null Beeld

Tv-review: 'De televisieroute' op één

Alles komt terug. En als dat niet vanzelf gebeurt, dan kan je er wel van op aan dat er een televisiemaker is die deze noodlottigheid een duwtje in de rug geeft. Voor het nieuwe archiefprogramma ‘De televisieroute’ heeft de VRT daarenboven het perfecte alibi gevonden: de televisie viert dit jaar zijn zestigste verjaardag.

mke

Reden genoeg voor de openbare omroep om één van zijn jongste zonen, Ben Roelants, op onderzoek uit te sturen. Roelants gaat per aflevering steeds op zoek naar drie interessante verhalen uit de televisiegeschiedenis. Daarbij is er alles aan gedaan om van ‘De televisieroute’ niet zomaar de zoveelste ‘best of’ van het VRT-beeldarchief te maken. Echt spannende televisie levert dat daarom nog niet op.

Daarvoor bleven de ‘straffe verhalen’ die Roelants ons beloofde te veel in anekdotiek steken. Het item over het Spel Zonder Grenzen dat zo’n dertig jaar geleden plaatsvond in Antwerpen kon ons nog mild boeien. Ironisch genoeg net omdat we ons bij daarbij nog konden vergapen aan heerlijk onnozele archiefbeelden: mensen die zich verkleed als fruitsoort uit de naad werken voor de vaderlandse eer, Mike Verdrengh als middeleeuwse jonker of het Antwerpse stadsbestuur dat vrolijk zijn Grote Markt laat uitbreken voor een televisieprogramma… Knulligheid die ons altijd met de geruststellende gedachte achterlaat dat de boutade ‘vroeger was het beter’ ook op het vlak van televisie een hardnekkige leugen is.

Daarom vonden wij het stiekem jammer dat de makers van ‘De televisieroute’ die archiefbeelden niet voor zich lieten spreken, maar de getuigen van toen ze nog eens lieten navertellen. Zeker in het geval van heel recente televisiegeschiedenis, zoals het stukje over de Villa Politica-aflevering uit 2008 over de val van de regering-Leterme, was het resultaat slaapverwekkend. Linda De Win sprak vijf jaar later nog steeds vol vuur over die – voor haar legendarische – uitzending. Maar voor kijkers die toen de zaak niet op de voet hadden gevolgd, lag die affaire ook nu nog veel te vers in het geheugen om boeiende televisie op te leveren.

De zondagse vooravond op Eén is in de regel een lauw opwarmertje voor – in het beste geval – een uitstekende fictiereeks zoals ‘Quiz me quick’. ‘De televisieroute’ brengt in die traditie alvast geen verandering. Maar hey, alles beter dan een zoveelste greep uit het oeuvre van Geert Hoste, denken we dan maar.


Quote uit het programma

‘Ten eerste: klein zijn.’ Dwergacteur Louis wéét waar zijn talenten als acteur liggen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234