Tv-review: 'Geubels en de Belgen' op Vier

Philippe Geubels is de Pippo Inzaghi van de stand-upcomedy: nooit een verwoed dribbelkont geweest, maar ziet hij een gaatje, dan stopt-ie 'm erin. Over piemeltjes gesproken: 'Geubels en de Belgen' kwam vanavond in uw jeugdherinneringen ravotten.

Nee, voor wie subtiliteit of misschien een streepje vers verworven inzicht wilde, was daar 'Panorama' op Canvas of 'Death Race 2' op 2BE; in Geubels' eerste volstrekt eigen show niets van dat. Samen met honderd Belgen - een afgewogen mix van BV's en minder blauwbloedig volk, waar zelfs enkele Walen tussen gesukkeld waren - ging hij op zoek naar onze collectieve nostalgie met het thema 'opgroeien'. De aangehaalde situaties vonden weerklank bij lui van 16 tot 106: muziekdoosjes zouden mettertijd plaatsmaken voor iPods, maar de weinig geraffineerde techniek achter het prille muilen - ook: wasmachienen of betonmolen - heeft nooit vervanging behoefd.

Van nature zitten anekdotes over gierende hormonen, het medisch onderzoek of schoolfuiven barstensvol wondermooie oneliners. Vandaar ook dat het programma nu al trending is op Twitter: wie kan er op tegen een goedgeluimde grijsaard die zegt dat kussen is als 'boven kloppen om beneden binnen te geraken'? Stalen toch vooral de show: ex-Kreuner Jan Van Eyken (met het credo: 'Als 'm er niet helemaal inzit, dan telt het niet') en vooral de immer onnavolgbare Sergio. Na verhalen over speelplaatsmeppen ging die over tot wat vanaf heden zal bekendstaan als the greatest story ever told: toen hij van zijn eerste bedpartner permissie kreeg om zijn lading te lossen, kon hij niet, waarop hij maar 'een klein beetje pipi' deed. Als daar al geen Hollywoodfilm inzit, dan toch een stuk van 't Echt Antwaarps Teater: 'Veur den bef, zennekik weg!' We brainstormen maar.

Vreemd: de stukjes van Geubels zelf waren veel minder lollig. 'Mijn moeder dacht dat ik met mijn Frans bezig was... Allee, ik was wel degelijk met mijne frans bezig.' Zo zaten er wel meer moppen in: van het soort dat het meeste bijval krijgt in een voetbalkantine, zo'n twee uur nadat de match is afgelopen - wanneer de vuile glazen de propere beginnen in te halen en een 'YOLO' alleen nog op bijval kan rekenen. Niet dat een comedyprogramma aan de lopende band levenswijsheden moet ontsluieren, maar het mag wel iets meer zijn dan louter observatie. 'Ik heb niet graag dat er een man aan mijn fluit zit,' zei alweer Sergio, over de traumatiserende PMS-controles ('blaas eens op uw hand'), maar in een ideale wereld is dat het beginpunt van een mop, en niet de clou. Helaas: naar 'De ideale wereld' kijkt geen kat.

'Geubels en de Belgen' mag, ter samenvatting, nog wat groeien: Geubels is (nog) geen toppresentator - soms leek hij, de nostalgie indachtig, een spreekbeurt op te zeggen - en hij mag uit de verhalen die de Belgen hem voorschotelen méér halen dan enkel de sappigste stukjes. Nu is het een plezierige verzameling quotes die het morgen op café uitstekend gaan doen. Schotland-België op groot scherm: u trakteert?


Quote

Onvermoede poëzie op naam van Gert Vissers, een wat uitgezakte trucker die het woord 'diskjockey' met zulke affectie in de mond neemt dat je weet: die man heeft nog fantastische tijden gekend in één of ander clubhuis Berkenrode, op tweehonderd meter van de kerk, toen 'Paradise City' van Guns N' Roses er speelde en Zatte Suzy vanderneffe meer dan één knopje vergeten was. 'Ik was niet de knapste van den hoop, maar op den duur had ik een ander liefke: één met ne gele jas en een wit kraagske. Ze ging nogal vlot naar binnen.'


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234