null Beeld

Tv-review: 'De Ridder' op Eén

Nu de historische krijtlijnen weer op stal zijn gezet bij Eén, mag de zondagavond weer helemaal in het teken staan van crimi van eigen bodem - daarom niet minder Prestigieus. 'De Ridder' mag het heten, met in haar eerste hoofdrol: 's lands roodstvonkende alliteratie, Clara Cleymans.

Tom Raes

In 'De Ridder' laat Cleymans zich aanspreken als Helena De Ridder: 'een vrouw met ballen', zoals dat heet in de mond van iemand die u vaker wel dan niet iets probeert te verkopen. De Ridder is advocate, en wordt halverwege de eerste aflevering geconfronteerd met de keuze die elke advocaat vast weleens onder de neus geduwd krijgt: die tussen carrière en principes. Zoals wellicht populair is in zulke kringen, kiest onze heldin natuurlijk voor haar carrière - een keuze die haar natuurlijk al snel zuur opbreekt.

Het mag geweten zijn: wij weten Clara Cleymans wel te pruimen (waarom barst u nu plots in lachen uit? Ja, u daar). En toch zijn we niet de eersten om haar te geloven wanneer ze, in toga en al, het Gentse hof de mantel staat uit te vegen. Het ligt er naar onze smaak namelijk iets té dik op. Een gevleugeld voorbeeld: in de ontknoping van de eerste aflevering zien we de zelfmoord van de man die door toedoen van De Ridder in het stof beet in de rechtszaal. Het slachtoffer - in de armen van Cleymans dan nog - gebruikt zijn laatste adem om nog eens duidelijk te maken dat het allemaal háár schuld is, en van niemand anders. De Ridder heeft bloed aan de handen. Letterlijk. En in close-up, voor mocht u de boodschap dan nog altijd niet doorhebben.

Boffen dus dat de acteurs gelukkig wel weg weten met hun rollen. Zagen we zo nog in het eerste deel: de obligate Lucas Van den Eynde die, zo vermoeden we, per clausule in z'n contract nog een aantal zondagavonden te vullen heeft op Eén, en de stilaan bijna even alomtegenwoordige Stefaan Degand - vast iets goed te maken voor 'Albert II', die jongens. Viel trouwens ook op: de belangrijke nevenrol die BMW vervulde in de plot - over de schouder meekijken hoe Van den Eynde ostentatief door een reclamefolder van Duitse luxewagens bladert: het ruikt, heren televisiemakers. En níét naar nieuwe wagens.

Wat we na één aflevering 'De Ridder' al kunnen meegeven: best wel interessante acteurs, minder interessante plotlijnen, mooie promoties bij BMW. Doe er uw voordeel mee.


Quote

'Zie nu wat ge gedaan hebt!' - Als iemand met z'n laatste adem je nog eens duidelijk wilt maken dat het allemaal jóúw schuld is, moet er wel iets van aan zijn.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234