null Beeld

Tv-review: 'Die huis' op Eén

'Die huis' en die kragtige vrou.

Stefaan Werbrouck

Omdat Eric Goens en 'Het huis' naar Zuid-Afrika - euhm - verhuisd zijn, heet het programma voortaan 'Die huis', en komt er ook geen vriend of vriendin van de centrale gast meer op bezoek. Tot zover de dienstmededelingen want voor de start van 'Die huis' ging het natuurlijk helemaal niet over de gelijkenissen en verschillen met vroeger, maar enkel en alleen over de gaste in de eerste aflevering: Sabine Hagedoren, weervrouw bij de VRT en vrouw in de rouw sinds ze vorige zomer haar man verloor - een traumatische ervaring waar ze nooit eerder in het openbaar over had gesproken voor ze zich door Goens liet overhalen om 24 uur in Wellington te gaan doorbrengen.

De locatie en de datum van haar passage in 'Die huis' waren in het geval van Sabine niet neutraal. Het luxueuze optrekje lag vlak bij de wijngaard waar de favoriete wijn van haar en haar man Jurgen gebotteld werd, en een bezoekje had bij hen lang op de wishlist gestaan. Door de lang aanslepende ziekte van Jurgen was het er echter nooit van kunnen komen. De dag van haar bezoek was bovendien hun dertiende huwelijksverjaardag: Sabine had die datum zelf uitgekozen uit de lijst die Goens haar had bezorgd en beschouwde het toeval als een soort voorteken dat ze er goed aan deed om voor een keer haar stilzwijgen te doorbreken.

Alle stukken stonden met andere woorden op het schaakbord om van de eerste aflevering van 'Die huis' een klein uur emo-tv te maken, maar eigenlijk viel dat nogal mee. Uiteraard ging het in de gesprekken heel vaak over de ziekte van haar man, hun laatste jaren samen en het zwarte gat na hun afscheid, maar het zou vreemder geweest zijn als dat thema slechts een van de vele onderwerpen was geweest in deze aflevering. Bovendien kwam het onderwerp vaak te sprake op momenten dat Sabine een soort natuurlijk schild voor zich had, dat haar beschermde tegen al te heftig opkomende emoties: terwijl ze aan het koken was, terwijl zij en Goens aan het eten waren of terwijl ze rondliep in de wijngaarden vlakbij. Daardoor kon ze heel open en met enige afstand praten over haar verlies, waardoor je als kijker haar in de eerste plaats zag als sterke vrouw die gewoon probeert de scherven op te rapen en verder te gaan.

Slechts één keer was er een 'Moet dat nu?'-moment, toen Goens een fles van Jurgens favoriete wijn bovenhaalde en Sabine en hij samen een glas dronken - het was meteen ook de enige keer dat de weervrouw haar tranen niet kon bedwingen. Maar tegelijk was die scène ook de meest ontroerende uit de hele aflevering - niet omdat Sabine huilde, maar omdat ze een extra glas uitschonk van de wijn en een bidprentje van haar man mee op tafel zette. Je kunt natuurlijk altijd discussiëren over hoeveel tranen te veel zijn, en over hoe kies het is om iemand zo uitgebreid op televisie aan het woord te laten over haar rouw. Maar als je het dan toch doet, dan lijkt deze aflevering van 'Die huis' me geen slecht voorbeeld.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234