null Beeld

TV-review: Dr. Livingstone op VIER

‘En? Heeft hij al haar!?’ We moeten realistisch zijn: waarschijnlijk keek niet iedereen naar Dr. Livingstone om iets op te steken over Egypte.


Met

Martin Heylen, Philippe Geubels


Review

Maar toch, zowel zij die op ‘Man Bijt Hond Goes Africa’ hoopten als zij die kicken op woestijndroge Geubelsismen konden na afloop eens glimlachen terwijl ze hun tropenhelm weer afzetten.

Het is een oud tv-truukje. Neem een huismus uit zijn comfortzone, drop hem God-weet-waar, zet er een compleet tegengesteld karakter tegenover en ziedaar: boeiende televisie! Dr. Livingstone drijft voor een groot deel op die factoren: Philippe Geubels, een man die bovenal thuis wilt blijven, mag - of moet - mee in de koffer van deeltijds globetrotter en voltijds zondagskind Martin Heylen.

Dat Geubels echt wel niet stond te springen om naar de Afrikaanse brousse te vertrekken, moest ons al snel duidelijk worden. Zijn reactie op de pretoogjes van Heylen, die opgewonden naar een landkaart van Afrika stond te turen: een opsomming van fobieën die hem influisterden dat het misschien toch niet zo'n goed idee was om te ver van huis te gaan. De wereld is dan wel groter dan Boechout, maar daarom hoef je het bewijs daarvan nog niet met eigen ogen te zien.

Het viel al snel op dat Geubels niet alleen talent had voor droogkloterij. Hij bleek ook nog eens een geboren aanleg te hebben om in situaties te verzeilen waar hij ogenschijnlijk geen enkele controle over heeft. We zagen hem in de schaduw van de piramides van Gizeh verwikkeld raken in een woordenwisseling tussen twee handelaars, om vervolgens door een van hen, en zonder hij ook maar één nasale vorm van protest kon aantekenen, in één vloeiende beweging op een kameel gezet te worden. 'Ik zit op een kameel', sprak hij verbouwereerd. Hij had een punt.

[vier_23085]

Er is de laatste tijd trouwens nogal wat inkt gevloeid over die opperste staat van verwondering waarin Heylen zich voortdurend lijkt te bevinden. 'Overdreven' en 'niet oprecht', klonk het vooral. Het zou niet ondenkbaar zijn dat die voortdurende verbazing van Heylen misschien wel wat uitgespeeld wordt. Het pakt dan ook mooi op pellicule, tv-makers zijn sluwe dieren.

Maar toch konden we ons tijdens 'Dr. Livingstone' af en toe niet van de indruk ontdoen dat Martin Heylen gewoon op die wolk van verbijstering gebóren is. Die beteuterde uitdrukking van 'm toen hij aan de deur werd gezet door de boerin van wie hij het paard had doen schrikken: respect als die geveinsd was.

Niet dat dat altijd goeie televisie oplevert: zo zagen we hem ook de pieren uit de neus vragen van een plaatselijke begrafenisondernemer. Boeiend, dachten we eerst. Maar gek genoeg bleek ’s mans taakbeschrijving niet eens zo veel te verschillen van zijn ambtsgenoten hier. Akkoord, hij vervoerde z’n doodskisten dan wel per dozijn en in de laadruimte van een groot uitgevallen gezinswagen, maar voor de rest: een even dooie boel als bij een begrafenisondernemer in pakweg Langemark-Poelkapelle. Op dat vlak hopen we op meer.

'Dr. Livingstone' zou wel eens geinspireerd kunnen zijn door het prima 'An Idiot Abroad', waarin Ricky Gervais de huismus Karl Pilkington dik tegen zijn zin van hot naar her doet reizen. Wie in dit programma de idioot speelt, zijn we nog niet uit. Elk op zijn eigen manier, nemen we aan. Maar we zouden het wel eens graag kunnen zien. Het moet niet altijd 'Vlaanderen Vakantieland' zijn.


Quote

‘Vliegtuigen, open ruimtes, beesten, malaria, denguekoorts, diarree,…’ – Philippe Geubels verzamelt fobieën.


De beste tweet over het programma

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234