misschien wel omdat het in deze tijden van televoting en rode knoppen anders zou zijn beginnen rellen. Een soort van publieksemancipatie. Hoe dan ook: de winnaar van de avond mocht het tegen de winnaar van de BV’s opnemen, en kreeg zo de kans het geld dat tijdens de aflevering vergaard werd in de eigen zakken te steken.

De kijkcijfers van ‘Twee tot de zesde macht’ zal ‘De neus van Pinokkio’ allicht niet evenaren, maar kwaliteit bepalen aan de hand van populariteit is zoiets als proberen zeggen wanneer Adriaan Van den Hoof eens níét uit zijn nek aan het lullen is: onbegonnen werk.


Quote

‘Een man zonder flieter zou ik toch niet zien zitten, maar ik zou wel kunnen leven met een flieter zonder man’ – Tine Embrechts, in dit geval de waarheid sprekend.


Tweet

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234