Tv-review: 'De schuur van Scheire' op Eén

In de aanloop naar de lancering van 'De schuur van Scheire' losten de makers een ingekort filmpje waarin Lieven Scheire de radiofrequenties kaapt van de auto's die in de file naast hem rijden. Dat hadden ze beter niet gedaan.

Het integrale filmpje (volledig te bekijken onderaan deze bespreking) was namelijk het hoogtepunt van de eerste aflevering, en het wachten erop duurde veertig minuten. Luidop gelachen met de piraterij van Radio Embrayage, dat wel, en het bijna kinderlijke enthousiasme over de geslaagde stunt was voelbaar tot in de huiskamer. Maar het was nét iets te weinig om ons helemaal overstag te doen gaan voor een knutselprogramma dat af en toe wetenschap bedrijft – of was het nu omgekeerd?

Het is warm binnenkomen in de schuur van Scheire: ze staat er namelijk echt, in de studio, inclusief een groezelige sofa uit de kringwinkel en een maquettetafel waarop allerlei proefopstellingen en diarama's hun beslag krijgen. Dat live aan fysica en chemie doen wérkt, had Scheire al bewezen in zijn vorige programma, 'Scheire en de schepping', een panelshow die wel erg nadrukkelijk lonkte naar Stephen Fry's 'Quite Interesting'.

In 'De schuur van Scheire' is het panel vervangen door een vriendenclubje dat elke week een gast uitnodigt – deze keer de onontkoombare Adil El Arbi, die zich nogal ééndimensionaal vrolijk mocht komen maken over al die 'coole McGyver-shit'. De slimste Marokkaan ter wereld moest ook een gedateerd videospelletje spelen waarna zijn naam op een kaartje in een rangschikking terechtkwam. Dat lonkte dan weer erg nadrukkelijk naar dat andere programma van de BBC, dat iets met auto's doet en dat ook een item heeft met bekende koppen: 'Star in a reasonably priced car'.

Toch is 'De schuur van Scheire' onmiskenbaar van bij ons: het drijft op verwondering (koken op licht: het kan), wist-je-datjes ('witheet' en 'roodgloeiend' bestaan écht in het kleurenspectrum) en flauwe grappen ('light margarine, gemaakt om te koken op licht'). Onnozel, maar fijn onnozel. Bovendien zit er vaart in – al viel het item over de Belgische controlekamer van het ISS te licht en daardoor te lang uit: over een Belgisch wetenschappelijk experiment dat aan boord van het ISS de magnetische straling van de zon meet, hadden wij liever een enthousiaste (amateur-)astronoom aan het woord gezien dan twee wetenschapsdames die het genderquotum van het programma in evenwicht moesten houden.

Niks mis overigens met de jongens-onder-elkaar-sfeer in 'De schuur van Scheire': bij klusser Henk Rijckaert – dat Petzellampje rond z'n kop zit hem als gegoten – loert de mislukking om de hoek en is het wachten tot het fout gaat. En Bart Van Peer en Kurt Beheydt waren best grappig in het filmpje over het misleiden van de slagboom op de VRT-parking – beeld u een pluchen hond rond hun auto in en u begrijpt waarom wij aan Jim Carrey en Jeff Daniels in 'Dumb And Dumber' moesten denken.

Met één ding zijn we het wel grondig oneens: hoezeer de makers ook het tegendeel beweren, 'De schuur van Scheire is géén nerdprogramma'. Pretentieloos, goed gemaakt amusement, dat wel. Nu nog wat meer stunts à la Radio Embrayage en minder flauwiteiten – iPhones unlocken met een bloemkool is alleen grappig als Mr Bean het doet – en die tweeënhalve ster worden er straks misschien drie.


Quote

'Coole McGyver-shit!'

Adil El Arbi in ons programma! En hij zegt iets grappigs! In het Engels!


Bekijk het fragment 'Radio Embrayage':

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234