null Beeld

TV-review: ‘De vakantiegast’ op Vier

‘Dus dáár heeft VT4 zich al die tijd verstopt!’ Een kreet ontsnapte ons toen we naar De vakantiegast zaten te kijken op Vier. Een programma waarbij een gezin lukraak een bv toegewezen krijgt, waarop ze die ook nog eens zonder morren mee op reis moeten nemen: geef toe, het ruikt wel érg naar reality-tv VT4-style.

tr

Maar zo ver gleden we gelukkig niet af dinsdagavond. Nergens een ladyboy te bekennen of – laat het uit – een dijenkletsende Peter Van Asbroeck. Neen, De makers van De vakantiegast hadden het bij Marc Reynebeau gehouden. Toegegeven: véél wilder moet het voor ons al niet worden op een dinsdag.

Reynebeau was – na wat wellicht een erg memorabel spelletje strootjetrekken moet geweest zijn – toegewezen aan een nietsvermoedende familie van een vader en twee dochters. Het gezin was per fiets op weg van Antwerpen naar Parijs, waar ze de typische lokale folklore zouden opsnuiven: Disneyland.

Een fietsvakantie dus. Geen kleine verrassing voor Marc: het was al acht jaar geleden dat hij nog op een fiets gezeten had, zo zei hij toen hij al puffend aan kwam rijden. Voor alle duidelijkheid: de rit moest toen nog beginnen. Wel één voordeel, zo’n vakantie met de fiets. Beeldt u zich maar eens in dat u met de auto bent en u, telkens u een blik werpt in de achteruitkijkspiegel, Marc Reynebeau ziet terugstaren vanop uw achterbank.

Voor een vlotte rit richting Parijs hadden de vader en zijn dochters een ingenieus belsysteem bedacht: één keer bellen als er een auto voorbijkomt, twee keer bellen als de onderlinge afstand te groot wordt en drie keer als er gestopt moet worden. Afwachten of het systeem nog verder uitgebreid zal worden met ‘vier keer bellen als Reynebeau weer staat te braken in de berm’. Maar eens echt op weg leek het gezelschap wel los te komen, en met het ook het programma. Er kwam wat meer vaart in. Zelfs wij kregen er op den duur schik in, kan u nagaan.

Iets minder jolig verging het Iwein Segers, die in Canada was beland om er zijn gastgezin te onderscheppen. Het bleek een West-Vlaams gezin dat zich niet meteen iets kon voorstellen bij de naam ‘Iwein Segers’, laat staan een komiek. Een korte biografie volgde, er werd eens duchtig gelachen met elkaars naam – de dochter heette Mirte, ook geen kleintje – en er volgde al snel een road trip door de bossen van Canada. Met Segers wat benauwd op de achterbank.

Had daarentegen helemaal geen probleem om herkend te worden: Véronique De Kock, die bij het eerste contact al meteen heel wat enthousiasme aanporde bij ene Willy, en in iets mindere mate bij zijn plotsklaps minder jolige echtgenote. Het koppel zeventigers zakte al jaren af naar dezelfde all-in in het Spaanse openluchtrusthuis Tenerife. Véronique wist al meteen wat haar te wachten stond: klokslag negen uur ’s morgens moest ze paraat staan om deel te nemen aan de dagelijkse slag om de strandstoel, waarbij grijsaards onderling manu militari hun handdoek proberen neer te planten op de stoel met het meeste schaduw.

Met een bv op vakantie: het idee lijkt meer uit de vergaderzalen van VT4 te komen, maar dan zonder het schandaalsfeertje. Fijn, maar toch mag er iets meer gebeuren dan wat we kregen in de eerste aflevering. Marc Reynebeau die op een fietstocht vertrekt: geen slecht idee, maar dan haal je beter alles uit de kast.

Vergeet die fietstocht: wij bleven ons na De vakantiegast vooral afvragen wat er zou gebeurd zijn mocht Reynebeau met Willy op vakantie gestuurd zijn naar Tenerife: all-in, in spierwit bloot bovenlijf en met een parasol bejaarden wegslaand in een poging zijn zorgvuldig neergelegde handdoek in de schaduw te verdedigen.


Quote

‘Ik kom dan ook bij de mensen thuis.’ – Iwein Segers legt aan zijn gastgezin het nieuwe concept uit van het blijkbaar spoedig te verschijnen ‘Komen eten’, waarin hij een niet onbelangrijke rol zal spelen. Wordt geheid een kijkcijferkanon.


TweetIwein Segers in 'De vakantiegast':

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234