null Beeld

TV-review: 'Debby en Nancy's warme wintershow' op vtm

Je zal maar een acteur als Peter Van den Begin zijn. Een angstaanjagende onderwereldfiguur, een akelig accuraat portret van een rechts politicus: allemaal - voortreffelijk trouwens - gespeeld. Maar waar blijven de mensen om roepen? De travestiet. Benen scheren dan maar, want Debby en Nancy zijn terug.

Tom Raes

Nog geen tien minuten ver waren we, en Carl had zijn vriendin al live voor kijkend Vlaanderen ten huwelijk gevraagd onder het goedkeurend oog van Nancy Crets en Debby Van den Begin. U wist meteen waarheen – als u het uit de titel nog niet kon afleiden: het was zaterdagavond en u was gekomen om zich goed te voelen.

Debby en Nancy’s warme wintershow is véél. In de eerste plaats is het een poging om terug te grijpen naar de avondvullende shows van weleer: dagen waarin je als kijker het dak op moest als je wou zappen en dat bijgevolg dus maar weinig deed. Het soort shows waarin de avond doorgaans begon met wat licht vertier voor de kijkende kinderen en eindigde met wat warmer vertier voor de overblijvende oudere kinderen.

Zo ook zaterdagavond. Waar we in het begin nog naar een veredeld kinderuurtje zaten te kijken met Filip Peeters die kinderen leerde koken, zaten we op het einde van de rit te kijken naar een zwoel nummertje van een zekere Lolly Wish die – zo telden wij - alvast twee grote talenten had. Dat die niet snit en naad waren kon u vast wel afleiden uit haar kledij. Nu ja, kledij. Filip Peeters kwam vast handen tekort om zijn tientallen onschuldige kinderogen mee af te schermen.

Debby en Nancy’s warme wintershow is ook een teruggreep naar het soort show waar toeschouwers al eens het risico liepen naar huis te gaan met een stuk huisgerei waar ze niet op gerekend hadden. Eén toeschouwer mocht zo zaterdag naar huis gaan met een ‘aaiskas’. Zal vast mooi staan op de schoorsteenmantel.

Om u maar het idee te geven dat Debby en Nancy met hun warme wintershow veel willen zijn. Daardoor wil het allemaal soms ook wel eens uitmonden in een kleine chaos. Een gezéllige chaos, dat wel. Maar toch een zootje. Het geheel rolde vaak wat door elkaar als een paar neptieten in een Wonderbra.

Je had niet meteen een idee waar het nu heen moest met die geblinddoekte goochelaar die op het punt staat een lijkbleke Maaike Cafmeyer te onthoofden, een vrouw die uit eerbetoon aan haar moeder Domino van Clouseau in elkaar stond te timmeren op een podium en dat spelletje ‘tel de goudvissen’. Het had allemaal wat weg van een vrij podium, gedragen door twee mannen in jurken die na al die jaren zo comfortabel in een vrouw veranderen dat je je afvraagt of ze dezelfde avond nog van dat hoge stemmetje af raken.

Debby en Nancy zijn ooit in het leven geroepen als een geslaagde parodie op televisiepresentatrices als Gerty Christoffels en Ingeborg. Hoeveel ervan is nog parodie en hoeveel ervan is ondertussen gemeend, vroegen we ons zaterdag af. De pastiche is steeds verder weg. Geen probleem mee, hoor. Maar hoe oprechter zo’n programma wordt, hoe meer dat je uit de toon begint te vallen in je vrouwenkleren.

Zijn wij trouwens de enigen die zich afvragen of Crets en Van den Begin ook vrouwenondergoed dragen onder die jurken?


Quote

‘Het beroemde trio Lesley-Ann Poppe heeft zondag een kookdemonstratie.’ – Nancy Crets legt uit waarom Vlaanderens Vacuüm niet zal bijzitten in het stembureau.


De beste tweet over het programma?

Het Walter-Capiau-showgevoel? Too easy.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234