null Beeld

TV-review: ‘George Harrison: Living in the Material World’ op Canvas

Omdat we enigszins benadeeld zijn in jaren weten we niet precies waar we ons bevonden op het moment dat John Lennon het Grote Niets ontmoette, maar we herinneren ons wel het moment dat de wereld zijn tweede Beatle verloor: George Harrison.

Tom Raes

Er knakte iets in de ogen van onze leerkracht Aardrijkskunde die middag, en we wisten dat er net iets gebeurd was dat wij, jengelende snotjongeren, niet helemaal begrepen. Wisten wij veel dat we bij iemand een stukje jeugd hadden zien sterven die dag, en met het een stuk muziekgeschiedenis.

Had iemand het ons maar ingeprent. Het is niet elke dag dat er een Beatle naar de eeuwige Strawberry Fields verkast, de gedachte dat het nog twee keer moet gebeuren is er niet eentje die je koestert. Gelukkig zijn we nu ouder, en gelukkig is daar Martin Scorsese, die met de zegen van weduwe Harrison het leven van ‘the quiet one’ probeerde te vatten in twee delen, en daar nog aardig in slaagde ook.

Een morzel voorkennis is geen luxe voor wie ‘Living in the Material World’ tot zich neemt. Maar laat dat net de schoonheid zijn: Scorsese is fan, en hij verspilt geen tijd aan chronologie of al te veel achtergrond. U moet weten dat er iets is als een Hamburg-periode, wat het verband is tussen Harrison en Eric Clapton, en waarom het overlijden van Ravi Shankar twee maanden geleden zulk groot nieuws was. Als u dat niet weet, wijst Martin u graag richting de duizenden boeken die over de materie verschenen zijn. En kom niet terug voor u alle Beatles-singles in de juiste volgorde kan opnoemen.

Drieënhalf uur, verdeeld in twee delen. Een hapklare brok is ‘Living in a Material World’ niet, en maar gelukkig ook. Het zou niet mogen, een biografie van iemand als George Harrison even snel meepikken. Je neemt er je tijd voor, net zoals Scorsese dat doet. En geef hem maar eens ongelijk. De namen die hij voor de camera haalt, zijn er dan ook geen die je beperkt tot enkele soundbites. Een naam als Martin Scorsese opent deuren én monden: Paul McCartney, Eric Clapton, Yoko Ono… Martin was zelfs zo menslievend Ringo mee te laten doen: groots van hem.

Stille waters, diepe gronden. Of iets van die slag. In elk geval staat na één helft van ‘Living in a Material World’ al vast dat het niet wil zeggen dat een stille Beatle daarom minder briljant is. ‘While My Guitar Gently Weeps’, ‘Here Comes The Sun’, ‘Something’. Maar genoeg geëmmerd: zorg gewoon dat u er weer bij bent voor het tweede deel volgende week. Afwezigheidsbriefjes worden niet aanvaard.


Quote uit het programma?

‘Het beste aan bevriend zijn met George was dat je het voorrecht had constant te baden in een soort ongebreidelde creativiteit.’ – Eric Clapton. En wanneer Eric Clapton het een voorrecht beschouwt in je buurt te zijn, sterf je nooit helemaal.


De beste tweet over het programma?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234