null Beeld

TV-review: Duts (Canvas, maandag, 20.40 u)

Humo bekijkt voor u het nieuwe tv-seizoen, zo hoeft u dat niet meer te doen. Of misschien wel? Deze keer voor u besproken: 'Duts' op Canvas

Noud Jansen

Concept

Groteske komedie over de lotgevallen van Walter Duts, 'een vreemde man in een vreemde wereld'.

Met

Herwig Ilegems (Walter Duts), Greta Van Langendonck (buurvrouw Annie), Steve Geerts (agent Danny), Tania Kloek (Conny) e.a.

Review

Al vroeg in deze eerste aflevering van 'Duts' werden we onverhoeds geconfronteerd met een wiebelende vrouwenderrière in een iets te krappe stretchbroek. De al wat oudere eigenares van beide, buurvrouw Annie, zat op haar knieën het onkruid tussen de straattegels uit te schrapen, en onderbrak haar werkzaamheden om even ferm te krabben waar het jeukte - we stellen het eufemistisch.

Makers Herwig Ilegems, Bart Meuleman en Daniël Lambo wilden de argeloze Canvas-kijker blijkbaar al gelijk waarschuwen: 'Zap nú weg als dit u niet bevalt.' In de twintig minuten die volgden bleef het namelijk niet bij krabben: er werd met gepaste overgave gekakt en gevogeld, en bij gebrek aan toiletpapier diende een onfortuinlijke verzekeringsagent zijn gat met een keukenhanddoek af te vegen.

Spilfiguur Walter Duts, een sinds de dood van zijn moeder alleen door het ouderlijk huis dwalende Raspoetin van middelbare leeftijd, keek alles met verwonderde geamuseerdheid aan.

Voor zover hij nog kón kijken: bovenop zijn centimeters dikke visbokaalglazen had hij ook nog eens een vergrootglas nodig om vast te stellen dat de polis die de eerder vermelde verzekeringsagent 'm kwam opsolferen hem inderdaad verzekerde tegen nucleair terrorisme vanwege Al-Qaeda en de Taliban.

Op grootse heldendaden kon hij zich deze eerste aflevering niet beroepen: hij kocht olijven in de Colruyt, maakte een wandelingetje door de straat en verving zijn oude Piaggio door een gloednieuw brommertje van Chinese makelij, waarmee hij in de laatste scène opgewekt door het landschap zou tuffen. Enkel in gedachten schoot hij een kogel door het voorhoofd van Danny, een klootzak van een agent die sinds de geboorte van zijn kind niets meer klaarspeelde bij zijn vrouw Conny ('Ik zie telkens onze Kenny zijn dikke kop voor mijn ogen'), en zijn frustratie op Walter Duts afreageerde.

De grappen waren nu niet van die aard dat we er ook nog eens om moesten láchen - die van Kenny's dikke kop was nog verreweg de beste - maar dat was dan ook het enige echte minpunt aan 'Duts'.

De cast stond zonder uitzondering fantastisch te acteren (een speciale vermelding verdient theateractrice Greta Van Langendonck als de gezellig vlezige buurvrouw Annie), en met z'n gestileerde beelden en kil blauwig licht riep 'Duts' aldoor de sfeer van 'De noorderlingen' van Alex van Warmerdam op, en bij tijden ook van David Lynch' debuutfilm 'Eraserhead': bepaald geen kwade referenties.

't Blijft afwachten wat de rest van het seizoen zal brengen - geen idéé - maar voorlopig zijn we best gecharmeerd van 'Duts'.

Quote

'Ik kan nie Conny' - 'Dan nie hé Danny' - de kwaliteit van de namiddagwip is niet geheel naar wens, net zomin als die van de oneliners trouwens.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234